DOLAR 34,2441 -0.1%
EURO 37,1030 0.3%
ALTIN 3.016,560,81
BIST 8.899,462,12%
BITCOIN 23137661,60%
Edirne
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

37 okunma

‘Vergide adalet’ çağrısında 33. hafta

Ülke genelinde 33 haftadır vergide adalet isteyen sağlık çalışanları, bu kez seslerini, “Çeteler sağlık alanında cirit atarken, halk ve sağlık çalışanları zarar görüyor! Yönetemiyorsunuz” diyerek yükseltti…

ABONE OL
23 Ekim 2024 17:43
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Ülke genelinde 33 haftadır vergide adalet isteyen sağlık çalışanları, bu kez seslerini, “Çeteler sağlık alanında cirit atarken, halk ve sağlık çalışanları zarar görüyor! Yönetemiyorsunuz” diyerek yükseltti.
Sağlık çalışanları 33 haftadır yurdun her köşesinde sağlık merkezleri önlerinde vergide adalet istemeye, hükümete ve milletvekillerine seslerini duyurmaya çalışıyor. Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Edirne Tabip Odası’nın açıklamasında, “Sağlığın kâr alanı haline getirildiği, yüksek paralar kazanmak amacıyla bebek öldürmekten kaçınmayan çetelerin cirit attığı bir sağlık ortamında; olanca gücüyle sağlık hizmeti sunan, şifa dağıtan, can kurtaran sağlık çalışanları olarak oldukça üzgünüz ve kaygılıyız” ifadeledire yer verilerek şöyle denildi:
“Sağlık hiz-metlerini ticari alana açan, piyasa koşullarıyla, rekabete dayalı sağlık hizmeti tercihini sürdüren hükümet; yolsuzluklara, hırsızlıklara, insan sağlığını hiçe sayan çeteleşmeye zemin hazırlamıştır. Giderek yoksullaşan emekçi halktan alınan yüksek vergilerle toplanan paraları sağlık şirketlerine akıtmaktan kaçınmayan, bu sağlık şirketlerini doğru dürüst denetlemeyen hükümetin toplumun haklı infialini dindirmek ve sorumluluğunu örtbas etmek için hastaneleri kapatmasıyla, emeğiyle geçinen yüzlerce sağlık çalışanı mağdur edilmiştir.
Hükümetin algı operasyonu sürüyor.
Vergi Denetleme Kurulu’nun 2023 ve 2024 yıllarında hacmi yaklaşık 4 milyar liraya ulaşan farklı marka ve modellerdeki gerçek veya imitasyon binlerce saate vergi ödenmediğini açıklaması, vergi toplamada yılların adaletsizliğini ortaya koyuyor. Vergide adaleti sağlamak için çalışanlardan kesilen yüksek vergilerden hiç söz etmeyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘Vergide adaleti sağlamak için en önemli konu kayıt dışılıkla mücadeledir’ demeçleriyle yarattığı algının toplum üzerine bir etkisi kalmamıştır.
Yoksulluk artıyor.
İstanbul Planlama Ajansı’nın raporunda; İstanbulluların %62,5’inin evlerini istedikleri sıcaklığa getiremedikleri, %61,7’sinin bir kıyafet ihtiyacı olduğunda yenisini alamadığı, %34’ünün taze sebze/meyveye günlük olarak erişemediği, %58’1’inin iki günde bir et, tavuk ya da balık yiyemediği dile getiriliyor. Veriler toplumun yeterli ve dengeli beslenmediği, ısınamadığı, giyinemediği, yani temel yaşamsal ihtiyaçlarını gidermekte zorlandığını ortaya koyuyor.
Sağlık hizmetleri kâr alanı oldukça toplum sağlığı zarar görecek, can alan çetelerin sonu gelmeyecektir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan haksız kazanç elde etmek için çok sayıda bebeği ihtiyaç olmamasına karşın enfeksiyona açık yoğun bakım ortamında tutmakla ve pek çoğunun ölümüne yol açmakla suçlanan çetenin tüm ilişkileri şeffaf ortamda ortaya konulmalı, sağlık hizmetlerini denetleme sorumluluğu olanlardan hesap sorulmalı, kapatılan hastanelerde çalışanların mağduriyetleri giderilmelidir.
Vergide adalet talebi giderek yayılıyor.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 20 Ekim 2024 tarihinde konfederasyonun “Zordayız Geçinemiyoruz” başlıklı mitinginde yaptığı konuşmada ‘Vergi konusunda çalışanlar lehine düzenleme yapılmasını istiyoruz. Bundan 40 yıl önce ilk vergi dilimi asgari ücretin 14 katıydı. Şu anda 110 bin lira. Bir an evvel %15’e sabitlesinler. Vergide adalet istiyoruz’ dedi. Atalay’ın sözleri, vergide adalet talebinin giderek yükseldiğini gösteriyor.
Vergide adalet talebimizi bu hafta da tekrarlıyoruz:
%35 vergi kesintisini kabul etmiyoruz. Adaletsiz vergi uygulamasına karşı her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi talebimizi yineliyoruz.
Aile hekimliği çalışanları ve tüm sağlık çalışanları olarak 33 haftadır sürdürdüğümüz “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerimizi taleplerimiz karşılanana dek her çarşamba sürdüreceğiz.
Gelirde ve vergide adalet sağlanması, toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için söz söylemeye mücadele etmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz.”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ