DOLAR 38,0130 0.27%
EURO 42,1309 0.22%
ALTIN 3.806,820,28
BIST 9.369,04-1,21%
BITCOIN 3137197-0,42%
Edirne
15°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

75 okunma

Yağış azlığı üreticiyi korkuttu!

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, buğday ekiminin başladığı Ekim ayından Mart ayına kadar geçen 6 aylık dönemde, kuraklığın baş gösterdiği bir önceki yılın aynı dönemine göre 40 litre daha az yağış alındığını belirterek, "Toprak taban suyu doyuma ulaşmadığı için bu durum genel olarak bizleri korkutuyor. İlkbahar'da ve yaz dönemlerinde belli aralıklarla güzel yağışlar almazsak, taban suyu da olmayınca, kötü sene olabilir korkusu yaratıyor" dedi…

ABONE OL
3 Nisan 2025 16:35
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Olgay GÜLER
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, buğday ekiminin başladığı Ekim ayından Mart ayına kadar geçen 6 aylık dönemde, kuraklığın baş gösterdiği bir önceki yılın aynı dönemine göre 40 litre daha az yağış alındığını belirtti.
Edirne’de, geçtiğimiz yaz ayında yaşanan yüksek sıcaklık ve yağışsız hava sonbaharda da devam edince, üretici buğdayını kuru toprağa ekti. Özellikle geçen yıl buğday, ayçiçeği ve çeltikte istediği verimi alamayan üretici, aynı tabloyu bu yıl da yaşamaktan korkarken, yağmur bekleyişine koyuldu. Hali hazırda tarlalarda ayçiçeği ekimi sürerken, buğday ekiminin başladığı Ekim ayından Mart’a kadar geçen süreçteki düşük yağış oranı iyiden iyiye tedirginlik yaratmaya başladı.


ÖNCEKİ YILA ORANLA 40 LİTRE DAHA AZ YAĞMUR DÜŞTÜ
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kentte Ekim ve Mart ayları arasındaki 6 aylık dönemdeki yağış rakamlarını paylaştı. Söz konusu dönemde metrekareye toplam 231 litre yağış düştüğünü, bunun bir önceki yılın aynı dönemine oranla 40 litre daha az olduğunu belirten Arabacı, toprak taban suyunun doyuma ulaşmamasının genel olarak üreticileri korkuttuğunu söyledi.


‘YAĞIŞLAR BU YIL DA YETERLİ OLMADI’
Buğday ekilişinin başladığı Ekim ayından Mart ayına kadar metrekareye 231 litre yağış düştüğünü hatırlatan Arabacı, “Toplamda buğday ekiliş döneminden bugüne kadar 231 litre yağış almışız. Bunu geçen yılla değerlendirdiğimizde, geçen yıl 274 litre yağış almışız Ekim ayı ile Mart ayı arasında. Bu yıl 40 litre düşüş var gibi görünüyor. Geçtiğimiz yıl da kurak geçti, bu yıl da kış yağışları çok yeterli olmadı. Toprağa baktığımızda, toprağın altında halen kuru bir tabaka var ve toprak halen doyuma ulaşmadı. Bu ektiğimiz ürünlerin çıkışı ve gelişimi açısından bu yağışlar güzel. Gelişimleri açısından baktığımızda herhangi bir sıkıntı yok” dedi.


‘KÖTÜ SENE OLABİLİR KORKUSU VAR’
Toprağın taban suyunun doyuma ulaşmamasının üreticileri korkuttuğunu ifade eden Arabacı, “Biz toprak taban suyu doyuma ulaşmadığı için bu durum genel olarak bizleri korkutuyor. İlkbahar’da ve yaz dönemlerinde belli aralıklarla güzel yağışlar almazsak, taban suyu da olmayınca, kötü sene olabilir korkusu yaratıyor. Biz her zaman diyoruz; bazen çok kurak senelerde bile iyi verimler alabiliriz. Bu tamamen yağacak yağışlarla alakalı. Ürünün ihtiyacı olduğu dönemlerde, 15-20 gün arayla güzel yağışlar alırsak, ürün ihtiyacı olduğunda o yağışlar bunu karşılarsa, belki bu kurak dediğimiz senelerde en iyi verimleri alabiliriz. Bunun için çok ön yargılı olmamak lazım. İnşallah üreticilerimizin emeğinin, masrafının karşılığını alabileceği bir yıl olabilir diye ümit ediyorum. O nedenle çok kötü, ya da çok iyi bir yıl diyemiyorum. Şu an ürünlerin gelişimine baktığımızda gayet güzel gidiyor. İnşallah bu şekilde devam eder” diye konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ