DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BIST 9.724,50-0,42%
BITCOIN 33960161,46%
Edirne

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

173 okunma

 EDİRNE NE KADAR TEMİZ? 

ABONE OL
4 Ekim 2024 11:49
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Temizlik imandan gelir yani inançtan, peki yaşadığımız bu belde ne kadar temiz? Evet  yollarımız sokak çöpçüleri tarafından süpürülüyor, çöplerimiz çöp bidonlarına atılıyor, çöp bidonlarındaki çöpler çöp kamyonları ile alınıp çöp istasyonuna götürüyor ama hala sokaklarımız çöpten pislikten geçilmiyor, neden?

Avrupa ülkelerini gördüm, her gittiğimiz yerleşim yerinde sokaklarda bir kibrit, bir sigara izmariti göremedim. Niye bizim sokaklarımız çöpten pislikten geçilmiyor? Bu hal benim çocukluğumdan beri böyle, demek bizler temizlik imanına inanmamışız. Avrupa insanı temizliğe inanmış, ekserisi her sabah kalktığında yıkanır, bazıları evinde ayakkabı ile gezmesine rağmen evleri bizim evlerimizden daha temizdir. Ne kadar temiz olursan o kadar çok yaşarsın inancı vardır. İşte bu inanç onların şehirlerini de temiz yapıyor.

Yalnız Edirne sokakları mı çöplü, bir çok şehrimiz böyle. Roman vatandaşların çöp bidonlarını karıştırıp işe yarar malzemeleri toplayıp satarak para kazanacağım diye yaratılan durum, kirliliğe neden oluyor. Evet işe yarar malzemeler değerleniyor ama Edirne’ de kirleniyor. Bu işlem sokaklarda yapılmasın, çöp istasyonlarında yapılmalı, çöp istasyonunun ayrıştırma ve çöpleri yakarak imha tesisi olmalı, ayrıştırma orada yapılmalı, bunun geliri Roman vatandaşların olmalı. Eğer böyle bir uygulama yapılırsa şehirde görüntü kirliliği yaratan pislik içindeki çöp toplama arabaları şehir dışına çıkarılmış olur. Kirlilik bununla kalmıyor. Sigara içenler, elinde fazlalığı olan ekseri kimseler atıklarını çöp kutuları olmasına rağmen sokaklara, caddelere atıyor ve kirliliğe neden oluyor. Bu durum önlenmeli. Edirne turistik şehir oldu, temiz şehir olmalıyız. Uzun yaşamak temiz ortama ve temiz olmaya bağlı.

Bu kadar kirliliğe bir nedende plastik poşetler ve eşyalar oluyor. Plastik öyle bir madde ki yıllar geçse yok olmuyor. Bunlar için çöp bunkerleri olmasına rağmen yine de halkımız plastikleri yerlere atıp ortalığı kirletiyor, çaresi bu konularda eğitim ve sıkı kontrol. Çöp bunkerlerinin çoğunun kapakları yok, bunlar satın alındıklarında kapaklıydı, kapaksız bunkerlerdeki çöpler etrafa pis koku salıyor. Bunkerler kapaklı olmalı ve kullanıldıktan sonra yine kapanmalı.

Bizlerin evlerimizin içi temiz olabilir ama sokaklarımız hiçte temiz değil. Ne yapmalıyız? Her konunun başı eğitimdir. Bu konu okullarda başlamalı, sonra sokaklarda uygulanmalı, çöp bunkerleri kapaklı olmalı, sokakların temizliğini kontrol edecek bir ekip oluşturulmalı bu ekip yollara çöp atan kimseleri uyarmalı yine çöp atmakta ısrar ederlerse ceza uygulamalı ama yeteri kadarda çöp bunkeri ve çöp kutuları olmalı. Tabi her şeyin başı eğitim. Bu konuda yerel TV de program yapılmalı ama ne olursa olsun Edirne temiz olmalı. Acaba bu gün EDİRNE NEKADAR TEMİZ ? . . .

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ