DOLAR 34,3054 0.31%
EURO 37,5445 -0.07%
ALTIN 2.925,561,27
BIST 8.876,22-0,98%
BITCOIN 21634500,27%
Edirne
19°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

137 okunma

Özçağdaş’tan canlara destek

Edirne'de hayvanseverlerin TBMM'de kabul edilen 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni protesto amaçlı 17 gündür sürdürdüğü, oturma eylemini ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, "Biz bu yasanın sokak hayvanlarını imha eden hiçbir kuralını uygulamayacağız ve Anayasa Mahkemesi'nin de ümit ediyorum çok yakında alacağı kararla canlılardan yana bir tavır alacağız" dedi...

ABONE OL
14 Ağustos 2024 15:32
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER

Edirne’de hayvanseverlerin TBMM’de kabul edilen ‘Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni protesto amaçlı 17 gündür sürdürdüğü, oturma eylemini ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, “Biz bu yasanın sokak hayvanlarını imha eden hiçbir kuralını uygulamayacağız ve Anayasa Mahkemesi’nin de ümit ediyorum çok yakında alacağı kararla canlılardan yana bir tavır alacağız” dedi.

Edirne’de trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi’nde, hayvanseverlerin ‘Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne karşı başlattığı oturma eylemi 17’nci gününü geride bıraktı. Çok sayıda vatandaşın katıldığı eylemin önceki akşamki misafiri ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş oldu. Beraberinde CHP İl Başkanı Harika Taybıllı ve Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı ile hayvanseverleri ziyaret eden Özçağdaş, burada yasayla ilgili de görüşlerini dile getirdi.

‘ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN CANLILARDAN YANA TAVIR BEKLİYORUZ’

AK Parti’nin sokaktaki canları yaşatmak yerine yok etmeyi tercih eden yasayı meclisten geçirdiğini söyleyen Özçağdaş, “Kamuoyunun dikkatine şunu sunmak isterim; 2019 yılında bütün siyasi partilerin ortaklaşmasıyla bir meclis araştırma komisyonu kurulmuştu. Bu komisyonun oy birliğiyle hazırladığı bir rapor var, bu rapora göre; bir hayvan hakları fonu kurulması, buna kaynak yaratılması ve bu kaynak aracılığıyla da sokak canlılarının, hayvanların kısırlaştırılması, üretimin durdurulması, bulundukları yerde aşılatılmaları, yerinde yaşatılması gibi birtakım konular var. Maalesef beş yıl boyunca mevcut iktidar bir arpa boyu yol almadı ve beş yıl sonra da sanki bu komisyon raporu yokmuş gibi, kendileri de bu raporu imzalamamış gibi bambaşka bir yasayla karşımıza geldi. Cumhuriyet Halk Partisi olarak 15 Ağustos’ta öğleden sonra 180 sayfalık itiraz dilekçemizle Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunuyoruz. Biz Anayasa Mahkemesi’nin ivedilikle öncelikle bu yasayı görüşeceğine ve canlılardan yana tavır alacağına inanıyoruz” dedi.

‘İÇİMİZİ ACITAN OLAYLAR YAŞANIYOR’

Edirne’de geçtiğimiz günlerde Uzunköprü ilçesinde yaşanan köpek katliamları gibi bir çok kentte benzer görüntüler yaşandığına dikkat çeken Özçağdaş, “Tabii iktidar partisinin yaratmış olduğu iklim, iktidar partisinin terörize etmesi nedeniyle çeşitli kentlerimizde hiç hoş olmayan, içimizi acıtan, bizi üzüntüye boğan olaylar yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde Edirne’de de yaşandı. 15 köpeğimizi kaybettik. Bunu yapanlar, sonuç itibariyle canlılara bunu reva görenler bütün canlılar için tehlikedir. Adalet ve Kalkınma Partililerin anlamadığı şey, mevcut iktidarın anlamadığı şey; sokak hayvanlarına reva görülen muamele bugün onlaradır, yarın diğer tüm canlılaradır. Sırayla önce köpeklerden başlar, sonra diğer hayvanlara gider, sonra da insanlara gelir. Yararı olmadığı düşünülen canlıları yok etmeye kalkarsanız bunun sonunu hiç kimse alamaz. Oysa meclisteki konuşmalarında uzun uzun ecdadımızdan bahsettiler Adalet ve Kalkınma Partisi. Temsilcileri ecdadımızın hayvan haklarına ne kadar saygılı olduğundan bahsettiler. Kuşlardan, kedilerden, köpeklerden geçmişte yaşanan olaylardan örnekler verdiler. Geçmişle övünmek kuşkusuz kıymetli ama geleceği korumak onlardan daha önemli. Bu derece geçmişe öykünüp, bu derece yanlış bir iş yapmak herhalde ancak bu iktidara nasip olabilecek olan bir şey” diye konuştu.

‘CHP’Lİ BELEDİYELER BU YASAYI ASLA UYGULAMAYACAK’

Devletin tedbir almadan çözümü ölümde bulmasına tepki gösteren Özçağdaş, “Türkiye’de kuşkusuz güvenlik açısından bazen sokak hayvanlarıyla ilgili sonuçlar yaşanabiliyor. Devlet buna tedbir alır. Sabah saatlerinde bazen işe giden kadınlar, okula giden çocuklar, yaşlılar etkilenebiliyorlar. Biz de buna her tür tedbirin alınmasını istiyoruz zaten. Ama devletin tedbir almayıp da çözümü ölümde bulması maalesef Türkiye için trajik. Cumhuriyet Halk Partisi’nin yönetimde olduğu belediyeler bu yasayı asla uygulamayacak. Genel Başkanımız Özgür Özel daha bu yasa teklifi meclise gelmeden kendilerini bu konuda uyardı. Biz bu yasanın sokak hayvanlarını imha eden hiçbir kuralını uygulamayacağız ve Anayasa Mahkemesi’nin de ümit ediyorum çok yakında alacağı kararla canlılardan yana bir tavır alacağız” şeklinde konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ