Avrupa Birliği üyesi ülkelerde çiftçilerin eylemleri büyük yankı bulurken, komşu ülke Bulgaristan’ın Tarım Odasıda, ülke çapında etkili protesto eylemleri başlattı. Traktörleri ile yollara koyulan çiftçiler acil mevzuat değişikliği ve sektördeki sorunlara kalıcı çözüm talep ederken, ülke genelinde her gün en az iki saat boyunca ağır ekipmanlarla 80’in üzerinde sıcak noktayı kapatacakları duyuruldu.
BNR’nin haberine göre, Tarım Odası, hükümet tarafından önerilen, çiftçilerin son yılı zararla kapattıklarını kanıtlamaları karşılığında destek alma tedbirini kabul etmedi. Haber şöyşle:
“Çiftçilere göre son yıla ait vergi beyannameleri, çiftçilerin son üç yıldır artan kayıplarını kesinlikle gözler önüne sermiyor. Ayrıca yetkililerin sunmuş olduğu diğer bir tedbir olan hassas durumdaki ‘süt’, ‘meyve’ ve ‘sebze’ sektörlerini desteklemek için teklif edilen 150 milyon leva /75 milyon avro/ miktarı da kabul edilmedi. Sektöre göre, kayıpların daha ciddi telafisi için yeni analizlere ihtiyaç var.
Protestocular, özel harita oluşturarak, ülke genelinde her gün en az iki saat boyunca ağır ekipmanlarla 80’in üzerinde sıcak noktayı kapatacaklar. Ülke çapında düzenlenen protestolara, Tarım Bakanı Kiril Vıtev’in istifasını talep edenler de katılacak.”
Bulgaristan’ın önemli kentlerinden Plovdiv’de (Filibe) yayımlanan Maritza Gazetesi, çiftçilerin eylemlerine geniş yerverdi. Gazetenin haberi şöyle:
“Bahar kampanyasının başarısız olması mümkündür. Tahıl üreticileri bu konuda alarma geçti ve bugün yine protesto ekipmanlarıyla çıkıp Trud köyü yakınlarındaki kavşağı kapattılar. İnsanların parası yok. Şirketlerarası borçluluk yüksektir. Filibe Bölgesi Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Ludmil Rabotov, bankaların da endişeli olduğunu söyledi. Tohum ve gübre tedarikçilerinin bir noktada tohum ve gübreyi sevkiyatta bile vermeyi bırakacağından endişe duyduklarını açıkladı.
Bugünkü protestoda onların da acil mevzuat değişikliği ve sektördeki sorunlara kalıcı çözüm talep ettikleri ortaya çıktı. Tahıl üreticisi ve hayvan yetiştiricisi Radoslav Yankov’a göre talepleri sadece mali değil. Emeklerinin üçüncü kategoriden ikinci kategoriye kaydırılmasını talep ediyorlar.
Yankov’a göre 65 yaşındaki bir adamı traktöre bindirmek zor. Hepsi daha fazla bürokratik engel görüyor ve yardımın şartlarından biri olan, yani 2023’te zararda olduklarını Ulusal Gelir İdaresi Başkanlığı’na kanıtlamayla ilgili belgeleri sunma konusunda başarılı olamayacaklarına inanıyor.
Rabotov’a göre sektör, Ukrayna’dan ithal edilen tüm malların serbestleştirilmesine de karşı. Yardıma ihtiyaçları olduğunu anlattı.”
Protestoyu polis koruyor. Bugün düne göre daha fazla katılımcı var. Sahada 300 kişi ve 120’den fazla traktör bulunmaktadır. Bugün çiftçilerin de söz vermesi üzerine protesto bir saat uzatıldı. Anlaşma sağlanana kadar abluka süresini her gün bir saat uzatacaklarında kararlılar.
Polis konvoyu altında 120 traktörün Trud köyünün sonundaki kavşaktan ayrılarak Filibe’ye doğru yola çıkması bekleniyor. Son noktaları Vasil Levski Caddesi ile Dunav Bulvarı’nın kesiştiği noktadır ve sonrasında geri döneceklerdir.