Olgay GÜLER
Türk Toraks Derneği Trakya Şubesi ve Edirne Tabip Odası Başkanı Celal Karlıkaya, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yayınladığı açıklamada, Türkiye doğal alanların yeniden canlandırılma sürecine acil ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.
Derneğin Trakya Şubesi’nce yayınlanan açıklamada, Dünya Çevre Günü’nün 1972 yılında yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansından bu yana, her yıl 5 Haziran tarihinde, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlandığı belirtildi. Şube Başkanı, aynı zamanda Edirne Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Celal Karlıkaya tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
‘3.2 MİLYAR İNSAN TOPRAK BOZULUMUNDAN ETKİLENİYOR’
“5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün bu yılki teması ‘Toprağın restorasyonu, çölleşme ve kuraklığa karşı dayanıklılık’ olarak belirlenmiştir. Doğal alanların yeniden canlandırılması sürecine ekosistem restorasyonu denmektedir. Toprak, Dünya’daki yaşamın sürmesini sağlar. Tarım arazileri, ormanlar, otlaklar, medeniyeti mümkün kılmaktadır. Dünyadaki ve ülkemizdeki ekosistemler sürdürülebilir olmayan üretim ve tüketim modelleri (örneğin, ormansızlaşma ve biyolojik çeşitlilik kaybı, aşırı balıkçılık, sanayi ve madencilik faaliyetleri, endüstriyel tarım uygulamaları, atık üretimi ve plastik kirliliği) nedeniyle tehdit altındadır.
Hükümetler arası iklim konferansı 6. Değerlendirme Raporu’na göre iklim krizi senaryolarında ortalama sıcaklık sapması arttıkça, özellikle de ekvatorda en yıkıcı etkilenim görülerek kutuplara doğru tedricen azalan ciddi bir toprak verimi kaybı öngörülmektedir. Yaklaşık 3,2 milyar insan, yani dünya nüfusunun %40’ı özellikle de yoksullar, kadınlar ve gençler orantısız bir şekilde toprak bozulumundan etkilenmektedir. Her yıl 55 milyon insan kuraklıktan doğrudan etkilenmekte, bu da kuraklığı dünyanın hemen her yerinde sağlıklı gıdaya erişim yönünden en ciddi tehlike haline getirmektedir.
‘TÜRKİYE DÜNYA ORTALAMASININ 2 KATI EROZYONA MARUZ KALIYOR’
Türkiye her yıl yaklaşık 750 milyon ton toprak kaybetmektedir. Bunda ülkenin dağlık yapısı ve farklı iklim koşullarının erozyon üzerindeki etkisinin yanı sıra, yanlış arazi kullanımı ve hatalı tarım teknikleri de etkili olmaktadır. Toprak kaybında, erozyon, tuzlanma, asitleşme, organik madde kaybı ve verimli toprakların yerleşim ve sanayileşmeye açılması gibi çeşitli faktörler etkili olmaktadır. Türkiye’nin orman arazilerinin %54’ü, meralarının %64’ü ve tarım arazilerinin %58’i erozyon tehlikesiyle karşı karşıyadır. Türkiye, dünya ortalamasının 2 katı kadar fazla erozyona maruz kalmaktadır. Bu durumda, tarımda yanlış uygulamalara son verilmesi, orman alanlarının korunması geleceğimiz için büyük önem taşımaktadır.
Doğal alanları yeniden canlandırma sürecine ekosistem restorasyonu denir ve buna acil ihtiyacımız var. Oysaki ülkemizde son yıllarda, özellikle maden ocakları için doğal alanların hızla yok edildiğini görmekteyiz. Maden ocakları doğayı tahrip ettiği gibi, hava, su, toprak kirliliğine de yol açmaktadır. Bu yanlış uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini defalarca söyledik, yine tekrarlıyoruz.
‘ZAMANIMIZ GİDEREK AZALIYOR’
Şu anda hayatta olan herkes, çevresel bozulmanın yıkıcı etkilerine ilk tanık olan neslin bir parçasıdır. Zamanı geri alamayız ama ormanları koruyabilir, yeni ormanlar yetiştirebilir, şehirlerimizi yeşillendirebilir, yağmur suyu toplayabilir ve toprak dostu tarım yapabiliriz. Sonunda toprakla barışan nesil biz olabiliriz. Zamanımız giderek azalıyor. Devlet kurumlarını, özellikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’nı bu konuda acilen somut adımlar atmaya davet ediyoruz. Sağlık Bakanlığı’nı iklim değişikliğinin halk sağlığına etkileri konusunda önlem almak ve uyum stratejileri geliştirmek konusunda hızlı davranılması konusunda yapılacak her türlü çabanın Edirne Tabip Odası ve Türk Toraks Derneği Trakya Şubesi olarak yanında olacağımızı, ortak çalışmaya hazır olduğumuzu bildiriyoruz.”