Olgay GÜLER
Trakya Üniversitesi’nde (T.Ü.) başlatılan ‘Kampüs 4.0’ uygulamasına tepki amaçlı 500 imza toplayan öğrenciler, basın açıklaması yaparak rektörlüğe iletti.
T.Ü. öğrenci kolektifi, üniversitede başlatılan ‘Kampüs 4.0’ uygulamasına tepki amaçlı 500 öğrenciden imza topladı. Toplanan imzalı dilekçelerle dün T.Ü.’nün Rektörlük binası önüne gelen öğrenciler, basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında öğrenciler adına konuşan Zeynep Şevval Birdal, uygulamanın öğrenci dostu olmadığını söyledi.
‘UYGULAMAYLA İLGİLİ ÇEKİNCELERİMİZ VAR’
Uygulamayla ilgili çekinceleri olduğunu söyleyen Birdal, “Rektörle bire bir görüşme talep ederek imzalarımızı teslim edeceğiz. Kampüs 4.0 uygulaması, öğrenci dostu bir uygulama değil, derhal uygulamadan kalkması gereken bir uygulamadır. Uygulama hakkında çekincelerimiz var ve bunların aydınlatılması gerekiyor. Üniversitenin bileşenine sorulmadan böyle bir uygulamaya geçilemez. Rektörle görüşmeden imzalarımızı da vermeyeceğiz” dedi.
REKTÖR HATİPLER GÖRÜŞMEYİ KABUL ETTİ
Konuşmanın ardından Trakya Üniversitesi Rektörü Mustafa Hatipler, öğrencilerin yanına gelerek kendilerini görüşmeye davet etti. Öğrencilerle bir araya gelen Hatipler, Kampüs 4.0 hakkında merak ettikleri soruları yanıtladı.
‘UYGULAMA SADECE E-YOKLAMA VE DERSE GELMEK DEĞİL’
Görüşmede konuşan Rektör Hatipler, ‘Kampüs 4.0’ uygulamasının tamamıyla öğrencilerin menfaati için hayata geçirdiklerini belirterek, “Burada iki hususu uygulamak istiyoruz; birincisi, öğrencilerimizin dijitalleşmeyle birlikte sosyal aktivasyonlara katılımının sağlanmasını hedefliyoruz. Kampüs 4.0’daki mesele sadece e-yoklama, öğrencinin derse gelmesinden ibaret değil. Uygulamanın özü, öğrencilerin sosyal aktivasyonlara katılmasını sağlamak. Mutlaka görmüşsünüzdür, huzurevi ziyareti yapan öğrencinin ödüllendirilmesinden, herhangi bir sanatsal faaliyete katılan öğrencinin ödüllendirilmesine kadar bir dizi eylemi içerisinde barındırıyor” dedi.
‘HOCANIN ÖĞRENCİYLE BİR ARAYA GELMEDİĞİ SİSTEMİ NASIL SAVUNALIM?’
Öğrencilerin uygulamaya destek vermesi gerektiğini belirten Hatipler, “Hayretler içerisinde kaldığım durum şu; ben sizden bu hususta destek istiyorum. Sizin bu hususta destek vermeniz boynunuzun borcu. Çünkü okula gelen, dersi takip eden ve bir şeyler öğrenmek isteyen öğrencinin hakkını korumak istiyoruz. Karar verelim; okula gelmeyelim, derslerimizi yapmayalım, hocalarımız okula gelmesin, dersler de olmasın, biz de sınıflarımızı geçelim. Böyle bir talep olabilir mi? Bu doğru bir düzlemse, farklı şeyler konuşalım. Ama bu doğru değil. Hocanın derse gelmediği, danışmanlık yapmadığı, öğrenciyle bir araya gelmediği bir sistemi nasıl savunalım? Bu eğitim değil, bu doğru da değil. Biz, eğitimin kalitesinin artmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
‘TEORİK DERSLERDE YÜZDE 80, UYGULAMALIDA YÜZDE 90 DEVAM ZORUNLULUĞU VAR’
Üniversitede öğrencilerin devamsızlık gibi yasal haklarının olmadığını da kaydeden Hatipler, “Öğrencilerimiz bir devamsızlık hakkından söz ediyor. Devamsızlık hakkı diye yasal bir hak yok. Bir öğrencinin bir dönem içinde yüzde 20 teorik dersten, uygulamalı derslerden de yüzde 10 bir mazeret karşılığı derslere gelmeyebilir. Bu yasa, benim rektör olarak çıkardığım bir yasa değil. Yönetmelik ve yasalarla uygulamaya konan bir uygulama. Yani bir öğrenci, eğer dersleri teorikse yüzde 80 oranında derslere devam etmek zorunda, eğer dersleri uygulamalıysa yüzde 90 oranında katılmak zorunda. Bu, benim çıkardığım bir yasa değil, Yükseköğretim Kurumu’nun geçerli olan bir yasası. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nde, açık öğretim harici bu şekilde derse girme zorunluluğu var. Son birkaç haftalık süreçte, sistem henüz oturmadığından kaynaklanan bir durumdan dolayı, öğrencilerimizin mağduriyet yaşaması söz konusu değil, hiçbir öğrencimiz mağdur olmayacak. Bir mühendislik öğrencisinin, hiçbir derse girmeden mezun olarak hayırlı bir mühendis olabilmesi mümkün mü? Öğrencilerimizin donanımlı olmasını, hocaların bilgilerini aktarmak istiyoruz. Hiçbir öğrencimizle derdimiz yok, hiçbir saklı gündemimiz yok” ifadelerini kullandı.