Olgay GÜLER
Türkiye genelinde aile hekimlerinin ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesi talebiyle başlattıkları 5 günlük iş bırakma eylemi sürerken, 2 ve 3’üncü basamakta görev yapan doktor, ebe, hemşire gibi sağlık çalışanları da dün bir günlük iş bıraktı.
Edirne’de de iş bırakan sağlık çalışanları Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde toplanarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada; sağlık çalışanına karşı şiddetle daha etkin mücadele, özlük haklarının iyileştirilmesi ve insanca yaşanabilecek ücret gibi talepler kamuoyuyla paylaşıldı.
Edirne Tabip Odası Başkanı
Prof. Dr. Celal Karlıkaya
‘YOK SAYILIYORUZ’
Sağlık çalışanları adına basın açıklamasını Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Celal Karlıkaya okudu. Karlıkaya; şiddet, mobbing, performans dayatması, güvencesiz gelir, liyakatsiz yöneticiler, sağlıkta çeteleşme gibi bir çok sorunlarla boğuştuklarını belirterek, “Tüm bu sorunların çözümü için görev alması gereken kamu otoritesini ise yanımızda değil her seferinde karşımızda buluyoruz. Sağlık Bakanlığı, toplumun ve sağlık emekçilerinin sorunlarına çözüm üretmek için bizlerin görüş ve önerilerini dikkate almak yerine; yeni yönetmeliklerle, otoriter emek rejimini, tam anlamıyla yerleşik hale getirerek bizleri yok saymaya, itirazlarımızı sindirmeye, iş bırakma eylemlerimizin etkisini görünmez kılmaya çalışıyor. Bakanlığın bu olumsuz tavrına karşı bugün tüm sağlık kurumlarında üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakıyoruz. Ayrıca birinci basamakta çalışan hekimlerin, ebelerin, hemşirelerin ve tüm sağlık emekçilerinin aylardır sürdürdüğü vergide adalet mücadelesini selamlıyor, eziyet yönetmeliğine karşı gerçekleştirdikleri iş bırakma eylemlerini, tüm sağlık emek gücü olarak sahiplendiğimizi ifade ediyoruz” dedi.
‘SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN SORUNLARI HALA GİDERİLEMEDİ’
Sağlık çalışanlarının, çalışma şartlarının bilinçli ve programlı olarak kötüleştirildiğini kaydeden Karlıkaya, “Bu durum meslek onurumuzu, toplum sağlığını ve hepimizin geleceğini tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Tüm uyarılarımıza rağmen sözlerimiz görmezden gelinmeye devam edilmektedir. Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen deprem bölgesinde insanca çalışma ve yaşama koşulları hâlâ sağlanamamış, sağlık emekçilerinin sorunları giderilmemiştir. Genç meslektaşlarımızın etik değerleri temel alan, donanımlı ve nitelikli bir eğitim alabilmelerinin engellenmesi ve düzeltilmemesi eğitim haklarının engellenmesidir. Mobbing kabul edilemez. Gerçekçi yasal düzenlemeler çıkarılmalı, etkili şikayet ve ceza mekanizmaları geliştirilerek işler hale getirilmelidir. Bizler bu eylemlerle meslek onurumuza sahip çıkarken sağlıkta çeteleşmeye imkan vermeyecek, adil, şeffaf, toplumcu bir sağlık sistemini ve halkımızın sağlık hakkını savunuyoruz” diye konuştu.
6 MADDELİK TALEPLER PAYLAŞILDI
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesini de içeren 6 maddelik taleplerini kamuoyu ile paylaşan Karlıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
1.Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil, şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkartılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.
2.Tüm sağlık mesleklerine yönelik tanımlar net olarak yapılmalı, angarya çalıştırma yasaklanmalı, üniversite hastaneleri başta olmak üzere çalışanların tayin hakları, özlük hakları ve sosyal hakları garanti altına alınmalıdır.
3.Hekimleri, diş hekimlerini ve hastaları mağdur eden, hekimlere karşı şiddet kaynağı olan, halkın sağlığını tehlikeye atan, hastalara yeterli tedavi yapma süresi sağlamayan, 5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmeli, nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmek için hasta randevuları her hastaya en az 15 dakika ayrılacak şekilde düzenlenmelidir.
4.Diş hekimlerine de saat 24.00’dan sonra mevzuata aykırı şekilde nöbet yazılmasından ve vardiya çalışma sisteminden vazgeçilmelidir.
5.Hekim, ebe, hemşire ve tüm sağlık emekçilerine performans ve ciro odaklı sistemin yerine, emekliliğe yansıyacak insanca ücret ödenmelidir. Sabit ödemeler genel bütçeden karşılanmalı, ek zamlar temel ücretlere ve emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmelidir. Bu talebimiz gerçekleşinceye kadar acil olarak ilave ek zam emekliliğe yansıtılacak şekilde düzenlenmeli ve mevcut memur emeklilerine de yansıtılmalıdır.
6.Kamu emekçilerin vergi dilimi %15’te sabitlenmelidir.
Taleplerimizin karşılanmasının sadece bizlerin çalışma ve yaşama koşullarımızı iyileştirmekle kalmayacağını, tüm toplumun nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmetine kavuşacağının bilinmesini istiyoruz. Her kademede çalışan her meslekten hekim, diş hekimi, ebe, hemşire ve tüm sağlık emekçileri ile tüm toplumu bizlere katılmaya, sesimize ses vermeye davet ediyoruz.”