DOLAR 32,2081 0%
EURO 35,4287 0.35%
ALTIN 2.512,930,50
BIST 10.643,583,14%
BITCOIN 2143624-0,67%
Edirne
20°

KAPALI

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

191 okunma

Görmeyen Gözde Şaşılık Ameliyatı

Görmeyen gözde meydana gelen şaşılık tedavi edilebilen bir durumdur. Ancak yapılan ameliyatlar ile gözün görme yeteneğini yeniden kazanması kişiden kişiye değişiklik gösterir.

ABONE OL
2 Şubat 2024 11:29
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Göz tembelliği gelişen veya görmeyen bir gözde şaşılık gelişimi sıkça karşılaşılan durumlardan biridir. Her görmeyen göz vakasında şaşılık ile karşılaşılmamaktadır ancak görme kaybı yaşayan kişilerde şaşılık ile karşılaşma riski yüksektir. Görme yeteneği az olan bir göz beyinden gelen sinyallere tam olarak karşılık verememektedir. Bu durum zaman içerisinde görme kaybının artmasına neden olabilirken hareketleri kontrol edemeyen gözde kayma gelişebilir. Gözün görme yeteneğini kaybetmesine ek olarak kayma gelişmesi ise kişilerde estetik kaygı yaratabilir. Genellikle dışa doğru kayma gelişen bu vakalarda cerrahi müdahaleler ile her iki göz arasındaki paralellik sağlanabilir.

Görmeyen Gözde Şaşılık Tedavisi Başarılı Olur Mu?

Görmeyen gözde meydana gelen şaşılık tedavi edilebilen bir durumdur. Ancak yapılan ameliyatlar ile gözün görme yeteneğini yeniden kazanması kişiden kişiye değişiklik gösterir. Göz kayması tedavisi için erken müdahale oldukça önemlidir. Çocukluk çağından beri göz tembelliği geliştiren veya bir travma sonucu görme kaybı yaşayan kişilerde tedavi mümkün olabildiği gibi zorlu bir süreç hastaları beklemektedir.

Görmeyen gözde şaşılık kendiliğinden iyileşebilen bir durum değildir. Göz, görme yeteneğini tamamıyla kaybetmiş olsa da günlük hayatta estetik bir kaygı oluşturmaması adına şaşılık cerrahi müdahale ile iyileştirilebilir. Şaşılığa müdahale edilmediği müddetçe görme kaybı gelişen gözde şaşılık derecesi artabilir.

Görmeyen Gözde Şaşılık Ameliyatı Nasıldır?

Şaşılık ameliyatı görme kaybı olan veya görme kaybı problemi yaşamayan gözlere de uygulanabilen, ameliyathane ortamında gerçekleştirilen bir ameliyattır. Görme kaybı yaşayan gözlerde ameliyat sırasında uygulanan adımlar daha kritik ve zorludur. Bu nedenle görmeyen göze göz kayması ameliyatı genellikle ertelenen ve son noktada uygulanan bir ameliyat şeklidir. Ameliyat uygulanmaya karar verilmesi durumundaysa alanında uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmelidir.

Ameliyat öncesinde hasta ön muayene dahilinde incelenir. Yapılacak olan değerlendirmeler sırasında hastanın ameliyat için uygunluğu ve gözün kayma derecesi tespit edilir. Bu sayede ameliyat sırasında müdahale edilebilecek kaslar ve müdahale miktarı önceden planlanır. Ameliyat sırasında şaşılığa neden olan kasların güçlendirilmesi veya güçlü olan kasların zayıflatılması gibi adımlar uygulanabilir.

Şaşılık ameliyatı 40 dakika ile 1 saat aralığında sürmektedir. Genel veya lokal anestezi altında yapılan ameliyat sırasında hasta herhangi bir ağrı veya acı hissetmemektedir. Şaşılık ameliyatı sırasında göz küresi veya göz çevresindeki cilt dokusuna herhangi bir kesi açılmamaktadır sadece göz küresini örten konjonktiva zarı açılır ve eriyebilen dikişlerle kapatılır. Bu sayede ameliyat sonrasında pansuman veya dikiş alma işlemine gerek duyulmaz. Ameliyat sonrasında birkaç saat gözetim altında tutulan hastalar aynı gün içerisinde dinlenmek suretiyle evlerine taburcu edilir.

Göz kayması ameliyatından sonra ertesi gün kontrol muayenesi gerçekleştirilir. Doktorun öngördüğü aralıklarda kontrol muayenelerine devam edilir. Ameliyat sonrasındaki ilk gün gözde batma hissi ya da kızarıklık gelişimi normaldir. Açığa çıkan bu belirtiler ameliyattan sonra gelen birkaç gün içerisinde azalarak kendiliğinden kaybolur. Bu tür şikayetlerin günlük hayatı olumsuz yönde etkilemesi içinse doktor bazı damlalar önerebilir. Ameliyattan sonra iyileşme sürecinin hızlı bir şekilde sağlanabilmesi için göz ve göz çevresinin hijyenine dikkat edilmeli ve doktorun önerilerine uyum sağlanmalıdır. Bu sayede ameliyat sonrasında gelişebilecek komplikasyon riski minimum seviyeye indirilebilir.

Göz Kayması Ameliyatı Sonrasında Görme Yeteneği Yeniden Kazanılabilir Mi?

Şaşılık nedeniyle göz tembelliği gelişmesi halinde göz kaslarına yapılacak müdahaleler ile göz tembelliğinin ilerlemesi durdurulabilir veya tembellik geri döndürülebilir. Ancak çocukluk döneminden itibaren göz tembelliği gelişen veya yaşanılan bir travma sonucu kalıcı görme kaybı yaşanan gözlerde şaşılık ameliyatı görme yetisine yönelik bir değişiklik yaratmaz. Göz kayması ameliyatı sırasında görme merkezi üzerinde herhangi işlem gerçekleştirilmemektedir.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ