Olgay GÜLER
Komşu ülke Bulgaristan’ın, dün itibariyle Romanya ile birlikte hava ve deniz yollarıyla Avrupa’da serbest dolaşımı sağlayan Schengen Bölgesine katılmasıyla kontrolleri sıklaştırdığı Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda, yer yer 20 kilometreyi bulan TIR kuyrukları oluştu.
Komşu ülke Bulgaristan, Romanya ile birlikte 31 Mart tarihi itibariyle Schengen Bölgesine katıldı. BNR’de yer alan haberde söz konusu durum, ‘Bulgaristan hava ve deniz yolu ile Schengen Bölgesine katıldı’ başlığı ile duyuruldu. Haberde, “AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada belirtildiği üzere 31 Mart tarihinde Schengen Bölgesine katılan Bulgaristan ve Romanya’da Schengen vizesinin verilmesi ile ilgili dahil olmak üzere artık Schengen’de uygulanan tüm kurallar geçerli olup iç hava ve deniz hudutlarındaki kontrol kaldırılmaktadır” denildi.
Geçiş hazırlığında artış yaşanan TIR kuyruklarında, dün komşu ülkenin Schengen bölgesine girmesiyle Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda da TIR kuyrukları yer yer 20 kilometreyi buldu. Yaklaşık 700 TIR kapasiteli Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndaki TIR Parkı’nda yer kalmazken, kuyruk Lalapaşa ilçesi girişine kadar dayandı.
SCHENGEN BÖLGESİ
Schengen Bölgesi, Lüksemburg’un, Schengen kasabasında 1985 yılında imzalanan Schengen Anlaşmasını uygulayan yirmi yedi Avrupa ülkesinin topraklarını kapsamaktadır. Schengen bölgesi, alan içinde ve dışında seyahat edenler için sınır kontrolleri ile uluslararası seyahat edenler için tek bir devlet gibi ancak herhangi bir iç sınır kontrolü olmadan çalışır. Schengen Bölgesi şu anda 423 milyon kişilik bir nüfusa sahip ve 4.368.693 kilometrekare (1.686.762 sq mi) bir alanı kapsamaktadır.
Schengen kurallarının uygulanması, aynı zamanda üye olmayan devletler ile sınır denetimlerinin güçlendirilmesi, diğer Schengen üyeleri ile sınır kontrollerini ortadan kaldırmaktadır. Herhangi bir AB ülkesinin ulusal kimlik kartı, onaylı bir pasaportu ya da bir AB kimliği ile havaalanlarında, otellerde, ya da polis tarafından yapılan kontroller için gereklidir ve ulusal kurallara bağlı olmakla beraber ülkeler arasında değişir. Bazen, düzenli olarak Schengen ülkeleri arasındaki sınır kontrollerinde kullanılır.
Yunanistan, 2000 yılında Schengen Bölgesine katılmış ve Nordik Pasaport Birliği ülkeleri-Danimarka, Finlandiya, İsveç olmak üzere AB üyesi olmayan İzlanda ve Norveç ise 2001 yılında bölgeye katılmıştır. 2004 yılında üye olan dokuz ülke-Çekya, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovakya ve Slovenya Schengen alanına 2007 yılında katılmışlardır.
İsviçre Schengen Bölgesine (ve AB üyesi olmayan üçüncü üyesi) 12 Aralık 2008 tarihinde katıldı. Lihtenştayn ise Schengen alanının en yeni üyesi olarak 19 Aralık 2011 tarihinde katılmıştır. Böylece Schengen Bölgesine üye devlet sayısı 26’ya yükselmiştir. 13 Eylül 2015 tarihinde Almanya, karşı karşıya kaldığı göç dalgasının boyutunun beklediği oranları aşması üzerine önlem olarak serbest dolaşıma izin veren Schengen uygulamasını askıya aldı. İki Avrupa Birliği üyesi ile (İrlanda ve Birleşik Krallık) istisna olarak kendi istekleri ile Schengen Alanına katılmak istememişlerdir. Birleşik Krallık 2020 yılında Avrupa Birliğinden ayrılmıştır.
16 Mayıs 2014 tarihinde Hırvatistan Başbakanı, Hırvatistan’ın 1 Temmuz 2015 tarihinde Schengen Bölgesine katılacağını belirtti. Ekim 2014 yılında, Hırvatistan İçişleri Bakanı Ranko Ostojic, ülkenin o tarihe kadar Schengen Bölgesine katılmaya hazır olacağını beklediğini belirtti. Ülke 1 Ocak 2023’te ise resmen Schengen bölgesine dahil oldu ve üye sayısı 27’e yükseldi.