DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22366412,75%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

283 okunma

İlaçta ‘fiyat farkı’ çilesi!

Edirne Eczacı Odası eski başkanlarından Şükrü Ciravoğlu, SGK'nın ödeme kapsamında bulunan ilaçların yüzde 38'inde fiyat farkını cebinden ödeyen vatandaşın, ortaya çıkan yüksek tutarlar nedeniyle zorlandığını söyledi... Sağlık açısından vazgeçilmez olan ilaçta yaşanan fiyat farkının vatandaşa ekonomik yük olarak yansıdığını anlatan Ciravoğlu, "Burada ilaçların eşdeğer ilaçları da var bazı firmalar tarafından üretilen. Kabul ederse alıyor vatandaş ama reçeteye yazılan ilacı almak isterse bu fiyat farklarını ödemekte zorlanıyorlar. Bu konuda sık sık vatandaşlardan yakınmalar ve şikayetler duyuyoruz" dedi...

ABONE OL
24 Ocak 2024 17:24
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne Eczacı Odası eski başkanlarından Şükrü Ciravoğlu, SGK’nın ödeme kapsamında bulunan ilaçların yüzde 38’inde fiyat farkını cebinden ödeyen vatandaşın, yüksek tutarlar nedeniyle zorlandığını söyledi.
Türkiye genelinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ödeme kapsamında bulunan 100 ilaçtan 38’inde fiyat farkını, vatandaş cebinden ödüyor. Artan döviz kuruyla birlikte ilaç fiyatlarının da günden güne artmasıyla, fiyat farkı vatandaşı zorluyor. Oluşan farkın firmalarla devletin anlaşamamasından kaynaklandığını söyleyen Edirne Eczacı Odası eski başkanlarından Şükrü Ciravoğlu, vatandaşlardan sık sık yakınmalar duyduklarını belirtti.


‘İLAÇLARIN YÜZDE 38’İNDE VATANDAŞ FARKI CEBİNDEN ÖDÜYOR’
Türkiye’deki ilaç fiyatlarının vatandaşın alım gücünü zorladığını belirten Ciravoğlu, “Türkiye’de geçen yıldan beri art arda yapılan ilaç zamları sonucunda, bugün Türkiye’de ilaç fiyatlarının ulaştığı nokta, her ne kadar Avrupa’ya göre bir hayli düşük kalsa da halkımızın alım gücüne göre ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Burada sorun ücreti karşılığında alınan ilaçlardan ziyade devlet tarafından ödenen yani geri ödeme kapsamında olan SGK vasıtasıyla geri ödenen ilaçlarla ilgili. O da şöyle; yaklaşık tüm ilaç çeşitlerinin yüzde 38’lik bir bölümünde fiyat farkı çıkıyor hastaya. Yani devletin ödediği rakamlarla ilaç fiyatı arasındaki fark bu farkı oluşturuyor. Bu farkı ödemeyi devlet kabul etmediği için vatandaşın cebinden karşılaması gerekiyor bu fiyat farklarını” dedi.
‘VATANDAŞA YÜK OLARAK YANSIYOR’
İlaçların eş değerleri olmasına rağmen vatandaşın reçeteye yazılanı almak istediğinde farkı ödemek zorunda kaldığını dile getiren Ciravoğlu, “Burada ilaçların eşdeğer ilaçları da var bazı firmalar tarafından üretilen. Kabul ederse alıyor vatandaş ama reçeteye yazılan ilacı almak isterse bu fiyat farklarını ödemekte zorlanıyorlar. Bu konuda sık sık vatandaşlardan yakınmalar ve şikayetler duyuyoruz. Bir taraftan inandığı ve doktorun yazdığı ilacı almak istemesi, diğer taraftan da ilacın tedavide vazgeçilemez bir ürün olması neticesinde vatandaşa ekonomik bir yük olarak yansımış oluyor” diye konuştu.
‘DEVLET KABUL ETMEZSE FARK MECBUREN VATANDAŞA ÇIKIYOR’
Ödenen farkın nedenini de anlatan Ciravoğlu, “Devletin, kararname gereği ilaçla ilgili bir fiyat politikası var. Bunu herkesin anlayacağı şekliyle ‘pazarlık payı’ olarak nitelendirebiliriz. Bunun üzerinden zaten ilaçları fiyatlandırıyor devlet. Ama buna rağmen firma ilaç fiyatında indirim yapmak istemezse, aradaki farkı vatandaş karşılamak zorunda kalıyor. Yani devlet kamu indirimi istiyor firmadan. Örneğin yüzde 30 eksiğini öderim diyor. Bu dediği fiyatı kabul ederse aradaki farkı firma kendisi karşılayıp vatandaşa ulaştırmış oluyor. Ama; ‘Ben bu fiyata veremem’ diyorsa aradaki fark mecburen vatandaşa çıkıyor” şeklinde konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ