DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BIST 9.771,16-1,67%
BITCOIN 18419500,35%
Edirne
27°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

168 okunma

Kadınlardan 9. Yargı Paketi’ne ret!

Edirne Kadın Platformu, hazırlık aşamasındaki 9'uncu yargı paketinin, temel insan haklarını tehdit ettiği gerekçesiyle Saraçlar Caddesi'nde basın açıklaması düzenleyerek, tepkilerini dile getirdi… Platform adına basın açıklamasını okuyan Edirne Kadın Merkezi Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Merve Tosun, "Demokrasi ve insan haklarını yok etme girişimlerinden vazgeçin. 9. yargı paketini geri çekin" dedi…

ABONE OL
6 Haziran 2024 17:47
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne Kadın Platformu, hazırlık aşamasındaki 9’uncu yargı paketinin, temel insan haklarını tehdit ettiği gerekçesiyle basın açıklaması düzenleyerek, tepkilerini dile getirdi.
İktidarın hazırlık aşamasındaki 9’uncu yargı paketi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) getirilmeye hazırlanırken, kamuoyundan tasarıya tepkiler de dinmiyor. Söz konusu tasarının kadınların kazanılmış haklarını tehdit ettiğini savunan Edirne Kadın Platformu, Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması düzenleyip, tepkilerini dile getirdi. Açıklamayı Edirne Kadın Platformu adına Edirne Kadın Merkezi Dayanışma Derneği (EKAMEDER) Yönetim Kurulu Üyesi Merve Tosun okudu.


‘TEMEL İNSAN HAKLARINI TEHDİT EDİYOR’
Tosun, iktidarı 9. yargı paketini geri çekmeye davet ederek, “İktidar partisi, yine bir torba yasa taslağını, yine içine konulan çerezlik konuların yanına eklemiş, kadınların temel insan haklarını tehdit eden başlıklarla 9. yargı paketi olarak dayatıyor. Bu ‘paket’ ile hangi haklarımızın gasp edileceğini Meclis’e getirilinceye kadar tam olarak öğrenemiyoruz bile. Sızdırılan ilk taslak 38 madde iken; Adalet Bakanı taslağın 62 madde olduğunu söylüyor, 23 kanun ile 2 KHK’da değişiklik yapacağız diyor. Kamuoyuna sızdırılan 38 madde hakkında bir fikrimiz var ama kalan 24 maddenin hangi konularda olduğuna dair hiçbir açıklama yapılmadı, yapılmıyor. Medeni Yasa’dan 6284 sayılı şiddet yasasına, ceza yasasından infaz yasasına kadar birçok temel yasada değişikliği 38 maddelik haliyle aynı torbaya tıkıştıran yasa teklifi ile iktidar, bir yandan tekrar tekrar suç işleyenlere af getirmeye çalışırken, diğer yandan ‘etki ajanlığı’ adı altında yeni bir suç icat etmeye de çalışıyor” dedi.
‘SEÇTİĞİMİZ SOYADI İLE YAŞAMAK EN TEMEL HAKKIMIZDIR’
Söz konusu tasarının, kadının eşlerinin soyadını kullanma konusunda dayatma içerdiğini anlatan Tosun, “Yasanın caydırıcılığını belirleyen tek yaptırım olan ve zaten çok ender uygulanan tazyik hapsi hükmünü itiraza açık hale getirmek kadın cinayetlerinin artması demek. Kadınlar artık zar zor alınabilen koruma kararları çantalarında olduğu halde katledilirken bu değişikliğin önerilme nedenini biz söyleyelim: Erkek egemenliğini güçlendirmek, kadınların aile içinde şiddete boyun eğmesini, şikâyet etmemesini sağlamak. 9. torba tasarıda, Anayasa Mahkemesi’ni yine hiçe sayarak; Mahkeme’nin iptal ettiği Medeni Kanun’daki “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır” düzenlemesini tekrar, aynen yasalaştırmak istiyorsunuz. Kendi seçtiğimiz soyadı ile yaşamak en temel hakkımızdır. Anayasa’nın eşitlik ve ayrımcılık yasağını düzenleyen 10. maddesi, ailede eşitliği düzenleyen 41. maddesi ve Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’ne aykırı olarak kadınlara erkek eşlerinin soyadını kullanmaları dayatılamaz” diye konuştu.
‘KAZANILMIŞ HAKLARIMIZLA OYNAMAKTAN VAZGEÇİN’
Tasarının yasalaşması halinde sivil toplumun tamamen susturulma tehlikesi ile karı karşıya olduğunu dile getiren Tosun; “Tasarı TBMM’ye gelir ve yasalaştırılırsa şu anda okuduğunuz bu metnin yayınlanması da dahil eleştiri içeren her nevi yayının suç kapsamına alınması mümkün olacak ve bugüne kadar yaşanan anti-demokratik baskı koşulları derinleşecek. Eşitlik, özgürlük, adalet adına her türlü arayışın önü kesilecek, tüm toplumsal muhalefet örgütleri kapatılma riski ile karşı karşıya kalacak, sivil toplum tamamen susturulacaktır. Amacınızı biliyoruz. Asla geçit vermeyeceğiz. Yeter artık durun. Kadınların yaşam hakkı dahil olmak üzere kazanılmış haklarımızla oynamaktan vazgeçin” şeklinde konuştu.
“HER HAKKIMIZI MÜCADELE İLE KAZANDIK”
Laiklik ve eşitlik karşı torba yasalara asla izin vermeyeceklerini de sözlerine ekleyen Tosun, “Yeni değil, bugün değil, yüzyıllardır iktidarınızı kadınların boyunlarını eğerek var etmeye çalıştınız. Her hakkımızı mücadele ile kazandık. İşte buradayız. Fetvalarınıza, yasaklarınıza boyun eğmiş olsaydık bugün burada olmazdık. Yalanlarınıza, vizyonsuz vizyon belgelerinize, laiklik ve eşitlik karşıtı torba yasalarınıza asla boyun eğmeyeceğiz. Amacınızı ve yöntemlerinizi biliyoruz. Seçilmiş belediye başkanları yerine ‘kayyum’larınızı atamanızdan, muhalif herkesi kumpas ve intikam davaları ile hukuka aykırı olarak hapislerde tutmanızdan biliyoruz. Rant aşkınızdan, imar yasalarınızdan, bilime ve bilimsel eğitime saldırılarınızdan, hayvanlara ve doğaya verdiğiniz zarardan biliyoruz. Hala hukuksuzluğunuza kılıf uydurmaya çalışıyorsunuz ama hatırlatalım; siz kaybettiniz. Demokrasi ve insan haklarını yok etme girişimlerinden vazgeçin. 9. yargı paketini geri çekin” ifadelerini kullandı.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ