DOLAR 34,0253 -0.13%
EURO 38,0605 0.36%
ALTIN 2.833,681,12
BIST 9.949,541,79%
BITCOIN 21452275,00%
Edirne
24°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

36 okunma

İsraf bahçesi!

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu, Edirne halkının düne kadar mesire alanı olarak kullandığı doğal SİT alanı ve taşkın sahasındaki Söğütlük Kent Ormanı’nda mahkeme kararına rağmen yapılmak istenen millet bahçesinin yasalara hatta Millet Bahçeleri mevzuatına da aykırı olduğunu belirterek ,buradaki yanlış uygulamalardan biran önce vazgeçilmesini istedi… İhale dosyasında 2022 yılı birim fiyatlarına göre yaklaşık 29 milyon lira harcamayla dikilecek bitkilerden pek çoğunun bakımsızlıktan kuruduğuna, işlem ve kullanılan malzemelerin yetersizliğine dikkat çeken platform, yapılan işlerin denetlenmesini, sorumlular hakkında gereğinin yapılmasını, oluşan zararın kendilerinden tahsil edilmesini talep etti…

ABONE OL
19 Eylül 2024 13:48
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsmail DEMİRAY

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu, Edirne halkının düne kadar mesire alanı olarak kullandığı doğal SİT alanı ve taşkın sahasındaki Söğütlük Kent Ormanı’nda mahkeme kararına rağmen yapılmak istenen millet bahçesinin yasalara hatta Millet Bahçeleri mevzuatına da aykırı olduğunu belirterek ,buradaki yanlış uygulamalardan biran önce vazgeçilmesini istedi. İhale dosyasında 2022 yılı birim fiyatlarına göre yaklaşık 29 milyon lira harcamayla dikilecek bitkilerden pek çoğunun bakımsızlıktan kuruduğuna, işlem ve kullanılan malzemelerin yetersizliğine dikkat çeken platform, yapılan işlerin denetlenmesini, sorumlular hakkında gereğinin yapılmasını, oluşan zararın kendilerinden tahsil edilmesini talep etti.

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu adına Ziya Gökerküçük, halen halka kapalı tutulan Söğütlük Kent Ormanı girişinde yaptığı açıklamada, buradaki yüzlerce ağacın kuruma nedeninin siyaset ve iktidar temsilcileri olduğunun altını çizdi. Düne kadar mesire alanı olarak kullanılmakta olan “Söğütlük”ün Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı bir kent ormanı olduğunu hatırlatan Gökerküçük, doğal SİT alanıdır ve taşkın sahasında yer alan için, yerel siyasetçi ve iktidar temsilcileri tarafından yasalara hatta Millet Bahçeleri mevzuatına aykırı olarak Söğütlük Millet Bahçesi yapma projesi uygulandığını söyledi.

İş yapım ihalesinin kendileri tarafından açılan dava sonucu durdurulduğuna dikkat çeken Gökerküçük açıklamasında şunlara yer verdi:

“Talebimiz çok basit ve masumane idi. Orman korunsun, tehlike saçan ağaçlar temizlensin, alan temizliği sağlansın, kamusal hizmet sunulsun ve millet bahçesi kentin başka bir alanında yaşama geçirilsin. Dava açan taraf olarak haklıydık ve hukuk da bunu onaylamıştı.

Bu talepleri yerine getirmeyenler ‘çok bakımsız ve tehlike saçıyor’ diyerek bu alanı halka kapattılar. Mahkeme kararına rağmen kentliyi ormana sokmadılar ve millet bahçesi inşaatına devam ettiler.

Yakın zamanda, millet bahçesi için dışarıdan getirilip dikilen pek çok ağaç ve bitkinin kuruduğu, büyük zararların oluştuğu kamuoyu gündemine girmiştir.

Bakımını yapmak yetkili kurumların görevi iken, AKP İl Başkanı Sayın Belgin İba ve Milletvekili Sayın Aksal girilmesi yasak olan alandaki ağaçların kuruma sebebinin ‘ihaleyi iptal ettirip işi durduranlar ‘yüzünden olduğunu iddia ettiler! Sayın vekil ‘Millet Bahçesi’nin Kasım ayında açılacağı müjdesini de vermiş. Daha önce 5-6 kez verilen müjdeyi yine tekrarlamış! 

Yerel siyasetçilerimiz bu beyanat ile suçlarını da itiraf ediyorlar. Ağaçların kurumasına dava açanların sebep olduğunu söylüyorlar ama bu alana şirket çalışanları dışında kimsenin giremediğinden söz etmiyorlar.  İçeride ne olup bittiğini sadece AKP yetkilileri ve resmi kurum amirleri biliyor.  Bu süreçte kuruyan ağaçların ve çalıların, çiçeklerin sorumlusu bu kişilerdir. Alanı halka kapatanlar ve inşaata devam edenler alanın bakımını da yapmak zorundadırlar?

BİTKİLERE HARCANAN PARA

İhale dosyasına göre buraya 2036 adet 25 çeşit ağaç, 16985 adet 18 tür çalı, 381 896 adet 12 tür otsu bitki ve çiçek bu sahaya dikilmeliydi. 2022 yılı birim fiyatlarına göre bu bitkilere harcanacak para 29 milyon 210 bin TL yani 2  milyon Dolar idi.

Sadece bitki dokusuna bu kadar büyük bütçe ayrılan bu sahada, gezip gördüğümüz kadarıyla başta ıhlamur ağaçları olmak üzere pek çok ağacın ve bitkilerin kurumuş, bazı fidanların devrilmiş olduğunu gördük. Ayrıca, ahşap pergole ve oturma gruplarının yapıldığı masif kerestelerin çoğunda emprenye işleminin yetersiz olduğu, bağlantı elemanlarının korozyona karşı korumalı olmadığı, işçilik kalitelerinin kötü olduğu görülmüştür. 

DENETİM EKSİKLİĞİ

Açıkçası ihale teknik şartnamelerine uyulmadığı ve yapılanların iyi denetlenmediği ortada!

Bu olumsuzlukların sorumlusu yetkili kurumlar ve onları hareket ettirmeyen siyasi zihniyettir. Bunun hesabını, mali faturasını kentliye vermeleri gerekir. Diğer yandan Söğütlük Ormanı’nın zamanla kurumasına sebep olacak etkenleri de aynı kişiler ve zihniyetler yaratmıştır.15-20 m toprağa gömülen devasa forekazıklar alttan Meriç suyunun alana girmesine engel olurken; üstten de gabion duvarlarla Meriç nehrinin orman ile ekolojik bağlantısını kesmiş, yeraltı su seviyesini aşağıya çekmişlerdir. Yetkililer de sulama ve bakım yapmayınca ağaçların ve süs bitkilerinin kuruması kaçınılmaz oldu.

UYUMSUZ AĞAÇLAR

Saplı meşe gibi yurtdışından ithal edilen ağaçlara, Edirne iklimine ve söğütlük toprak yapısına uygun olmayan Kıbrıs Akasyası, Oya Ağacı gibi ağaçların alınmasına ne demeli? Ayrıca alanın önünde açıklama yaptığımız bir gün kamyonlarla gelen ağaçların hem cins hem de yaş olarak taşkın ormanında dikilip yaşayabilecek ağaçlar olmadığına tanıklık etmiştik.

Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı’na ve Meriç Nehri’ne yapılan hatalı proje uygulamaları; sonuçları ve denetim eksikliği nedeniyle oluşan  on milyonlarca lira kamu zararı  için bizleri suçlayanlara  kızgın ve öfkeliyiz.

Bizler bu alanın kamuoyuna bir an önce açılmasını, yanlış uygulamalardan vazgeçilmesini, ağaç ve bitki bakımının acilen yapılmasını, doğal tehlikelere karşı önlem alınmasını, hizmetin de yerel yönetim tarafından sunulmasını istiyoruz.

Yapılan işlerin denetlenmesini, sorumlular hakkında gereğinin yapılmasını, oluşan zararın, sorumlulardan tahsil edilmesini  ve sonucun  kamuoyuna açıklanmasını yöneticilerimizden talep ediyoruz.”

MAHKEME İPTAL ETTİ

Edirne’de Karaağaç Mahallesi’nde mülkiyeti Orman Müdürlüğü’nde olan Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı’na, geçen 2022 yılı Eylül ayında millet bahçesi yapılacağı açıklandı. Açıklamanın ardından proje kapsamında ormanda beton yürüyüş yolları yapılıp, ağaçların kesileceğini iddia eden bazı meslek odaları, sivil toplum örgütü üyeleri ve siyasi parti temsilcileri bir araya gelerek,  ‘Söğütlük Doğal Kalsın’ isimli platformu oluşturdu. Platform üyeleri ve gönüllü vatandaşlar projenin iptali için Edirne İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, projeyle ilgili ihalenin Ankara’da yapıldığı gerekçesiyle davayı Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi’ne devretti. Mahkeme 23 Mart 2023 tarihinde projenin iptaline hükmetti.

Kararda, “Bu durumda, Millet Bahçesi gibi yapıldığı yerde sağlıklı ve güvenli bir çevre oluşturmayı hedefleyen projelerin, belirli bir tarihsel oluşumun, zaman içinde geliştirdiği çeşitli alan kullanımları arasında en uygun kentsel gelişme biçimini belirleyen imar planlarında gösteriminin yapılmamış olmasının kamu yararına uygun olmadığı açık olduğundan, ‘Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın Millet Bahçesine ait Sosyal Donatılar İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşine yönelik olarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca verilen ihale ilanının ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait Devlet Ormanı niteliğinde olan İzzet Arseven Söğütlük Kent Ormanının Millet Bahçesi yapılmasına ilişkin olarak Orman Genel Müdürlüğü tarafından verilen izine ilişkin dava konusu işlemlerde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle; dava konusu işlemlerin iptaline, 2577 sayılı Kanun’un 20/A maddesi uyarınca kararı tebliğinden itibaren on beş (15) gün içerisinde Danıştay’a temyiz yolu açık olmak üzere, 23.03.2023 tarihinde oy birliğiyle karar verildi’ denildi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ