DOLAR 35,7699 0.02%
EURO 37,5904 0.07%
ALTIN 3.149,940,00
BIST 9.997,85-1,06%
BITCOIN 3634242-2,49%
Edirne
10°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

78 okunma

Yapı kullanımında ‘yangın bilinci’ vurgusu!

TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası Edirne İl Temsilciliği Başkanı Atilla Ergin, Bolu Kartalkaya'daki felaketin ardından yeniden gündeme gelen yapı güvenliğiyle ilgili 2007 yılında çıkarılan yangın yönetmeliğinin çok kapsamlı olduğunu, asıl sorunun kullanım aşamasındaki denetim eksikliğinden kaynaklandığını söyledi… Ergin, "Bu yönetmelik yapı kullanım iznine kadar zaten uygulanıyor. Sonrasında kullanım denetim süreçlerinin de artması ile birlikte üzücü hadiseler en aza inecektir. Günümüzde yapının kullanımı aşamasında denetleme bilinci artmalı" dedi…

ABONE OL
26 Ocak 2025 16:18
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Olgay GÜLER
TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Edirne İl Temsilciliği Başkanı Atilla Ergin, Bolu Kartalkaya’daki felaketin ardından yeniden gündeme gelen yapı güvenliğiyle ilgili 2007 yılında çıkarılan yangın yönetme-liğinin çok kapsamlı olduğunu, asıl sorunun kullanım aşamasındaki denetim eksikliğinden kaynak-landığını söyledi.
Bolu’da 78 kişinin ölümüyle sonuçlanan facianın ardından, yapı güvenliği yeniden gündeme geldi. Özellikle yangına karşı alınan önlemler konusunda bina sahipleri ve işletmecilerin ne kadar bilinçli olduğu soruları akıllara gelirken, TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Edirne İl Temsilciliği Başkanı Atilla Ergin konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.


‘YÖNETMELİK ÇOK KAPSAMLI’
Ergin, 2007 yılında yangınla ilgili çok kapsamlı yönetmelik çıkarıldığını ve günün teknolojisine göre belirli aralıklarla güncellendiğini belirterek, “Binaların yangından korunması hakkında 2007 yılında çıkan ve farklı tarihlerde yeniden düzenlenen, gayet kalın bir yönetmeliğimiz var. Bu yönetmeliğimizi projelerimizde uyguladığımız gibi hem de yapının iskân sırasında bakılıyor ve eksikliklerde yapı kullanım izni verilmiyor. Bu yönetmeliğe ek olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir yönetmeliği söz konusu. Devletimiz aslında bu konuda tüm hassasiyeti göstermiş. Kanun ve mevzuat hükümlerini yerine getirmiş. Edirne’de de şehrimizin ruhsat makamı olan Edirne Belediyesi, Edirne İl Özel İdaresi ve Organize Sanayi Bölgesi İmar İşleri Müdürlüğü bunları bizden istiyor. Bunlar kâğıt üzerinde kalmıyor. Projelerde yapılan tüm işlemler yerinde de bakılıyor. Ancak binanın kullanım aşamasında herhangi bir bakımsızlıktan dolayı, herhangi bir ihmalden dolayı üzücü hadiseler meydana gelebiliyor. Ülke olarak devlet büyüklerimiz gerekli tüm mevzuatı düzenlemişler. Serbest çalışan mimarlar olarak bizler, projelerimizde ve şantiyelerimizde uygulamaktayız. Bunlar göz yumulan noktalar değil” dedi.
‘YANGIN MERDİVENİ İÇERİDE DE OLABİLİR’
Söz konusu yönetmelikte, yangın merdiveniyle ilgili de kapsamlı düzenlemenin olduğunu hatırlatan Ergin, “Yangın merdiveninin içeride ya da dışarıda olması konusunda 200 sayfalık bir yönetmelik var. Yangın merdiveninin içeride olmasının şartları var, dışarıda olmasının şartları var. Her iki türlü de kullanım mevcut. Özellikle iç yangın merdivenlerinde, yanmaz kapı kullanılırsa içeride olma şansıda var. Bu bir sıkıntı değil. Yangına karşı devlet her türlü önlemi yönetmeliklerde almış durumda” diye konuştu.
“YAPI KULLANIM AŞAMASINDA DENETİM BİLİNCİ ARTMALI’
Yaşanan sorunların, yapının mal sahibine geçtikten sonra başladığına dikkat çeken Ergin, “Yapı mal sahibine geçtikten sonra, mal sahibine geçtiğindeki süreçlerde sorunlar yaşanabiliyor. Örnek olarak, dışarıda bulunan çelik yangın merdiveni paslandı, basamak kırıldı, korkuluk düştü. Bu durum, buna ruhsat veren arkadaşların suçu değil. Bu konuda halkımızın bilinç-lendirilmesi gerekiyor. Bu yönetmelik yapı kullanım iznine kadar zaten uygulanıyor. Sonrasında kullanım denetim süreçlerinin de artması ile birlikte üzücü hadiseler en aza inecektir. Günümüzde yapının kullanımı aşamasında denetleme bilinci artmalı” şeklinde konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ