DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22366412,75%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

352 okunma

‘Yumurtayı Ruslar yiyor!’

CHP Edirne 27. Dönem Milletvekili, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Okan Gaytancıoğlu, geçtiğimiz yıl bu dönemlerde tanesi 2 TL olan yumurtanın bugün 4,5 lira, hatta 5 lira civarlarında satılması nedeniyle, yoksul halkın en ucuz protein kaynağına ulaşamadığını söyledi… Döviz artışlarına göre yumurta fiyatlarının artmamasının mümkün olmadığına dikkat çeken Gaytancıoğlu, halkın yumurta yiyebilmesi için Rusya'ya yumurta ihracatının bir an önce yasaklanması gerektiğini savundu…

ABONE OL
4 Ocak 2024 17:50
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Edirne 27. Dönem Milletvekili, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Okan Gaytancıoğlu, geçtiğimiz yıl bu dönemlerde tanesi 2 TL olan yumurtanın bugün 4,5 lira, hatta 5 lira civarlarında satılması nedeniyle, yoksul halkın en ucuz protein kaynağına ulaşamadığını söyledi. Yumurta fiyatlarının firmaların sektörden çekilmesi sonucu üretimin azalması, başta yem olmak üzere giderlerin artması ve Rusya’ya ihracat yüzünden artığına dikkat çeken Gaytancıoğlu, döviz artışlara göre yumurta fiyatlarının atmamasının mümkün olmadığını bildirdi.

27’nci Dönem Milletvekili Gaytancıoğlu, sosyal medya hesabından “Halk yumurta yiyemiyor, yumurta fiyatları neden artıyor ?” başlığı ile gerçekleştirdiği paylaşımında şunları kaydetti:
“Yoksul halkımızın en ucuz ve ulaşılabilir protein kaynağı olan yumurta fiyatları 1 yıl öncesine göre %100’leri aşan oranda arttı. Geçtiğimiz yıl bu dönemlerde tanesi 2 TL olan yumurta, bugün 4 buçuk lira, hatta 5 lira civarlarında satılıyor. 30’lu yumurta kolisi 150 TL’yi aştı. Pekiyi yumurta fiyatları neden artıyor.
Birincisi üretim azaldı…. Para kazanmayan birçok yumurtacı firma sektörden çekildi.


İkincisi yumurta üretiminde en önemli gider kalemi yem….. Yem hammadelerinin %70’i maalesef ithal ediliyor. Yumurta üretiminde en çok kullanılan yem hammaddeleri ise soya ve mısır. Enflasyondaki artışın %67, dolardaki artışın %62 olduğu 1 yıllık dönemde akaryakıt fiyatları %110, yumurta tavuğu beslemesinde en çok kullanılan mısır ve soya fiyatları Dünyada ve Türkiye’de çok artmamasına rağmen döviz artışından etkileniyor. Bu artışlara göre yumurta fiyatlarının artmaması mümkün değildir.
Üçüncüsü de Rusya’nın bizden yaptığı ithalat. Yani bizim ihracatımız. İhracat yapmak iyi bir şey. Sonuçta döviz kazanıyoruz. Ancak döviz kazanmak uğruna yurtiçindeki fiyatlar artmamalı, bir an önce ihracat yasaklanmalı. Ya da üretimi ve üreticiyi destekleyerek sektörden ayrılan yumurtacıların, yeniden yumurta üretimine dönmeleri sağlanmalı.
Çözüm üreticiyi destekleyerek, girdi maliyetlerini düşürmekten geçmesine rağmen hükümet hala bu hammaddelerin ithalatındaki gümrük vergilerini sıfırlayarak çözüm arıyor. Aslında başka ülkelerin çiftçilerini desteklemekten başka birşey yapmıyor.”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ