DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 20406575,76%
Edirne
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

147 okunma

‘İktidar, MB bağımsızlığını yok ediyor!’

CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, Merkez Bankası'nın (MB) genel kurul toplantısının ertelenmesi ve ekonomi yönetiminin son dönemdeki politikaları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu…

ABONE OL
24 Nisan 2024 14:56
1

BEĞENDİM

ABONE OL


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, Merkez Bankası’nın (MB) genel kurul toplantısının ertelenmesi ve ekonomi yönetiminin son dönemdeki politikaları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çakır, MB’nin bağımsızlığının giderek azaldığını ve ekonomi yönetiminin kriz yönetimi konusunda başarısız olduğunu ifade etti.
İKTİDAR, MB BAĞIMSIZLIĞINI YOK EDİYOR!
İlçe Başkanı Çakır, MB’nin genel kurulunun neden ertelendiği ve bu ertelemenin olası seçim sonuçları üzerindeki etkileri hakkında konuştu. Çakır, “Merkez Bankası’nın bağımsızlığı, siyasi ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli olarak göz ardı ediliyor. Bu durum, Türkiye’nin ekonomik istikrarını olumsuz etkiliyor,MB üzerindeki siyaset gölgesi mart ayında yapılması gereken genel kurulun nisan sonuna alınmasıyla bir kez daha açığa çıktı. Yeni yönetim sisteminde son 3-4 yıldır MB genel kurullarını ‘olağanüstü’ toplayıp erkene alarak banka kârını hızla bütçeye aktaran iktidar, MB bağımsızlığını yok ediyor!”dedi.
KKM, BÜTÇEYE KÂR AKTARMA HESAPLARINI BOŞA ÇIKARTTI
Ayrıca, MB’nin karlarının erken bütçeye aktarılması uygula-masının da sona erdiğine ve bunun yerel seçimler öncesi ekonomik gerçeklerin kamuoyundan saklan-masına yönelik olduğuna dikkat çeken CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, “Son birkaç yıldan bu yana bütçe açıklarının daha yılın ilk ayında ortaya çıkmasını engelle-yerek, rakamsal makyaj için MB genel kurullarını ‘olağanüstü’ top-layıp öne çekme yöntemiyle banka kârı ocak ya da şubat ayında büt-çeye aktarılıp, açıklar gizleniyordu. Ancak faiz indirimi politikasıyla son iki yıldır uygulamaya konulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına ilişkin faiz ve kur farkı ödemelerinin hazine ve MB üzerinde yarattığı ağır parasal yük, olağanüstü genel kurul toplantısı planıyla bütçeye kâr aktarma hesaplarını boşa çıkarttı” diye konuştu.
30 NİSAN’A ERTELEDİ
Özellikle KKM hesaplarından dolayı MB üzerinde oluşan mali yükün ve bunun bütçe açıklarına etkisini eleştiren Çakır, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yerel seçimlerde 2024’ü ‘Emekliler Yılı’ ilan edip, emekliye verdiği sözleri ‘bütçede kaynak yok’ gerekçesiyle tutmayan iktidar, iki ayda 300 milyar TL’yi aşan bütçe açığına MB kârıyla çözüm bulamayacağını anlayınca mart ayında yapılması gereken MB genel kurul toplantısını 30 Nisan’a erteledi. Alelacele yapılan tüm bu işlemler, olağanüstü genel kurul toplantısında alınan kararlar ve ertelenen olağan genel kurula yönelik ana sözleşme değişiklikleri Ticaret Sicili gazetesinde yayınlanarak yürürlüğe girdi.”
SEBEBİ, YEREL SEÇİMLERDE OLASI OY KAYBININ ÖNÜNE GEÇMEK
Oy kaygısı nedeniyle MB genel kurul toplantısının yapıldığını hatırlatan İlçe Başkanı Çakır, “İktidarın, MB ve Ekonomi Yönetiminin panik halinde hayata geçirdiği tüm düzenlemelerin tek gerekçesi şayet MB Genel Kurul toplantısı 31 Mart yerel seçimleri esnasında yapılmış olsaydı açıklanacak bilançodaki yüz milyarlarca liralık zarardan dolayı yaşanabilecek olası oy kaybının önüne geçmekti. Geçen yılın temmuz ayına kadar Türk lirasından KKM’ye geçen hesapların faiz ve kur farkı ödemeleri hazine tarafından yapılırken, dövizden KKM’ye geçen mevduatların faiz ve kur farkı ödemeleri ise MB tarafından yapılıyordu. Temmuz ayında ek bütçenin TBMM’den geçirilmesi ardından yapılan değişiklikle KKM hesaplarının tamamına ait faiz ve kur farkı ödemelerinin MB tarafından yapılması kararlaştırıldı.” şeklinde konuştu.
KKM’NİN ZARARI 700-800 MİLYAR TL
MB’nin KKM ödemelerinin toplamının şu ana kadar en az 700-800 milyar TL’yi bulacağını kaydeden Çakır, açıklamasına şöyle devam etti:
“Hazinenin yaptığı ödemeler her ayın 15’inde açıklanan bütçe gerçekleşmelerine ilişkin verilerde göründüğü için bir avuç hesap sahibine yapılan yüzlerce milyar liralık vergisiz kazançların kamuoyunda yarattığı tepkileri hafifletmek için ödemeler MB bilançosuna aktarılarak gizlenmesi yoluna gidildi. Geçen yılın ağustos ayından bu yana yaklaşık 3trilyon liralık KKM hesaplarına ödenen faiz ve kur farkının tutarı bilinmiyor. Kamuoyu 30Nisan’a ertelenen MB genel kuruluna sunulacak 2023 bilançosunda bu ödemelerin tutarının ulaştığı boyutu ilk kez öğrenecek. MB’nin KKM ödemelerinin toplamının şu ana kadar en az 700-800 milyar TL’yi bulması söz konusu.”
İLK KEZ ÇOK YÜKSEK TUTARDA ZARAR AÇIKLAYACAK
CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, açıklamasını şöyle sonlandırdı:
“Merkez Bankası, 30 Nisan’daki Genel Kurula sunacağı bilançoda KKM ödemelerinden ötürü yıllar sonra ilk kez çok yüksek tutarda zararaçıklayacak. Bütçeye kâr aktaramayacak. İktidar marttaki genel kurulu erteleme planıyla seçim sürecinde ’emekli yılında emekliye para yok’ derken, bir avuç KKM’ci döviz-faiz zenginine aktardığı yüz milyarların öğrenilmesini, 16 milyon emekliye samimiyetsizliğini gizledi!”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ