Olgay GÜLER
CHP Genel Başkan Yardımcıları Volkan Demir ve Yalçın Karatepe, partinin ekonomi politikalarını kentlilerle paylaşmak ve öneriler almak üzere Edirne’ye geldi.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ‘Ekonomik Sorunların Var Bir Çaresi’ sloganıyla düzenlediği toplantıların adresi Edirne oldu. Edirne’deki program Edirne Belediyesi Meriç Sosyal Tesisleri’nde ekonomi ve iş dünyasından temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıyla başladı. Toplantıya CHP Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Ticaret Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, Edirne Milletvekili Baran Yazgan, Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, Bolu Milletvekili Türker Ateş, Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Parti Meclis Üyesi Berker Esen ile partililer katıldı.
Toplantının açılışında konuşan CHP İl Başkanı Harika Taybıllı, partinin ekonomik sorunlara yönelik çözüm önerilerin paylaşmak, iş insanlarını dinlemek ve birlikte çözüm yolları üretmek için bir araya geldiklerini söyledi. Taybıllı, ekonomiyi güçlendirecek politikaları, sektörlerin ihtiyaçlarına göre şekillendirerek halkın refahını arttırmayı hedeflediklerini kaydetti.
‘HAZIRLIKLI GELDİK’
Açılışta konuşan Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe de, toplantının asıl amacının ekonomi ve iş dünyasının ülke ekonomisiyle ilgili görüş ve önerilerine başvurmak olduğunu söyledi. Karatepe, “Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu sorunları biz size uzun uzun anlatmayacağız zaten bir çoğunuz örgütlerin içinden geliyorsunuz, bu sorunlar neler olduğunu biliyorsunuz. Bunlara ilişkin bir çözüm önerilerimiz de var. Ama bu toplantıyı yapmamızın amacı biraz önce söylediğim gibi bizim program hazırlıkları çerçevesinde sizin görüşlerine duyduğumuz ihtiyaç. Biz bugün daha çok sizi dinlemek istiyoruz. Biz aslında buraya gelirken çok hazırlıklı geldik. İl bazında her ilin içinde bulunduğu durumu veriye dayalı olarak analiz etmek. Bizim değişik çalışma gruplarımız var. Bunlardan bir tanesi bölgesel kalkınma çalışma grubu. Bunlar il bazında, birbirine yakın illere yönelik veriye dayalı analizlerini yapıyorlar. Bu kapsamda biz aslında Edirne’ye ilişkin bütün verileri de toplamış durumdayız. Bunun üzerine arkadaşlarımız çalışıyor. Ama tabii biz Edirne’yi Edirneliler kadar bilemeyiz. Dolayısıyla sizin içinde bulunduğunuz durumu sizden dinlemek bize çok daha fazla katkı sağlayacağını düşündüğümüz için buradayız” dedi.
‘EKONOMİ POLİTİKAMIZIN TEMELİNDE ADİL PAYLAŞIM VAR’
Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir de, partinin ekonomi programının temeliyle ilgili bilgileri paylaştı. Demir, “Bir kere bizim ekonomik programımızın temelinde halkçı, kamucu ve özel sektörü de önceleyen, halkı refahta buluşmayı önceleyen, yani aşağıda değil yukarıda buluşalım diyen ve süpürülebilir kalkınmayı hedef alan bir programı var. Bunun içerisinde adil paylaşım var yani Türkiye’ye 10 milyar dolar para sokunca Türkiye’nin rahatlayacağını düşünenler var. 20 milyar dolar para sokunca Türkiye’nin rahatlayacağını düşünenler var. Ama Türkiye’de 100 milyar dolar da soksanız eğer bu mantık devam ederse yani adil bölüşüm sağlamazsanız, Türkiye rahatlamaz. Dolayısıyla bizim ekonomi programımızın temelinde bu var” şeklinde konuştu.
‘GİTTİĞİMİZ HER YERDE SERZENİŞLER DUYUYORUZ’
CHP’nin ekonomi programının temelindeki bir diğer önemli maddenin vergi adaleti olduğunu dile getiren Demir, “Yani dolaylı vergiler doğrudan vergiler oranını terse çevirmek bizim amacımız. Bunu nasıl yapacağımızı da çok iyi biliyoruz. Dolaylı vergileri nasıl azaltacağımızı, doğrudan vergileri nasıl azaltacağımızı da biliyoruz. Bunlarla ilgili de sizin görüşlerinizi almak isteriz. Üçüncüsü Türkiye’de şu anda bir gerçek var. Milyonlarca emekli 12 bin 500 lira alıyor. Milyonlarca asgari ücretli 17 bin lira alıyor. Milyonlarca kişi de buraya yakın ücretler alıyor. Bu ne emekçi için sürdürülebilir bir şey, ne de iş dünyası için sürdürülebilir bir şey. Gittiğimiz her yerde şöyle serzenişler duyuyoruz, diyorlar ki; ‘İşçi bulamıyoruz, çalışan yok.’ Rakamlara bakıyorsunuz Türkiye’de işsizlik de var. Demek ki iş gücü piyasasında asla talep birleşmiyor, buluşmuyor. Neden? Çünkü başında eğitim sisteminin eksik ve aksak oluşu geliyor. İkincisi insanların aldığı ücret insanları artık tatmin etmemeye başladı ve; ‘çalışıp ne olacak?’ diyen bir gençlik var” diye konuştu.
‘AMACIMIZ REFAHI ÖNCELEYEN EKONOMİ PROGRAMI’
Refahı önceleyen ekonomi programı yapmayı amaçladıklarını sözlerine ekleyen Demir, “Dolayısıyla bunları da birlikte konuşabiliriz. Bir başkası böyle bir sarmala girdik ki iş dünyası olarak kur, enflasyon ve faiz arasına sıkıştı, çıkamıyoruz buradan. Sanayiciyle konuşuyoruz zorda. Ticaret yapanla konuşuyoruz zorda. Emekli zorda, asgari ücretsiz orada, ev hanımı zorda, gençler zorda. Üniversiteden geçen sene 700 bin kişi üniversite hayatını bırakıyor. Bu gençler ne artık üniversite hayatında, ne iş hayatında arada bir yerlerde. Bu ülkede çocuk olmak var diyorduk. Çocuklar da zorda görüyoruz aylardır televizyonlarda. Ülkede ne olacağımızı şaşırdık. Dolayısıyla bizim amacımız refahı önceleyen bir ekonomi programı yazmak. Bunu da hep beraber yapacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.