Olgay GÜLER
Yeniden Refah Partisi (YRP) İl Başkanı Hakan Çalışkan, TBMM’de kabul edilen 2025 yılı bütçesinde, paylaşımda adalet olmadığını belirtip, asgari ücrete verilen yüzde 30 zamma tepki gösterdi.
YRP İl Başkanı Çalışkan, partinin il başkanlığında gerçekleştirdiği toplantıyla 2024 yılını değerlendirirken, hem TBMM’de kabul edilen 2025 bütçesini, hem de asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zammı gündemine aldı. Enflasyonla üreterek mücadele edilebileceğinin altını çizen Çalışkan, kaynakların kamuda ki israfa, imtiyazlılara ve faiz canavarına aktarıldığını belirtti.
‘BÜTÇEDE PAYLAŞIMDA ADALET YOKTUR’
Çalışkan, ülkede açlık sınırının 21 bin TL, yoksulluk sınırının ise 70 bin lira seviyesine geldiğini belirterek, “2024 yılı enflasyonu yüzde 50’ye yakın bir noktada yılı tamamlıyor. Yılsonunu neredeyse yüzde 50’lik bir enflasyonla tamamlayacağız. 2024 yılı için tahminler neydi? Tahminler yüzde 33’tü. %33’lük tahmin yerine neredeyse %50’lik bir enflasyonla yılı tamamlıyoruz. Peki, 2025 yılı tahminleri nedir? Yüzde 21. Peki bu tahminler tutabilecek mi? Elbette ki tutamayacak. Üzülerek ifade ediyorum; yüzde 33 nasıl yüzde 50 çıktıysa, yüzde 21 de nereden baksanız yüzde 40’lık bir enflasyon olarak karşımıza çıkacak. Zaten bunun bir göstergesi ve habercisi olarak Yeniden Değerleme Oranı yüzde 44 olarak hesaplandı. Vergilere, cezalara, harçlara 2025 yılında yüzde 44 zam yapılacak. Üzülerek ifade ediyoruz ki yakın zamanda meclise sunulan ve onaylanan 2025 yılı bütçesi vatandaşın ve ezilenlerin bütçesi değildir. Bu bütçede paylaşımda adalet yoktur. Borç, faiz, vergide adaletsizlik vardır. Bu bütçe borç, faiz, zam ve vergi bütçesidir. 2025 yılında 2 trilyon TL’ye yakın faiz ödenecektir. Ödenecek olan 1,95 trilyon TL bu faiz, 56 milyar dolara tekabül etmektedir. Bu yıl ödenecek 1,95 trilyon liralık faiz, 2023 yılında bu ülkede faaliyet gösteren 1.062.000 şirketten alınan kurumlar vergisinin neredeyse 4 katıdır” diye konuştu.
‘FAİZE VERİLEN PARAYLA ASGARİ ÜCRETLİYE 16 BİN LİRA FAZLADAN VERİLEBİLİR’
Faize verilen parayla, devletin 10 milyon asgari ücretliye bir sene boyunca her ay 16 bin TL fazladan maaş verip, asgari ücretlinin eline 33 bin TL geçmesinin sağlanabileceğini ifade eden Çalışkan, “Engelli vatandaşlarımızın şehit ve gazilerimizin tamamının talepleri yerine getirilebilir. Ülkemizdeki 3 bin SMA hastasının tedavi maliyetinin 105 milyar TL olduğu göz önünde bulundurulduğunda, faize bu sene verilecek rakamın %5’i kadar bir meblağ ile Türkiye’deki bütün SMA hastalarının tedavisini devlet karşılayabilir. Yine bu sene faize verilecek parayla 40 bine yakın küçük ve orta ölçekli işletme kurulup 800 bin istihdam sağlanabilir ve işsizliğin ortadan kaldırılmasına katkı sağlanabilir” dedi.
‘ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 30 ZAM AKIL TUTULMASI’
Çalışan ve emekliye yapılan düşük zam oranlarını da eleştiren Çalışkan, “8 milyon çalışan için asgari ücrete yüzde 30 zam yapılması tamamen bir akıl tutulmasından başka bir şey değildir. 22 bin 104 TL asgari ücret maalesef beklentilerin altında ve kabul edilemez bir rakamdır. Bu durumun, dar gelirli vatandaşların yaşam koşullarını daha da zorlaştıracaktır, adil bir gelir dağılımının sağlanması gerektiğini savunuyoruz” şeklinde konuştu.
‘ENFLASYONLA MÜCADELENİN YOLU, ÜRETİMİ ARTTIRMAKTAN GEÇİYOR’
Enflasyonla mücadelede izlenen yol ve yöntemlerin hatalı olduğuna da vurgu yapan Çalışkan, “Enflasyonla mücadelenin yolu arzı arttırmaktan, üretimi arttırmaktan geçiyor. Sanayide ve tarımda arzı arttırmanız gerekiyor. Millî Görüş ne zaman iktidara gelse; üretimi ve böylece arzı artırarak, istihdamı artırarak, gelir dağılımında adaleti sağlayarak, israftan kaçınarak, denk bütçe yapıp faiz canavarından kurtularak, milli kaynak paketleri oluşturarak ve oluşan refah payını dar gelirli milyonlarla paylaşarak enflasyonla mücadele yoluna gitmiş, vatandaşı, tüccarı ve üreteni asla ezmemiştir. Enflasyonla bu şekilde mücadele edilir” ifadelerini kullandı.
‘KAYNAKLARI MİLLETE AKTARMAK MECBURİYETİNDEYİZ’
OECD’nin raporuna göre Türkiye’ de 6 milyon çocuğun yoksulluk içerisinde olduğunu dile getiren Çalışkan, “Türkiye Ekonomi Politikaları Vakfı bünyesinde yapılan iki araştırmada çarpıcı sonuçlar çıktı: 0-17 yaş grubunda 7,03 milyon çocuk yoksulluk içinde yaşıyor. 2 milyon çocuğun ise ‘derin yoksulluk’ içinde yaşadığı belirlendi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi rakamlarıyla sosyal yardım ve devlet desteğiyle yaşamını idame ettiren hane sayısı 4,8 milyona ulaştı. Bu hanelerde ortalama 20 milyon nüfus yoksulluk çekiyor, doğru şekilde beslenemiyor. Küçük yaştaki sahipsiz çocuklar tetikçiliğe, hırsızlığa, suça, cinsel istismara zorlanıyor. Dilencilik yapan 6 yaşındaki Şirin kızımız gibi, öldürülüp bir mezarlığa atılıyor. İşte kaynaklarımızı kamuda ki israfa, imtiyazlılara ve faiz canavarına aktarmanın acı sonucu budur. Kaynaklarımızı canavarlara değil, milletimize aktarmak mecburiyetindeyiz” dedi.