DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BIST 10.643,583,14%
BITCOIN 21500591,15%
Edirne
17°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

220 okunma

Lalapaşa’da borç içinde devir! 

Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde 47 yıl sonra Cumhuriyet Halk Partisi'nin yeniden kazandığı Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Zafer Sezgin Geldi, belediyeyi gelirin 2 katı borçla devraldıklarını belirtip, bunun kendilerini korkutmadığını söyledi...Kendisinden önce AK Parti yönetiminde olan belediyenin 2024 bütçesinde ilk 3 ayda 500 bin liralık temsil-ağırlama giderinin 317 bin lirasının harcandığına dikkat çeken Belediye Başkanı Geldi, "Sıfıra sıfır bir belediye var. Planlı hareket ettiğimizde diğer büyükşehir belediyelerimiz, ilçe belediyelerimiz ve kardeş belediyelerimizle iletişim halinde olarak biz bu borcumuzu kapatıp, hem de yatırımlarımızı yapacağız" dedi...

ABONE OL
3 Mayıs 2024 14:38
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER

Edirne’nin Lalapaşa ilçesinde 47 yıl sonra Cumhuriyet Halk Partisi’nin yeniden kazandığı Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Zafer Sezgin Geldi, belediyeyi gelirinin 2 katı borçla devraldıklarını belirtip, bunun kendilerini korkutmadığını söyledi.

Edirne’nin Lalapaşa ilçesinde, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde 47 yıl aranın ardından CHP yeniden belediyeyi kazandı. İlçenin sevilen ismi, belediyenin genç başkanı Zafer Sezgin Geldi, koltuğuna oturmasının ardından, basın mensuplarıyla toplantı düzenledi. Toplantıda belediyeyi devraldıkları gelir-gider tablosunu ayrıntılarıyla anlatan Geldi, aynı zamanda yapacakları işlerden de söz etti.

Başkan Geldi, göreve geldikleri gibi işe koyulduklarını belirterek, “İlk olarak ilçede bakımsızlığı olan ve bayramın yaklaşması sebebiyle Lalapaşa ilçe mezarlığının bakımını yaptırdık, çiçekler ektik, boyasını, otunu biçtik. Daha sonra bayramda hep beraber komşularımızla birlikte bayramlaşma ve şükür duası yaptık. Bu da ilçe halkı arasında çok teveccühle karşılandı, çok güzel geçti” dedi.

’23 MİLYON BORÇLA DEVRALDIK’

Hali hazırda belediye binasına da astıkları belediyenin var olan gelir-gider tablosunu da ayrıntılarıyla paylaşan Geldi, “Belediyenin bir mali durumunu incelemek istedik. Mali durumuna baktık. Söz verdiğimiz gibi şeffaf belediyecilik ilkesine uyarak bunu halkımızla paylaştık. 31 Mart itibariyle belediyemizin borç dökümünü çıkarttık. 23 milyon 100 bin borcumuz var. Piyasaya olan borcumuz 1 milyon 128 bin. Dokuz aydan beri ödenmeyen elektrik borcumuz 531 bin TL, vergi dairesine olan borcumuz 2 milyon 980 bin TL, Trakya Kalkınma Ajansı’na olan borcumuz 147 bin TL, SGK’ya olan borcumuz 10 milyon 579 bin TL, İller Bankası’na olan borcumuz 7 milyon 733 bin TL” diye konuştu.

‘3 AYDA 317 BİN LİRALIK TEMSİL-AĞIRLAMA HARCAMASI YAPILMIŞ’

Bütçe içerisinde 2024 yılında temsil ağırlama giderleri için ayrılan 500 bin liranın 3 ayda 317 bin lirasının harcandığına dikkat çeken Geldi, ” 2024 yılı daha önceki dönemin temsil ağırlama bütçesi vardı. Bu bütçe 500 bin TL olarak hesaplanmış, 3 ayda bunun 317 bini harcanmış. Belediyemizin, Lalapaşa Taşımacılık İnşaat Turizm Şirketi var. Şirketin borçlarını bir hesapladık. Şirketin de SSK’ya olan borcu 748 bin TL, vergi borcu 40 bin TL, esnafa olan borcu 12 bin TL. Toplamda 800 bin TL şirketin de borcu vardı. Belediye ve şirketin toplam borçları; yani bizim yönetime devraldığımız toplam borçların tamamı 23 milyon 901 bin küsur borcumuz var” şeklinde konuştu.

‘KASAMIZDA 1 AYLIK MAAŞ PARASI VAR’

Belediyenin giderinin de gelirinin 2 katı olduğunu ifade eden Geldi, “Ne gelirimiz var diye baktık. 2023 yılında toplam 13 milyon 677 bin gelirimiz var. Yani şunu görüyoruz; geçen yıl geri dönüşün iki katı borçla belediyeyi teslim aldık. Bu bizi ürkütüyor mu? Hayır kesinlikle. Planlı, programlı bir şekilde yaptığımızda biz hem borcumuzu ödeyeceğiz hem de yatırımlarımıza devam edeceğiz. Tabii kasamızda ne kadar var? Bugün itibariyle kasamızda 770 bin lira paramız var. Bu ne demek oluyor? Maaşlarımız 760 bin. Şimdi bir aylık maaşlarımız kadar halihazırda kasamızda para var. İller Bankası’ndan gelen parayı merak ediyorsanız 577 bin TL paramız var. Yani İller Bankası’ndan gelen para bizim maaşımızı karşılamıyor. Kasamızdaki olan para da önümüzdeki ay maaşımıza yetiyor. Bu sıfıra sıfır bir belediye. Planlı hareket ettiğimizde diğer büyükşehir belediyelerimiz, ilçe belediyelerimiz ve kardeş belediyelerimizle iletişim halinde olarak biz bu borcumuzu kapatıp, söylediğim gibi hem de yatırımlarımızı yapacağız” ifadelerini kullandı.

‘ÇOCUKLARIN OYNAYABİLECEĞİ PARK YOKTU’

İlçede çocukların oynayabileceği park olmamasının da eksikliğine dikkat çeken Belediye Başkanı Geldi, “Üzülerek söylüyorum; ilçemizde çocuklarımızın oynayabileceği park yoktu. Bunu seçim döneminde de söyledik. Hepsi bakımsız kırık, dökük, atıl durumdaydı. Bu parklarda eski oyun gruplarını kaldırdık, önümüzdeki hafta da yeni oyun gruplarını kuracağız. İlçemizde GAZDAŞ çalışması var. GAZDAŞ çalışması tamamlandıktan sonra üstyapıya da hızlı bir şekilde girip vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidereceğiz. Çevre ilçe ve il belediyelerine göre Lalapaşa’da su fiyatları çok yüksekti. Bizim bir vaadimiz vardı; seçildiğimiz takdirde ilk belediye meclisinde suya indirim yapacağımızı söyledik ve bunu yaptık. Şu anda ilçemizde su, yüzde 20 indirimli olarak devam ediyor. Kaymakamımızla iletişim halinde olarak dere ıslahı çalışmasına başladık. Lalapaşa’nın merkezinden geçen dere, uzun yıllardan beri ıslah edilmemişti. Orada dere yatağını temizliyoruz. En azından taşkınlarla ve pis bir görüntüyü ortadan kaldırıyoruz. 1 numaralı TOKİ’ye giden yol, stabilize bir yoldu, dolgusu zayıftı. Orayı mıcır dolguyla doldurduk, geçen hafta tamamladık” dedi. 

5 MAYIS’TA KAKAVA’YA DAVET

İlçede 5 Mayıs’ta düzenlenecek Kakava şenliklerine de tüm halkı davet eden Geldi, “Uzun yıllardan beri ilçemiz kültürel faaliyetlere hasretti. Bu anlamda hızlı bir şekilde gereken çalışmaları yaptık. Çok cüzi bütçelerle bu festivali gerçekleştiriliyoruz. Festival, 5 Mayıs Pazar günü ilçe merkezimizden kortej yürüyüşüyle başlayacak, Pazar yerinde Kakava ateşi yakılacak. Ardından folklor gösterileri, Savaş Coşkun Konseri, Keşanlı Yaşam konseri, akabinde Romantik Erhan ve Bayan Romantik konseriyle devam edecek. Birkaç misafir sanatçımız daha gelecek, onlar da sahne almak istediler. Buradan tüm halkımızı etkinliklerimize davet ediyoruz, aramızda olursalar mutlu oluruz” diye konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ