Olgay GÜLER
Edirne Valisi Yunus Sezer, ilk projesi mahkeme kararıyla ‘alanın orman niteliğini koruduğu’ gerekçesiyle durdurulmasına rağmen, Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı’na yapılan millet bahçesinin bittiğini, temizlik aşamasının sürdüğünü açıkladı.
Edirne Valisi Yunus Sezer, geçtiğimiz ay görüşmeleri sonlanarak kabul edilen İl Özel İdaresi’nin 2025 mali yılı bütçesinin ardından, İl Genel Meclisi’nin Aralık ayı toplantısına katılarak, kentteki yatırımlar hakkında değerlendirmede bulundu. İl Genel Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu’nun başkanlık ettiği toplantıya İl Özel İdare Genel Sekreteri Eyyüp Batuhan Ciğerci, Özel İdare şube müdürleri ve meclis üyeleri katıldı. Vali Sezer toplantıda; ilk projesi mahkeme tarafından ‘alanın orman niteliğini koruduğu’ gerekçesiyle iptal edilen, sonrasında ise ikinci ihaleyle yapımına başlanan Millet Bahçesi’nin bittiğini açıkladı. Orman içerisinde temizlik işlerinin sürdüğünü belirten Sezer, ‘ağaç kesildi’ iddialarını da yalanladı.
‘SÖĞÜTLÜK’TE AĞAÇ KESİMİ SÖZ KONUSU DEĞİL’
Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı’na yapılan millet bahçesinin ve çevre düzenlemesinin bittiğini anlatan Vali Yunus Sezer, “TOKİ başkanlığımızın yapmış olduğu Söğütlük Millet Bahçesi, çevre düzenlemesiyle beraber bitti, şu anda temizlik yapılıyor içeride. Kuruyan dallar, ağaçlar, daha önce rüzgarlarda yıkılanlar, can ve mal kaybına sebep olmasın diye orada Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluyla beraber, onların nezaretinde bir temizlik çalışması yapılıyor. Aklınıza şu gelebilir; yani burada ne yapıldı? diye. Buradaki tüm ağaçların hepsi Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun aslında tescillediği ağaçlar. Dolayısıyla orada farklı bir şey, ağaç kesimi gibi bir söz konusu değil. Bizim buradaki ve ben başta olmak üzere herkes çok bu konuda duyarlı. Dolayısıyla bu konuda böyle bir inisiyatif kullanılsa bile ona kesinlikle mani oluruz, onu bilin. Şu anda yapılan bisiklet yolları bile ağaçların etrafından dolaşılmış, çok güzel yürüyüş alanları olmuş. Ortada ağaçlar kalmış, ağaca dokunulmamış, çapraz gitmiş, muhteşem bir yer. Bu yerin muhteşemliği de korumak lazım. Oradaki sincapları, oradaki doğal güzellikleri korumamız lazım ve hiçbir şekilde onlara dokunmamamız ve zarar vermememiz lazım” şeklinde konuştu.
‘ÇAKMAK BARAJI ŞUBAT İTİBARİYLE BİTECEK’
Kentteki sulama yatırımlarına çok önem verdiklerini söyleyen ve bu konuda yapımı devam eden Çakmak ve Çömlekköy barajlarının önemine vurgu yapan Vali Sezer, “Çakmak Barajı’nın iletim hattı ve ilave 5 bin hektarlık alanla ilgili sulama projelerini inşallah Şubat ayı itibariyle bitireceğiz ve suyu basacağız. O belki bu ilin hem Ergene havzasını rahatlatacak, hem de bizim su kullanımında bu sene yaşadığımız sıkıntıyı biraz daha, bir nebze olsun hafifletecek çok önemli ve çok stratejik bir adımdır. İkincisi Çömlekköy Barajı; ‘hiç girilmez, başlanmaz’ denilirken bu sene başladı bu iş, hızlı bir şekilde devam ediyor. Çömlekköy regülatörünü önümüzdeki yıl bitirmeyi hedefliyoruz, 2025 yılı içerisinde. Bu niye önemli? Çünkü mini bir baraj su toplama havzası yapılacak ve oradan asıl baraj gövdesine su basılacak. Eğer biz bunu yapabilirsek, bitirebilirsek Tunca’nın içerisinde mini bir barajımız olmuş olacak ve oradan Tunca Nehri’nin aşağıya doğru bütün alanlara, suyun kıt olduğu dönemlerde sıkıntı yaşadığımız dönemlerde, yani bu senenin ki yaşadığımız sıkıntılı dönemde, biraz daha su verme, orada da 3-3.5 milyon metreküplük bir suyu depolama imkanımız olacak” diye konuştu.
‘KENT İÇİNDEKİ SULAMA KANALLARI KAPALI SİSTEME ALINACAK’
Kent içerisindeki sulama kanallarının da kapalı sisteme alınacağı Meriç Sulaması’nın bittiğini ifade eden Sezer, “Merkezde sulamayla ilgili olan Abdurrahman Mahallesi Kooperatifi’nin kullandığı şehrin içerisinden geçen kanalların, sivrisinek üreten kanalları kaldıracak, sulama sistemlerinin kapalı sisteme alınmasıyla ilgili Meriç sulama sistemi de bitti. Bu önümüzdeki yıl şehir içerisinden geçen açık kanallara estetik kazandıracak bir düzenleme. İnşallah bu sene hayata geçirmiş olacağız” şeklinde konuştu.
‘İÇME SUYU SIKINTISI ÇEKEN TEK KÖY KALMASIN İSTİYORUZ’
Edirne’de içme suyu sıkıntısı çeken tek bir köyün kalmaması gerektiğinin altını çizen Sezer, “İçme suyu sıkıntısı çeken tek bir köyümüzün olmaması lazım. İçme suyu insani bir şey. Herkesin içme suyuna rahat bir şekilde ve kesintisiz bir şekilde ulaşımını sağlaması lazım. İçme suyu ve altyapı noktasında sayın Cumhurbaşkanımızın bize kesin talimatı var; ‘hiçbir yerde hiçbir içme suyuyla ilgili sıkıntı yaşanmasın’ diye. Bu insani bir konu. Bu bütçenin de ötesinde bir konu. Yani işte şu kadar maliyeti var, bu kadar maliyeti var, bunu hiç düşünmememiz gerekiyor. Bunun da ötesinde bir konu. İçme suyu konusunda şu anda sıkıntı çeken köyümüz yok biliyorum. Belki ilave ve takviye ihtiyacı olan, işte sulama depolarının yetersiz olduğu köylerimiz ya da içme suyu şebekesinin yenilenmesi gereken köylerimiz olabilir. Onlarla ilgili de dediğim gibi bu konuda da ilave bütçemizi yaparız” ifadelerini kullandı.
YENİ YERLEŞİME ‘KAMPÜS’ PROJESİ
Edirne’deki eğitim yatırımlarına da değinen Vali Sezer, “Bir diğer önemli konumuz eğitim konusu. Eğitim konusuyla ilgili olarak bu sene sekize yakın proje yapıldı. Şu anda inşaatı devam edenler var, bitenler var. Önümüzdeki yıl da yine Milli Eğitim Bakanımıza arz edeceğiz, yaptık çalışmalarımızı. Az önce Fahri Yücel İlköğretim Okulu’ndan geldim. Orada ikili öğretimimiz var. İnşallah oradaki Trakya Birlik Okulu’nun inşaatını başlatacağız. Önümüzdeki sezona inşallah yetiştirmeye çalışacağız. Onunla beraber okullarımızda belki yeni yapılacak alanlar var. Bir kampüs yapmayı düşünüyoruz. İçinde anaokulunu, ilkokulun, ortaokulun ve lisenin olduğu bir yer yapmak istiyoruz. Yeni yerleşim yeri alanında, Milli Eğitim’in arsası var. Oraya yeni bir kampüs alanı için ön görüşmeleri yapıyoruz. İnşallah orayı da bu sene programa koyup yaptıracağız” dedi.
‘EDİRNE 5 YIL SONRA BAMBAŞKA BİR ŞEHİR OLACAK’
Edirne’nin 5 yıl sonra başka bir kent olacağını dile getiren Vali Sezer, “Ben hep söylüyorum 5 yılı var Edirne’nin. Beş yıl sonra Edirne başka bir Edirne olacak. Dolayısıyla Edirne’yi de altyapı olarak her yönüyle bu yeni Edirne yüzüne hazırlamakta fayda var diye düşünüyorum. Okuluyla, sağlık sistemiyle, spor merkezleriyle beraber ve yeşil alanlarıyla beraber tamamlayacağız” diye konuştu.
‘MAHMUDİYE KIŞLASI’NI RAMİ KIŞLASI GİBİ YAPMAK İSTİYORUZ’
Edirne Sarayı’nda da çalışmaların hızla sürdüğünü dile getiren Vali Sezer, “Edirne Sarayı çok hızlı devam ediyor. Oradaki Suri Sultani dediğimiz sur duvarları neredeyse bitti. Cihannüma Kasrı yani yönetim binası neredeyse bitti. Oradaki, Hastane ve Balon binasıyla ilgili olarak Milli Saraylara devredildi. Orayla ilgili çalışma devam ediyor. Kışlayla ilgili olarak 200 yıllık bir kışla, orayla ilgili proje çalışmaları çok hızlı devam ediyor. Orasını da Rami Kışlası gibi, içerisinde kütüphanesi olan, fuar alanlarının olduğu, kültür merkezinin olduğu bir yer yapmak istiyoruz. Rami Kışlası’nı gördünüz mü bilmiyorum ama benzerini inşallah buraya Edirne’mize kazandıracağız. Şu anda proje çalışmaları Milli Saraylar tarafından yürütülüyor” ifadelerini kullandı.