Olgay GÜLER
Edirne’nin Süloğlu ilçesine genişleme talebiyle ÇED süreci başlatılan kömür ocağı için bakanlık ve firma yetkilileri köyde bilgilen-dirme toplantısı yaptı.
Geçkinli köyünde faaliyet gösteren kömür ocağı ve kırma eleme tesisi, kapasite artışı talebinde bulundu. Ocağın bu süreçte baş-vurusu değerlendirilirken, köylüler ve sivil toplum kuruluşları, çevre ve insan sağlığına zarar verdiği gerek-çesiyle genişlemeye tepki gösterdi. Ocak için 14 Kasım’da Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile il müdürlüğü temsilcileri ve firma yetkilileri dün Geçkinli Köyü’nde bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıya ocağın bulunduğu alandan etkilenen Geçkinli ve Küküler Köyleri’nden çok sayıda vatandaşla, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve il genel meclis üyeleri de katıldı.
‘İÇME SUYU VE TARLALAR HEBA EDİLECEK’
Toplantıya katılan Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı ve Edirne Belediyesi Tarım Hizmetler Müdürü Egemen Ilgın, proje alanından, Kayalı Köy’den gelen içme suyu hattının da geçtiğine dikkat çekerek, “Kayalı Köyü barajının su hattı var, içme suyu kanalı var. İnsanların sulama kaynaklarını, tarlalarını heba edeceğiz. İnsanların tarım yapmalarını istiyoruz, tarım alanlarını arttırmak itiyoruz. Tarım alanlarını suyumuzu, toprağımızı ve havamızı korumak zorundayız, iklim krizi bunlarla geliyor. Geçkinli köyü zaten su sıkıntısı yaşıyor, mısır ve şeker pancarı sulama gerektiriyor” dedi.
’70 MİLYONU BİZ VERELİM GİTSİNLER’
Geçkinli Köyü’nden Mustafa Yam da, “5 yıl önce kömür yandı, ev kapılarını, pencereleri açamadık çünkü içten yanıyor kömür. Bu projenin bedeli olan 70 milyonu biz verelim, bırakıp gitsinler. Tarlalarımıza giremedik, maskeyle yaşadık” diye konuştu.
‘ÇED’E ASLA İZİN VERİLMEMELİ’
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren de, genişleme talebi için başvurulan ÇED’e asla izin verilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, “Buradaki insanların 13 yıldır kömür tozuna maruz kaldıkları için önemli derecede akciğer sorunları oluşmuş olabilir, bu incelendi mi? 13 yıldır buradaki çevrenin, insanların kayıpları kayda geçti mi? Bu bölgeye asla ÇED izni verilmemeli. Burası köye çok yakın hem de tarım toprakları hem de tüm canlıların için tehlikelidir” ifadelerini kullandı.
MECLİS GÜNDEMİNE DE GELMİŞTİ
Öte söz konusu proje, geçtiğimiz Ağustos ayında İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun da gündemine gelmişti. Yıllık 300 bin ton kömür üretimi yapılan alanda, kurulacak tesisle birlikte kapasite 500 bin tona çıkarılması planlandığı alan için komisyon raporunda, “Alanın genişletilmesi, tarım alanları, doğa ve çevreye zararları ve sorunlarını daha çok büyüteceği görüşündeyiz. Kömür nakliyesinde kamyonların tonaj fazlalıklarından dolayı, köyün içinden geçmesi, Geçkinli, Küküler ve Demirhanlı-Habiller yollarının nakliyede kullanılması il Özel İdaresi’ne ait yolları olumsuz etkilemekte, köylerde can güvenliği ve altyapısına zarar verdiği görüşündeyiz. Ayrıca çıkarılan kömürün bölgede depolanması, yanması, keskin karbondioksit gazı köye yakın olmasından dolayı, insan yaşamını ve bitki örtüsünü olumsuz etkilemektedir” denilmişti.