DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22381022,01%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

140 okunma

‘Tasarruf paketi israfın itirafı’

CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, 'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi' kapsamında kamuya personel alımlarının üç yıl süreyle emekli olan personel sayısıyla sınırlandırılmasını, “Yaklaşık 3,5 milyon gencin iş ve gelecek umutlarını yok etmektir” diyerek eleştirdi…

ABONE OL
21 Mayıs 2024 18:32
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ kapsamında kamuya personel alımlarının üç yıl süreyle emekli olan personel sayısıyla sınırlandırılması konusunda eleştirilerde bulundu. Alınan kararın 3,5 milyon gencin iş ve gelecek umutlarını yok etmek olduğunu dile getiren İlçe Başkanı Çakır, “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi iktidarın 22 yıldır kamu kaynaklarını israf ettiğinin itirafıdır. İsrafın faturasının ağırlıkla kamu emekçilerine çıkartılması, iktidarın bugüne kadarki adaletsiz yaklaşımını şimdi de tasarruf adı altında sürdüreceğinin işaretidir.” dedi.
3,5 MİLYON GENCİN UMUTLARI YOK EDİLİYOR
‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ ile 3,5 milyon gencin iş vegelecek umutlarını yok edildiğini hatırlatan İlçe Başkanı Çakır, eleştirilerine şöyle başladı:
“Kamuya personel alımlarının üç yıl süreyle emekli olan personel sayısıyla sınırlandırılma-sı, temmuzda 2024 KPSS’ye girecek yaklaşık 3,5 milyon gencin iş ve gelecek umutlarını yok etmektir. Yılda ortalama 85-90 bin memur emekli olurken, bu kararla gele-cek üç yılda genç işsizlere milyonlar eklenecektir! Şayet bir yerde israf varsa tasarrufa ihtiyaç duyulması kaçınılmazdır. Burada önemli kriter tasarrufun hangi konuda ve kimler üzerinden yapılacağıdır. İlan edilen pakette israfın faturasının ağırlıkla kamu emekçilerine çıkartılması, iktidarın bugüne kadarki adaletsiz yaklaşımını şimdi de tasarruf adı altında sürdüreceğinin işaretidir. Kamu çalışanlarının servislerinin kaldırılarak ücretli ulaşıma mecbur edilmesi, yemek bedeli ve yemek kartı ödemesinin sonlandırılması, lojman kiralarının güncellenerek artırılması, yeni lojman yapılmaması ve mevcutların satılması, enflasyonla ezilen çalışanların mevcut kazanımlarının ve sosyal devlet katkılarının ellerinden alınmasıdır. Bina, taşıt, mal ve hizmet alımları, kiralamalar üç yıl kısıtlanırken, Kamu-Özel İş Birliği (KÖİ) ve şehir hastaneleri müteahhitlerinin bütçeyi kurutan döviz garantili ödemelerine dokunulmuyor.”
YENİ PERSONEL ALIMLARI
İlçe Başkanı Çakır, eleştirilerine şu rakamlarla devam etti:
“2024 bütçesindeki 2,2 trilyon lira vergiden vazgeçilmesi, üç yılda vazgeçilecek vergi tutarının 8,5 trilyon TL’ye yükselmesi hedefinden de vazgeçilmiyor. Sadece bu iki kalemde tasarruf kapsamı dışında tutulan trilyonlar, bu paketin göstermelik olduğunu gösteriyor!Paketteki en yakıcı önlemlerden birisi, üç yıl süreyle kamuya yeni personel alımlarının, emekli olan personel sayısıyla sınırlandırılmasıdır. SGK verilerine göre kamudan emekli olan yıllık personel sayısı ortalama 85-90 bin arasında değişmektedir. En son 2023’te emekli olan 86 bin kamu görevlisinin 21 bini öğretmen kalan 65 bini diğer kadrolarda görevli memurlardan oluşmaktadır. Bu tablo 2025-2027 arası kamuda işe alınacak yeni personel sayısının yılda 80-90 bin olacağını göstermektedir.”
‘HEVESİNİZİ 3 YIL SONRAYA SAKLAYIN’
KPSS için gençlerden 1,5 milyar TL sınav harcı toplayan iktidarın gençlere ‘Hevesinizi 3 yıl sonraya saklayın’ dediğini kaydeden İlçe Başkanı Çakır, eleştirilerinde şu ifadelere yer verdi:
“Başvuru süresi 15 Mayıs’ta dolan 2024 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) temmuz, ağustosta yapılacak. Sınav harcı yatırıp kamuda işe girmeyi umut eden gençlerin sayısı 1 milyonu öğretmen adayı olmak üzere yaklaşık 3,5 milyon. Seçim öncesi 68 bin öğretmen atamayı vaat edip, seçim sonrası sayıyı 20 bine düşüren iktidar, şimdi de tasarruf paketiyle KPSS’ye girecek 3,5 milyon genci, ailelerini cezalandırıyor. KPSS için gençlerden 1,5 milyar TL sınav harcı toplayan iktidar, şimdi bu gençlere ‘Hevesinizi 3 yıl sonraya saklayın’ diyor.”
KAYNAKLAR SEÇİM EKONOMİSİNE
İktidarın seçim döneminde aldığı memur sayısına işaret eden CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır,eleştirilerin şöyle sonlandırdı:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘devlet herkese iş bulmaya mecbur değil’ derken, SGK verileriyle son bir yılda seçim uğruna 370 bin yeni memur aldıklarını söylemiyor. İktidar şimdi çıkmış çalışandan tasarruf yapacağını, üç yılda öğretmen, doktor, hemşire, müfettiş, mühendis vb. azami 270 bin kişi alacağını, herkesin başının çaresine bakmasını söylüyor.Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi iktidarın 22 yıldır kamu kaynaklarını israf ettiğinin itirafıdır. Önlemlerin üç yıl sürecek olması, bu paketin 2028’deki Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimi hedefiyle hazırlandığını, seçim sürecine girildiğinde üç yılda tasarruf edilen kaynakların seçim ekonomisine akıtılacağını göstermektedir!”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ