DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22354602,99%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

812 okunma

Maskeye ‘u’ dönüş!

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Galip Ekuklu, solunum yolları enfeksiyonu ve gribal enfeksiyon vakalarında son dönemde yaşanan artışların, kovid salgını sonrası maske ve mesafe önlemlerinden uzaklaşılmasından kaynaklandığını söyledi… Ekuklu, "Sosyal mesafeye yine dikkat edeceğiz. Belki çok hoşumuza gitmiyor ama yeniden maske önlemine dönmemiz gerekiyor çünkü başka türlü bu mevsimde bu bulaşıcılığı kırmak zor" dedi…

ABONE OL
18 Ocak 2024 17:43
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Galip Ekuklu, solunum yolları enfeksiyonu ve gribal enfeksiyon vakalarında son dönemde yaşanan artışların, kovid salgını sonrası maske ve mesafe önlemlerinden uzaklaşılmasından kaynaklandığını söyledi.
Ülke genelinde son dönemde hastanelere soğuk algınlığı şikayetiyle başvurular artarken, uzmanlar vatandaşları grip aşısı yaptırma, hastayken maske takma ve mesafe konusunda yeniden uyardı. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Galip Ekuklu, son dönemdeki vaka artışlarının en önemli nedenlerinin başında, kovid sonrası maske ve mesafe önlemlerinden uzaklaşılmasının geldiğini belirtti. Ekuklu, kovid sonrası varyantlarda ölümcüllük ve ağır hastalık geçirme yeteneğinin azalmasına rağmen, bulaşıcılık özelliğinin artmasının da bu durumda etkili olduğunu dile getirdi.


Özellikle sonbahar ve kış aylarında yaşanan vaka artışlarının beklenen bir durum olduğunu dile getiren Ekuklu, “Bütün virüsler zamanla kendilerini yeniliyorlar, malum onlar da yaşamda kalıp etkinliklerini arttırmak istiyorlar. Sadece bu durum kovidle daha konuşulur hale geldi ve herkes fikir sahibi oldu. Virüste değişiklik kimi zaman iyi kimi zaman da kötü yönde olabiliyor. İyi yönleriyle kastımız şu; ağır hastalık yapma, öldürücülük özelliği azalabiliyor. Bazı varyantlarda bulaşıcılık artabiliyor. Bulaşıcılık artıyor ama ölümcül olması azalıyor. Nitekim kovidin başlangıcıyla sonraki varyantları arasındaki değişime baktığımızda da varyantların bu anlamda hep iyi yönde olduğunu gördük. Yani ölümcüllük, ağır hastalık geçirme yeteneğini virüs geride bıraktı, azalttı. Daha çok bulaştırıcılık özelliği arttı. Böyle bir varyant olunca da ayaktan atlatma gibi, klinik olarak yatmayı gerektirmeyen hastalar görüyoruz” dedi.


‘ÖNLEM ALMADIĞIMIZ İÇİN VAKALAR ARTTI’
Kovid sonrası maske ve mesafe önlemlerinin azalmasıyla da vakalarda artış yaşandığını söyleyen Ekuklu, “Sonbahar – kış aylarında hava sıcaklıklarında çok ani değişiklikler oldu. Vücut direncimizde olumsuz yönde değişiklikler oldu. En önemlisi de kovid dönemde maske kullanma gibi, sosyal mesafe gibi, kalabalık ortamlarda bulunmama gibi çok ciddi ve iyi önlemler aldık. Soğuk algınlıkları mevsimsel olarak beklenen bir durum. Neden dikkat çekiyor? Yaygınlaştı, bulaşıcılık arttı çünkü eskisi kadar maske kullanmıyoruz. Sağlık çalışanları da dahil olmak üzere hasta ve hasta yakınları, kimsede hemen hemen yok denecek kadar az insan takıyor. Maske takmayınca, sosyal mesafeye dikkat etmeyince mevsiminde hava sıcaklıkları düştü, gündüz – gece sıcaklık farkı arttı, bağışıklı sistemimiz zayıfladı, kalabalık ortamlarda bulunuyoruz, önlem de almıyoruz, dolayısıyla arttı. Bir Halk Sağlığı Uzmanı olarak bizim her zaman ön plana çıkardığımız risk grupları var; bebekler, çocuklar, gebeler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar. Bunlar her zaman risk altındadır zaten. Bu mevsimlerde de dolayısıyla bu risk altındaki nüfustan hastanelere, solunum yolları enfeksiyonları daha ağır seyredenlerde başvurular arttı. Bugün gözlediğimiz, konuşulan şey de aslında bu” diye konuştu.
‘MASKE TAKMAK VE GRİP AŞISI YAPTIRMAK ÖNEMLİ’
Prof. Dr. Ekuklu, grip aşısı olmanın ve maske takmanın önemli olduğunu belirterek, “Çözümün birinci yolu, grip aşısı. Özellikle risk grupları başta olmak üzere, toplumla çok temas etme olasılığı bulunan meslekler de dahil olmak üzere bu grip aşılarını yaptırmaları lazım. Sosyal mesafeye yine dikkat edeceğiz. Belki çok hoşumuza gitmiyor ama yeniden maske önlemine dönmemiz gerekiyor çünkü başka türlü bu mevsimde bu bulaşıcılığı kırmak zor. Özellikle de hasta olanların maske takması çok önemli çünkü onlar bulaştırıyorlar öksürük veya hapşırık yoluyla. Solunum yolları semptomları olan hastalık geçiren, kendisini hasta hisseden insanların maske takması başta kendi aileleri, çevreleri olmak üzere toplumdaki diğer bireylere bu hastalığı bulaştırmalarını önleyecektir” ifadelerini kullandı.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ