DOLAR 35,2550 0.07%
EURO 36,8018 0.26%
ALTIN 2.977,130,48
BIST 10.022,901,08%
BITCOIN 3363778-3,66%
Edirne

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

87 okunma

‘Kadınlar karar alma mekanizmalarında yeralmalı’

Edirne Barosu Aile ve Kadın Hakları Komisyonu, Türkiye'de kadınların karar alma mekanizmalarında yeterince yeralmadığına dikkat çekti.

ABONE OL
5 Aralık 2024 18:50
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Barosu Aile ve Kadın Hakları Komisyonu, Türkiye’de kadınların karar alma mekanizmalarında yeterince yeralmadığına dikkat çekti.
Aile ve Kadın Hakları Komisyonu’ndan yapılan açıklamada 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nün tarihçesine yer verildi. Açıklamada, “Dünyanın pek çok ülkesinde kutlanan ‘5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’ nün temelleri Olympe de Gouges’un 1791’deki Kadın ve Kadın Yurttaş Hakları Bildirgesi’ne dayanmaktadır. Fransa’da 7 Mayıs 1748’de dünyaya gelen Olympe de Gouges, 1789’da Fransız Ulusal Meclisi’nde okunan ve günümüzdeki İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin esin kaynaklarından biri olan İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’ne karşı, bu metinde geçen “insan” sözcüğünün yalnızca erkeği kastetmesi nedeniyle 1791 yılında Kadın ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’ni yayımlamıştır. Bu insanlık tarihindeki ilk kadın hakları bildirgesidir” denildi.
Türkiye’de Türk Kadınlarının 5 Aralık 1934’te Anayasamızda ve seçim kanunumuzda yapılan değişikliklerle Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkını elde ettikleri hatırlatılan açıklamada şunlara yer verildi:
Bundan sonra ilk olarak Belediye ve Muhtarlık seçimlerine katılan kadınlarımız, 1935 yılında yapılan TBMM 5. Dönem seçimlerinde 17 Kadın Milletvekili ile Mecliste yer almıştır. Kadınlar siyasal haklarını ilk kez 1930 yılındaki Belediye seçimlerinde kullandılar.Cumhuriyet’in ilanı ile kadınlarımız çok önemli siyasi, hukuki ve sosyal haklar elde etmesi ile her alanda çalışma hayatına girmeye başlamıştır.
Cumhuriyetle birlikte kadının erkekle eşit bir yurttaş olması yönünde önemli adımlar atılmış ve bu yön de yasal düzenlemeler yapılmışsa da; bugün hala kadınlarımız eşitlik mücedelesi vermektedir. Maalesef nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımızın karar alma mekanizmalarında yeterince yer almamaktadır.
Kız çocuklarının eğitim alması, kadın istihdamını arttıracak politikalar üretilmesi, erken yaşta evlenmelerle etkin mücadele edilmesi, kadına yönelik şiddet ve istismarın önüne geçilmesi gibi kadın-erkek eşitliğini sağlamaya yönelik adımlar hızla atılmalıdır. Tüm bunların yapılabilmesi içinde kadın bakış açısına sahip kadın Milletvekili sayısının artmasının gerekmektedir.
Edirne barosu aile ve kadın hakları komisyonu olarak ulu önder Atatürkün ”Bir toplum, bir millet, erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki bir toplumun yarısı zincirlerle bağlı kaldıkça diğer yarısı göklere yükselebilsin?” tespitinden yola çıkarak her zaman Kadının Haklarının sağlanması yönündeki mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ