Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, İstanbul ve Antalya Havalimanlarında Çin ve Hindistan’dan getirilen virüslü domates tohumlarının yakalanmasını endişeyle takip ettiklerini belirterek, yerli tohuma sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Ilgın, yıllardır dikkat çektikleri tehlikenin artık kapıda olduğunu ve yerli tohumun korunmasının milli bir mesele haline geldiğini ifade etti. Ayrıca Türkiye’nin 13 milyon 300 bin tonluk domates üretiminin, bu hastalıklı tohumlarla tehlikeye girebileceğini söyledi.
“Tohum Meselesi Milli Bir Meseledir”
45 gün süren 6 farklı operasyon sonucunda, benekli mozaik virüsü (ToMMV) ve kahverengi buruşuk meyve virüsü (ToBRFV) taşıyan yüzlerce kilo virüslü domates tohumunun ele geçirildiğini belirten Ilgın, bu tohumların tarımı yok edebileceğini ve ülke tarımını ciddi şekilde tehdit ettiğini ifade etti. Ilgın, “Tohum meselesi milli bir meseledir. Yabancı, virüslü tohumlar ülke tarımını tehlikeye atmaktadır” dedi.
“Yerli Tohuma Sahip Çıkmak Gelecek Kuşaklara En Değerli Mirasımızdır”
Egemen Ilgın, yerli tohuma sahip çıkmanın ve yerli tohumu çoğaltma faaliyetlerinde bulunmanın, gelecek kuşaklara bırakılacak en önemli miras olduğunu belirtti. Tohumun hızla kaybedilen kaynaklardan biri olduğuna dikkat çeken Ilgın, “Vatan toprağına yerli tohum yakışır. Yerli tohumların verimliliği konusunda üreticilerimizin zaman zaman çekinceleri oluyordu. Ancak, bu konuda enstitülerimiz tarafından yapılan çalışmalarla verimlilik artırılmaya devam ediyor. Ben tüm üreticilerimizi, sebze ve tahıl-bakliyat grubu fark etmeksizin, hastalıklara dayanıklı yerli tohum kullanmasını tavsiye ediyorum” diye konuştu.
Çiftçilere Uyarı: “Dikkatli Olun”
Havalimanlarında ele geçirilen virüslü tohumların, ilgili ülkelere iade edildiğini belirten Egemen Ilgın, özellikle tohum ekim dönemlerinde Edirneli çiftçilerin dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Ilgın, “Çiftçilerimizin yerli tohuma sahip çıkarak, sağlıklı üretim yapmalarını bekliyoruz” diyerek, yerli tohum kullanımına önem verilmesi gerektiğini yineledi.