DOLAR 34,2935 -0.01%
EURO 37,0319 0.09%
ALTIN 3.000,080,26
BIST 8.714,69-1,40%
BITCOIN 23041010,29%
Edirne
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

12:53

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

208 okunma

3 (ÜÇ) LİRA!

ABONE OL
2 Ekim 2024 13:35
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçmişte devletin öneminin azalmasına doğru giden dünyamız liberal ekonomik modelin vahşice uygulanması sonucunda toplumun yoksullaşmasına sebep oldu. Böylece yoksullaşan topluma yardım amacıyla devlete yeni bir rol biçildi. Yani sermaye devleti, doğayı ve emeği sömürerek zenginleşecek ve devlet de yoksullaşan topluma yardım edecek. Bu devlet aynı zamanda toplumun güvenliğini sağlamak yerine sermayenin güvenliğini sağlayacak.

TÜİK rakamlarına göre 2023 yıl sonu itibarıyla Türkiye nüfusu 85.372.377 kişi iken bunun 22.206.034’ünü çocuklar oluşturuyor. Bu çocuk nüfusun öğrenci sayısı; 2023-2024 eğitim öğretim yılında yaklaşık 19.126.106 kişidir.

Okulların yeni açıldığı bu günlerde gündemde genellikle çocuklar olmaktadır. Yaşlısını bakamayan, çalışanına iş bulamayan ve işinde yeterli ücreti alamayan çalışanlar varken çocuklar da önce aileden gelen mağduriyeti yaşamaktadırlar.

Ailede yeterli ve güvenli besini alamayan çocukların okulda hiç olmazsa bir öğün beslenmesi iktidarın da muhalefetin de seçim sözlerinde vardı. Bu nedenle de 2024-2025 eğitim öğretim yılının başladığı bu günlerde gözlerimiz hep bu vaatlerin yerine getirilip getirilmediğini aradı.

İktidar vaadinin gerçekleşmeyeceğini, sadece okul öncesi bir kesime beslenme verildiğini söylemektedir. Diğer kesimler ise maalesef yerel idarelerin vicdanına bırakılmıştır.

Önceki gün yerel basına düşen haber ise gerçekten manşette yazıldığı gibidir: “Günlük 3 lira: İhtiyaç sahibi öğrencilere bakanlıktan şaka gibi yardım!”

Aile Bakanlığı, 2024-2025 döneminde ihtiyaç sahibi ailelerin okula giden çocuklarına yönelik şartlı yardım programını duyurmuş. Sosyal güvencesi bulunmayan ve maddi desteğe ihtiyaç duyan ailelere yapılacak yardımı aylık 90 lira olarak belirlemiş! Utandım.

Çocuklar 90 lira yani günde 3 lira ile ne yapabilir? İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün denetiminde olan okul yemekhanelerine veya buralar pahalı ise okul kantinlerine koşabilir! Burada her gördüğünün fiyatını sorarak sağlıklı besin kaynaklarını izleyebilir. Sadece izleyebilir çünkü üç liraya hiçbir şey bulamaz. Bakanlığın verdiği aylık 90 lira ile sadece bir öğün belki doyabilir ki 29 gün aç demektir.

Oysa bir çocuğun yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme hakkı vardır. Bu hak temel bir insan/çocuk hakkıdır. Çocukların bu hakkı uluslararası ve ulusal düzenlemelerle koruma altına alınmıştır. Çocuk Hakları Bildirgesi’nin 4. ilkesi çocuklara yeterli beslenme sağlanması gerektiğini emreder. Ki bu devletin görevidir.

Kentimiz yerel yönetimi doğru bir kararla gıdaya ulaşımda yetersiz kalan okullardaki öğrencilere bir öğün yemek verme sözünü vermişti. Bir Ekim’de başlaması gereken bu çalışma sanırım teknik nedenlerle henüz başlayamadı. Umarım en yakın zamanda başlayacaktır.

4 Ekim Dünya Çocuk Günü, 11 Ekim ise Dünya Kız Çocukları Günü. Bir de 23 Nisan gibi dünyada tek çocuk bayramı olan ülkeyiz. Ama adını Narin koyduğumuz çocukların vahşice katliamını engelleyemeyen törelerimiz, kültürümüz, hukukumuz ve iktidarlarımız var.

Çocuklarını besleyemeyen bir ülke yok olmaya doğru hızla koşuyor demektir. Çocuğuna günde üç (3) lira reva gören iktidar acilen gitmelidir.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ