DOLAR 34,1663 -0.13%
EURO 37,9364 0.3%
ALTIN 2.917,18-0,41
BIST 9.351,22-3,25%
BITCOIN 2105785-3,35%
Edirne
17°

AÇIK

12:59

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

165 okunma

Kasım Paşa Camisi’nde mutlu son!

Edirne Valisi Yunus Sezer, Sultan 2'nci Murad döneminde yaptırılan ve kentin tek 'yalı camisi' konumundaki Evliya Kasım Paşa Camisi'nde, ihale sürecinin tamamlanarak, uzun yıllardan bu yana beklenen restorasyon ve çevre düzenlemesine başlanacağını açıkladı…

ABONE OL
24 Eylül 2024 17:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne Valisi Yunus Sezer, Sultan 2’nci Murad döneminde yaptırılan ve kentin tek ‘yalı camisi’ konumundaki Evliya Kasım Paşa Camisi’nde, ihale sürecinin tamamlanarak, uzun yıllardan bu yana beklenen restorasyon ve çevre düzenlemesine başlanacağını açıkladı.


Vali Sezer, kubbe ve duvarlarında oluşan çatlak ve definecilerin kazılarıyla yıkılma tehlikesi yaşayan Tunca Nehri kıyısındaki, tarihi Kasımpaşa Camisi’ni ziyaret etti. Osmanlı padişahlarının nehirden kayıkla ibadetlerini yapmak için kullandığı ve bu nedenle yalı cami olarak da bilinen tarihi camideki ziyaret sonrası sosyal medyadan paylaşım yapan Sezer, restorasyon ihalesinin tamamlandığını aktardı. Tarihi yapıda restorasyon çalışmalarının başlanacağını aktaran Sezer; rıhtımı, hazire alanı ve çevre düzenlemesini kapsayan çalışmalar tamamlandığında Edirne’ye önemli bir değer daha kazandırılacağını belirtti.


Öte yandan Vali Sezer, kentte 15’inci yüzyılda Sultan 2. Murat tarafından Şeyh Şücâeddin Karamanî adına yaptırılan ve günümüze sadece yarım kalmış minaresi kalan Şeyh Şücaeddin Mescidi’ni de gezdi. Sezer, tarihi mescidte çevre düzenlemesi ile ihya çalışmalarına kısa sürede başlanacağını belirtti.


Evliya Kasım Paşa Camisi’nin tarhçesi
Tunca Nehri kenarında yeşillik bir alan ortasına kurulmuş olan cami Il. Murat ve Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden biri olan Kasım Paşa tarafından H. 883/ M. 1479 tarihinde yaptırılmıştır. Düzgün kesme taşla inşa edilen caminin harap kısımlarından ahşap hatılları görülmektedir. Yan ve kıble cephelerinin alt ve üst sıralarında ikişer pencere açılmıştır. Ayrıca tromp katında, cephe ortasına birer pencere açılmıştır. Tromp köşeleri meyilli üçgen yüzeyler şeklindedir. Alt sıra pencerelerin, silmelerle çerçevelenmiş, mermer söveli ve sivri kemer alınlıklıdır. Üst sıra pencereleri sivri kemerli ve revzenlidir. Caminin güneybatı duvarında bir güneş saati bulunmaktadır. Caminin kuzey köşesinde minare yer almaktadır. Kare kesitli kürsü üzerindeki prizmatik üçgenlerle daralan pabuç ve üzerindeki kalın bilezikle çokgen gövdeye geçilmektedir. Şerefe, petek ve külah kısmı harap durumdadır. Son cemaat yeri günümüze ulaşmamıştır. Kalan izlerden iki gözlü olduğu düşünülmektedir. Cephe ortasında silmelerle çerçevelenmiş mukarnas yaşmaklı bir mihrap yer almaktadır. Mihrabın iki yanında birer pencere açılmıştır. Pencere alınlarındaki yıldız kakmalar dikkat çekmektedir. Cephenin sol kenarında harim kapısı görülmektedir. Cepheden dışa taşkın kapı silmelerle kuşatılmıştır. Mermer söveli ve renkli taş örgülü basık kemerli geçit, köşeleri sütunçelerle pahlı ve sivri kemerli niş içine alınmıştır. Kare planlı harimden kubbeye geçiş tromplarla sağlanmıştır. Trompların alt hizasında bir mukarnas dizisi görülmektedir. Yan duvarların ortasında dolap nişleri açılmıştır. Mihrap harap durumdadır. Caminin doğusunda bir de hazire yer almaktadır. Ayrıca nehir tarafından gelecek cemaat için basamaklı bir iskele düzeni yapılmıştır.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ