DOLAR 43,9689 0.07%
EURO 51,9403 -0.14%
ALTIN 7.578,211,94
BIST 13.717,81-1,16%
BITCOIN 2939461-0,96%
Edirne

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

83 okunma

‘Çiftçimiz olmazsa gıda da olmaz’

Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Türkiye’nin artık dünyanın en pahalı gıdasını tüketen ülkelerden biri haline geldiğini, üretimin her geçen gün zorlaştığını bildirdi…

ABONE OL
13 Mayıs 2025 12:46
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Türkiye’nin artık dünyanın en pahalı gıdasını tüketen ülkelerden biri haline geldiğini, üretimin her geçen gün zorlaştığını bildirdi.

Milletvekili Ün,14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, üretimden kopmayan çiftçilerin Türkiye ekonomisinin temel direği olduğunu vurguladı. Ün, “Çiftçimiz sadece bir gün değil, her gün el üstünde tutulmalıdır” dedi.

14 Mayıs’ın, 1984 yılından bu yana Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) kararıyla Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlandığını hatırlatan Ün, Türkiye’de 86,3 milyonluk nüfusun yanı sıra 10 milyon sığınmacı ve 60 milyon turisti doyuran çiftçilerin fedakârlığına dikkat çekti.

Ün, açıklamasında Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 1922’de TBMM’de yaptığı konuşmayı da hatırlatarak, “Atatürk ‘Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür’ diyerek çiftçiye verilen önemi ortaya koymuştur. Bizler de bugün ve yarın, üretmeye devam eden çiftçimizi korumak ve kollamak zorundayız” ifadelerini kullandı.

“Çiftçi Üretiyor, Ama Kazanamıyor”

Son yıllarda çiftçilerin ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirten Ediz Ün, “Ürün para etmiyor, doğal afetler peş peşe geliyor. AKP’nin ithalatı önceleyen politikaları, çiftçiyi üretimden soğuttu. Çiftçilerimizin borcu 1 trilyon liraya dayandı. Son 23 yılda 400 bin çiftçi üretimden çekildi” diye konuştu.

Ün, çiftçilerin sosyal güvenceden de uzaklaştığını vurgulayarak, “Tarım Bağ-Kur primleri çiftçiyi emeklilik sisteminden dışladı. Gençler tarıma yönelmiyor. Bugün sadece yılda bir gün hatırlayanlara sesleniyorum: Unutmayın, çiftçi olmazsa gıda da olmaz” dedi.

“Moral Bozuk Ama Umudu Yitirmeyelim”

Türkiye’nin artık dünyanın en pahalı gıdasını tüketen ülkelerden biri haline geldiğini dile getiren Ün, “Üretim her geçen gün zorlaşıyor. Ama biliyorum; birlikte üretip kardeşçe paylaşacağımız günler yakındır. Çiftçimizin kazandığı, vatandaşın da rahatça alışveriş yapabildiği bir ülke mümkün. Umutsuzluğa kapılmasınlar. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyor, alın teri döken tüm çiftçilerimize yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

    En az 10 karakter gerekli
    Özhanlar Mobilya