İYİ Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, yabancı uyruklu hastaların tedavi ücretlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanması hakkında TBMM’deki konuşmasında, bu kararın sadece mali bir yük olmadığını, aynı zamanda toplumsal bir mesele olduğuna dikkat çekti.
İYİ Parti Milletvekili Akalın, Meclis’teki konuşmasında, 7 Ocak’ta yıllık 2 bin yabancının ülkemizde ücretsiz tedavi olacağı kararından sonra, 8438 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı uyarınca, bu sayının 7 bin seviyesine çıkarıldığını belirterek, “Üstelik, gelecekte ne olacağı da belli değildir! Bu keyfi uygulamayı önce aziz milletimizin, sonra da sizlerin vicdanına bırakıyorum” dedi..
Her yıl binlerce, yabancı uyruklu has-tanın, sağlık hizmetlerinin Sağlık Bakan-lığı’nca karşılanmasının Cumhurbaşkanlığı kararı ile belirlenen bu politikanın devam eden ekonomik zorluklar ve mevcut sağlık sisteminin kapasitesi göz önünde bulundurulduğunda, karşı karşıya bıraktığı zorluklar, kamuoyunda haklı bir endişe yarattığını belirten Akalın, şunları söyledi:
Türkiye’nin zaten sınırlı olan sağlık kaynaklarının yabancı uyruklu hastalara da tahsis edilmesi ekonomik sistemimizdeki yükü artırmakta ve vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimini giderek zorlaştır-maktadır.
Bu yüzden, bu kararın toplumsal, ekonomik ve güvenlikle ilgili etkilerini detaylı bir şekilde ele almalıyız. Devam eden ekonomik sıkıntılar ve her gün tartışılan tasarruf tedbirleri ortadayken, kamu kaynaklarının bu şekilde savurgan kullanımı bu kararın, hali hazırda yetersiz olan sağlık hizmetlerimizin üzerine getireceği ek yükler, bir türlü alınamayan randevular ve günü gelmeyen muayeneler hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir,
Ayrıca, konunun sadece hastalarla sınırlı kalacağı ve o hastaların ailelerinin ya da başka yakınlarının da ülkemize gelmeyeceğinin garantisi var mıdır?
Evet, uluslararası yükümlülükler ve insani sorumluluklar çerçevesinde bu kararın önemini anlıyoruz. Türk milleti olarak ne kadar vicdanlı ve insan odaklı olduğumuza Dünya tarihi şahittir.
Fakat, vatandaşlarımızın haklarını ve temel ihtiyaçlarını da göz ardı edemeyiz.
Ayrıca, ülkemize sığınan milyonlarca yabancı uyruklu bireyin varlığı zaten demografik, sosyal ve asayişle ilgili çeşitli sorunları beraberinde getirmiştir.Bu nedenle, sağlık hizmetlerinin finansmanının toplumsal uyumu destekleyecek şekilde düzenlenmesi büyük önem taşımaktadır.
Bu ülkenin geleceğini nasıl şekillendireceğimize karar verirken kapsamlı bir değerlendirme yapmak zorundayız.
Sonuç olarak, bu kararın sadece mali bir yük olmadığını, aynı zamanda toplumsal bir mesele olduğunu unutmayalım. Her bir kararın, her bir politikanın toplumumuzun dokusunda uzun vadeli etkileri olacaktır. Bu etkileri göz ardı edemeyiz!”