Gökalp TOPYAN
Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin 4 derece üzerinde seyretmesi ağaçları ve bitkileri etkiledi ve badem ve erik başta olmak üzere birçok meyve ağacı Mart ayını görmeden çiçeklere büründü. Geçmiş yıllarda Mart ortasından itibaren yaşanan çiçeklenme olayı son yıllarda bir ay önceye kaydı ve meyve ağaçları ‘Yalancı Bahar’a aldanmaya başladı. Edirne’de bu yıl da, son yıllarda olduğu gibi Şubat ayının ikinci yarısından itibaren erik ve bademlerde çiçekler açtı.
Uzmanlar erken çiçeklenen ağaçların tarımı da olumsuz etkileyebileceği ve gıda fiyatlarında yükselişe neden olabileceğine dikkat çekiyor. Bitkiler açısından kış uykusuna yatma, tomurcuklanma ve çiçek açma olaylarının hava sıcaklıklarıyla ilgili olduğunu belirten uzmanlar, “Ortalama sıcaklıkların bir ay civarında, çalılar için 5-7, ağaçlar için 8-10 derece civarına çıkması durumunda bitkiler bahar geldiğini sanıp çiçeklerini açar. Ülkemizde de 2023’ün son ayları uzun yıllar ortalamasından 4 derece daha sıcak gitti ve son 50 yılın en sıcak Kasım, Aralık, Ocak ayları yaşandı. Sıcaklıkların ortalamanın üzerinde seyretmesinde iklim değişikliğinin etkisi var. 10 yıl, 15 yıl önce meyve ağaçları Mart’ın 15’i, 20’si gibi önce erik ve badem ağaçlarından başlayarak çiçeklenirdi. Artık, ağaçların çiçek açma döneminin Şubat ortalarına kaydığını görüyoruz. 2023 yılında ve 2021 yılında Ocak ayında da bitkiler çiçeklenmişti. Bunu daha sık görmeye başladık” şeklinde konuşuyor.
“MEYVE ÜRETİMİNİN AZALMASINA NEDEN OLUR”
Kış mevsiminin daha bir ay süresi varken bölgemizde sıcaklıkların zaman zaman 20 derecelerin de üstüne çıkması, ardından da olası ani sıcaklık düşmeleri veya herhangi bir şiddetli yağış, rüzgar, fırtına gibi olaylar yaşanması bitkilerin çiçeklerinin ve meyve ağaçlarının bundan zarar görmesine yol açabilir. Bu durumda meyve üretiminin azalması ve fiyatların yükselmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Uzmanlar ayrıca özellikle meyve ağaçlarının kış aylarında bir soğuklama ihtiyacı olduğunun altını çizerek şunları ifade ediyor.
“SICAKLIK DÜŞÜKKEN DAHA FAZLA MEYVE VERİR “
“Nedir bu soğuklama ihtiyacı? Sıcaklıkların bu mevsimlerde 0 ile 7 derece arasında durması gerekir. Bitki türüne göre değişir bu. Kimi bitkilerde 10-15 gün yeterliyken bazı bitkiler için 0 ila 7 derece arasındaki sıcaklığın 2 ay kadar sürmesi gerekebilir. Bunu meyve ağaçlarının dinlenme dönemi, bahara hazırlık, enerjisini toplama gibi düşünebiliriz. Bu ihtiyaca göre bitkiler ilkbaharda çiçeklenir ve daha fazla meyve verir. Tersi durumda, en erken çiçek açan erik ve badem ağaçlarının ilk meyveleri düşer ve verim azalır. “