DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22426240,85%
Edirne
27°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

106 okunma

ÇOK ÖNEMLİ

ABONE OL
10 Mayıs 2024 17:23
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çok önemli neymiş çok önemli olan, yarınımızı düşünürsek yarını meydana getirecek olan bugünkü gençlerin eğitimi. Bir binanın temelleri ne kadar sağlam olursa o binada o kadar sağlam olur. İşte bu da geleceğin garantisidir. Bu sağlamlığı yaratacak olanda bugünün gençleri olacak ama bu arzuyla, istekle olmaz, gençleri yetiştirmekle olur. Onların yetişeceği yerde birinci aile ocağı ise, ikincisi okuldur.
Genç çocuk ilk eğitimini aileden alır bu biraz şans işidir. İyi eğitim görmüş ana baba aile çevresine rastlarsa bu çevre o çocuğun eğitimi ile ilgilenirse o çocuk iyi yetişir, okula gittiğinde konulara fazla yabancı olmaz, dersleri çabuk kavrar ve öğretmeni ile çabuk diyalog kurar, öğretimde diyalog önemlidir.
İlköğretim çok önemlidir, çocuk ilk defa ailenin dışında bir eğitimle karşılaşır. Okulla sıcak bir ilgi kurmalıdır, bir kere soğukluk araya girerse çocuğun okulla olan ilgisi azalır, bu sıcaklığı yaratacak olanlarda öğretmenlerdir, iş onlara düşer.
Bugünlerde Milli Eğitim sistemimizde bir takım yenileşmeler yapılmaktadır. Bu yenileşmelerden biride Türkçe derslerinin daha sıkı öğrenilmesi, geçme notunun on üzerinden yedi olması gerekiyor. Hakikaten bu önemli bir konu yalnız Türkçe değil, Türk tarihi konusu içinde böyle bir uygulama yapılmalı. Bu iki konu bir insanın geçmişini bilmesi ve insanın kendini bilmesi çok önemli bir konu.
Bir yeni uygulamada devam sorunu, bir yıllık öğretim süresinde mazeretsiz % 25 devamsızlık yapan bir öğrenci sınıfta kalmış olacak, bir yerde haklı bir uygulamadır. Öğrenci %25 devamsızlık yapmışsa, derslerin diğer kısımlarında zor ahenk tutturur.
Çocuğun yetişmesinde en büyük etkisi olan öğretmendir. Öğretmenlerimiz bilgi bakımından ne seviyededir acaba, en azından lisans seviyesinde öğrenim görmüşlerdir ve öğretmenlik mesleğine başlamışlardır. Bilgi potansiyelleri nedir? Lisans bilgisinin üzerine ne kadarlık bilgi eklemişlerdir, hangi öğretmeninizin evinde okunmuş bin adet kitap vardır, öğretmenlerimizin bilgi seviyeleri ölçülmekte midir. Bazı öğretmenlerimiz bilgi konusunda elbette daha önceki bilgilerinin üzerine eklemeler yapmışlardır ama bu çoğunlukta değildir. Dünyamız bilgi bakımından hızla değişmektedir, öğretmenlerimizin bu değişimi takip edip bilgi potansiyellerini arttırmaları gerekir, bunun için ne yapılabilir? Yapılacak olan Milli Eğitim Bakanlığı, Üniversitelerle iş birliği yapıp öğretmenlere beş yılda bir verdikleri ders konusunda (branşlarında ) test uygulamalı, yeterli başarıyı gösteremeyen öğretmenler üniversitede kurs görmelidir. Her vilayetimizde üniversite var, ancak böyle bir uygulama ile bilgi üzerine bilgi eklenebilir. Bir uygulamada okulların halkında istifade edeceği bir kütüphaneleri olmalı, öğretmenler öğrencileri ile birlikte kütüphaneye gitmeli, öğrencilere okuma alışkanlığını öğretmeli.
Öğretimde önemli konu öğretenle öğrenen arasında diyalog oluşturmaktır. Bu diyaloğu da öğretmen oluşturur, bizim öğretmenlerimiz maalesef diyalog oluşturamıyor, öğrenciler okullarda sahipsiz kalıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı bu konu üzerinde ısrarla durmalıdır. Okullarımızda öğrencilerin en hazzetmediği konu sınavdır, bizim öğretim sistemimizde öğretmekten çok sınav ağırlıklıdır, öğretmenlerimiz sınav yapmaya çok meraklıdır. Sınavlar öğrencinin lehine toleranslı olmalı, bugün bir konuyu bilemeyen bir öğrenci yarın o konuyu öğrenebilir, sınavda başarısız öğrenciler başarısızlık konuları tekrar öğretilmeli.
Öğretim sistemimiz maalesef hayata dönük değil. Bakanlık bu konuyu ele almalı, daha pratik bilgiler öğretecek konular içerikli programlar uygulamalı, liseyi bitiren bir kimse dilekçe yazmasını beceremiyor, çünkü öğretilmemiş.
Yarınımızı düşünüyorsak, bu günün gençlerini iyi yetiştirmeliyiz, bu konu ÇOK ÖNEMLİ . . .

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ