DOLAR 32,2218 0.01%
EURO 35,3405 0.23%
ALTIN 2.523,180,91
BIST 10.643,583,14%
BITCOIN 2159953-0,25%
Edirne
17°

KAPALI

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

392 okunma

Selimiye meydanına son rötuş!

Edirne'de Osmanlı döneminde yaptırılan ve yaklaşık 6 asırdan bu yana günümüze kadar korunan Selimiye Camisi meydanındaki Havlucular Hanı ve Mezit Bey Hamamı, restorasyona alınıyor… Edirne Valisi Yunus Sezer, Selimiye Camisi çevre düzenlemesinin ardından bölgede el atılmayan tek yer olarak kalan iki yapının, cami restorasyonu ile aynı anda bitirilmesini hedeflediklerini belirterek, "Böylece bütünsel olarak Selimiye'nin bahçesi ve çevresinin tamamı bu şekilde düzenlenmiş olacak" dedi…

ABONE OL
26 Aralık 2023 17:02
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne’de Osmanlı döneminde yaptırılan ve yaklaşık 6 asırdan bu yana günümüze kadar korunan Selimiye Camisi meydanındaki Havlucular Hanı ve Mezitbey Hamamı, restorasyona alınıyor.
Edirne’de yıllık ziyaretçi sayısı 1 milyonu geçen Selimiye Camisi’nde 25 Kasım 2021’de başlayan restorasyon çalışmaları devam ederken, meydan düzenlemesi ise geçtiğimiz yıl tamamlandı. Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki tarihi caminin çevresindeki yapılar da eş zamanlı olarak onarıma alınıyor. Çalışmalar kapsamında Selimiye meydanındaki ‘Havlucular Hanı’ ve ‘Mezitbey Hamamı’ için de Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca çalışma başlatıldı.


‘RESTORASYON SELİMİYE İLE AYNI ANDA TAMAMLANACAK’
Edirne Valisi Yunus Sezer, 1441 yılında Mezit Bey tarafından yaptırılan yaklaşık 6 asırlık iki yapının restorasyon ihalesinin tamamlandığını söyledi.

Hamam ve hanın en kısa sürede restorasyonunun tamamlanmasını hedeflediklerini kaydeden Sezer, “En kısa zamanda hem Mezitbey Hamamı, hem de Havlucular Hanı ile ilgili olarak burada çevre düzenlemesi ve restorasyon çalışmaları da hızlı bir şekilde tamamlanacak. Şu anda Selimiye Camisi’nin biliyorsunuz restorasyonu devam ediyor. Zannediyorum Selimiye’nin bitmesiyle beraber bu Havlucular Hanı ve Mezit Bey Hamamı’nın da aynı anda restorasyonu tamamlanacak ve böylece bütünsel olarak Selimiye’nin bahçesi ve çevresinin tamamı bu şekilde düzenlenmiş olacak. Burası tarihi bir mekan ve çok önemli bir lokasyon. Burada esnaflarımız var hali hazırda. Onlar da yeni düzenlenen alanda ilimize hizmet etme imkanı bulacaklar” diye konuştu.


‘ÇOK GURURLANDIK’
Tarihi handa ciğerci dükkanı işleten esnaf Bahri Dinar, restorasyondan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi. Dinar, “Biz burasını anlatırken dünyanın şaheseri diyoruz. Tabi çok güzel bir meydan projesi yapıldı. Daha sonra da Selimiye’nin kendisi resto-rasyona alındı. Ondan sonra da sokak güzelleştirilmesi yapıldı. Ortada bizim de bulunduğumuz Havlucular Han’ı kalmıştı. Bakımsız duruyordu. Bu dünyanın en güzel meydanlarından birinde göze batıyordu. Bugün de baktık ki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çok güzel bir proje geliştirmiş, ihalesi yapılmış. Sayın valimiz de onun müjdesini verdi bize. Bir esnaf ve bir Edirneli olarak çok gururlandık. Edirne’nin gözbebeği olan bir meydan daha da güzelleşecek. Bu hanın tadilatı ile beraber çok güzel bir meydan olacak” dedi.


‘MEYDANLA BÜTÜNLEŞECEK’
Hanın 26 yıllık esnaflarından Nejat Yavuz da, “Selimiye meydanının düzenlenmesi buraya ayrı bir hava kattı. Selimiye Camisi’nin de restorasyonunun tamamlanmasıyla bir bütün olacak. Aynı zaman da Havlucular Hanı da restore edilince tamamen bütünleşmiş olacak. Bu restorasyonu zaten uzun zamandır bekliyorduk. Bakanlık ve valiliğimizin süreci hızlandırması bizi çok memnun etti” ifadelerini kullandı.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ