Olgay GÜLER
TMMOB’a bağlı Makine Mühendisleri Odası ve Gıda Mühendisleri Odası Edirne şubeleri üyelerinden oluşan ‘Okul Yemeği Koalisyonu’, Saraçlar Caddesi’nde ‘Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni protesto amacıyla devam eden oturma eylemine katılarak destek verdi.
TBMM’de kabul edilen ‘Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin geri çekilmesi talebiyle, Edirne’nin Saraçlar Caddesi’nde devam eden oturma eylemi, 46’ncı gününü de geride bıraktı. Edirne Kent Konseyi öncülüğünde, hayvansever sivil toplum kuruluşları ve gönüllü vatandaşların katılımıyla süren eyleme, önceki gün Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Makine Mühendisleri Odası ve Gıda Mühendisleri Odası Edirne şubeleri üyelerinden oluşan ‘Okul Yemeği Koalisyonu’ katılarak destek verdi.
‘YASAYA KARŞI DİRENİYORUZ VE DİRENECEĞİZ’
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube Başkanı Birce Altay, yasaya karşı direnişe destek verdiklerini belirtip, “45 gündür süren yaşam için adalet nöbetine destek vermek amacıyla buradayız. Yaşamdaki en kutsal ve demokratik hak olan yaşam hakkını tüm canlıları, tüm türleri ve doğamızı kapsayacak biçimde savunan bir anlayışı destekliyoruz. Doğaya ve hayvana saygı göstermeyen bir anlayış kabul edilemez. TBMM’de kabul edilen bu çarpık ve öldürmeyi kapsayabilen yasaya karşı direniyoruz ve direneceğiz” şeklinde konuştu.
‘HİÇBİR ÇOCUK AÇ KALMAMALIDIR, YATAĞINA AÇ YATMAMALIDIR’
Okul Yemeği Koalisyonu sözcüsü, Gıda Mühendisleri Odası Edirne Şube Başkanı Kadir Süzme de, okullarda öğrencilere güvenilir ve dengeli beslenme imkanlarının sağlanması gerektiğini dile getirdi. Süzme, “Burada önemli olan bireyin karnının doyması değil, sağlıklı ve dengeli beslenmesidir. Bu da ancak devletleri yönetenlerin bu doğrultuda yerinde, sağlam ve kararlı politikalar uygulamasıyla gıdaya erişimdeki adaletsizlikler ortadan kaldırılabilir. Çocuklarda bedensel ve zihinsel gelişimin en önemli olduğu zaman ilköğretim dönemidir. Birçok çocuk olanaksızlıklardan dolayı kahvaltı yapmadan okula gitmekte; hatta öğle aralarında bile yemeklerini yiyememektedir ya da kısıtlı olanaklardan dolayı güvenilir olmayan sağlıksız gıdalarla beslenmektedir. Bu olumsuz durumun ortada kaldırılması aşamasında devlete büyük sorumluluklar düşmektedir. Gün boyunca eğitim gören ve hareket halinde olan çocuğun, yeterli düzeyde kalori ve beslenme değerini içeren gıdaları öğle yemeğinde tüketmesi gerekir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel okullar ve az da olsa bazı devlet okullarında öğrencilere öğle yemeği verilmesine rağmen, devlet okullarının neredeyse tamamına yakınında öğle yemeği verilmemektedir. Bu durum sadece ülkemizde değil, global anlamda bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Her çocuğun tam anlamıyla karnını doyurup sağlıklı bir şekilde beslenmesi dünyayı yönetenlerin meselesi olmaktan ziyade tüm insanlığın meselesidir. Hiçbir çocuk aç kalmamalıdır, yatağına aç yatmamalıdır” ifadelerini kullandı.