Olgay GÜLER
Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne itiraz eden hekimlerin, yönetmeliğin geri çekilmesini ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi talebiyle başlattığı 3 günlük iş bırakma eylemi dün sona ererken, Edirne’de bir araya gelen hekim ve sağlık çalışanları yeniden ses yükseltti.
Ülke genelinde aile hekimleri, Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliği protesto ederek, durdurulması için de dava açmıştı. Hekimler, yeni düzenlemede yapılan işin kalitesinden çok, sayısına odaklanılmasından şikayetçi olurken, bu şikayetlerin ardından ‘Eziyet Yönetmeliği’ eylemine başladı. Hekimlerin, 5 Kasım’da başladığı ve 3 gün süren iş bırakma eylemi, dün sona erdi. Edirne’de de hekimler, Tabip Odası sosyal tesislerinde bir araya gelerek yeniden taleplerini dile getirdi.
‘ÖNERİ VE ELEŞTİRİLERİMİZ DUYMAZDAN GELİNDİ’
Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Celal Karlıkaya, çok sayıda sendika ve dernek üyesi aile hekiminin katıldığı açıklamanın ilk kısmını Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHSEN) Şube Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Birtane okudu. Yönetmeliğin eksik, hatalı yönlerini ve çözüm önerilerini daha önce bakanlığa sunmalarına rağmen, duymazdan gelindiklerini belirten Birtane, “Bizler, her gün yüz binlerce vatandaşımızı sağlığına kavuşturmak, hastalanmalarını önlemek için aile sağlığı merkezlerinde aralıksız çalışan hekimlerin, sağlık çalışanlarının örgütleri olarak; sağlık sisteminde yaşanan ve yeni doğan skandalı ile görünür hale gelen büyük sorunları görüyor biliyoruz. Henüz yeni doğan skandalı ortaya çıkmadan önce 14 Ekim’de bakanlığın hazırlamakta olduğu Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’nin bu sorunlara çözüm olmayacağını, ‘sorunlar yumağına dönüşmüş sağlık sisteminin düzeltilebilmesinin yolunun birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesi’ olduğunu hem her kademeden bakanlık yetkililerine hem kamuoyuna duyurmuştuk. Yönetmeliğin eksik, hatalı yönlerini ve çözüm önerilerimizi bakanlık yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde iletmiş ve 19 Ekim’de Ankara’da düzenlediğimiz mitingle taleplerimiz konusunda kararlılığımızı ifade etmiştik. Ancak bakanlık tüm uyarı, öneri ve eleştirilerimizi duymazdan gelip 1 Kasım itibariyle yönetmeliği yürürlüğe soktu” dedi.
‘YÖNETMELİK HEKİMLERİN HAKLARINA BİR KATKI SAĞLAMAYACAK’
Yürürlüğe giren yönetmeliğin halkın sağlığına ve hekimlerin, sağlık emekçilerinin haklarına bir katkı sağlamayacağını dile getiren Birtane, “Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanında yaşanan ciddi sorunları çözmek için birinci basamak sağlık hizmetlerini ve koruyucu hekimlik uygulamalarını güçlendirecek yapısal düzenlemeler yapmak yerine; ‘Performans ve Ödeme Yönetmeliği’ ile ödeme üzerinden değişiklikler yapmaya çalışması sorunların büyüklüğünün kavranamamış olduğunu göstermektedir. Yürürlüğe giren bu yönetmelik halkın sağlığına ve hekimlerin, sağlık emekçilerinin haklarına bir katkı sağlamayacaktır. Zira bu yönetmelik; koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeleri içermemektedir. Hastalara ve koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayrılabilmesine fırsat vermemektedir. Kendi içinde taşıdığı çelişkili uygulamalar ile hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırlamaktadır. Belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevkleri sınırlayarak hekim bağımsızlığına müdahale etmektedir. Karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içermektedir. Yapılan işin kalitesine değil sayısına değer vermektedir. Hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırmaktadır. Aile sağlığı merkezinde mevcut ebe ve hemşire eksikliğini gidermek şöyle dursun artacak olan istifalar ile pek çok birimin geçici görevlendirmeler ile hizmete devam etmek zorunda kalmasına yol açacaktır” diye konuştu.
‘SORUNLAR DAHA DA DERİNLEŞECEK’
Basın metninin ikinci kısmını okuyan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Şube Başkanı Dr. Taylan Önal da yönetmeliğin, çalışma koşullarını eziyete dönüştürecek bir yönetmelik olduğunu kaydetti. Önal, “Halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştirecektir. Oysa halkın sağlığını koruyan, geliştiren, hekimlerin ve tüm sağlık emekçilerinin mesleki bağımsızlığının olacağı ve istekle çalışacağı, ülkemizin ihtiyacı olan bir birinci basamak sağlık hizmeti programını hayata geçirmek için yapılması gerekenler bellidir. Sağlık Bakanlığından performans ve ödemenin karmaşık hesapları ile uğraşmak yerine taleplerimizi yerine getirmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
‘HER TÜRLÜ HUKUKSAL MÜCADELE VE EYLEMLİLİKTE KARARLIYIZ’
Yönetmeliğin geri çekilip, taleplerinin yerine getirilene kadar her türlü hukuksal mücadeleyi yürüteceklerini de ekleyen Önal, “Taleplerimizin karşılanabilir olduğunu ve randevu bulunamamasından şiddete kadar sağlık sistemindeki pek çok sorunu çözebileceğini biliyoruz. Birinci basamak sağlık hizmetini sunan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının örgütleri olarak bir araya gelen bizler, halkımıza ve meslektaşlarımıza karşı sorumluluğumuzun gereği olarak, hekimlere ve sağlık emekçilerine maddi kayıplar ve iş güvencesizliği getiren, halkın sağlığına katkısı olmayan yönetmelik geri çekilerek yukarıda yer alan 5 maddelik taleplerimiz yerine getirilene kadar her türlü hukuksal mücadele ve eylemliliği hep birlikte hayata geçirme konusunda kararlı olduğumuzu bildiriyoruz. Kararlılığımızın göstergesi olarak ilk etapta 5-7 Kasım 2024’te (Salı-Çarşamba-Perşembe) üç gün süreyle iş bırakıyoruz. Sonraki haftalarda sağlık meslek örgütleri ile birlikte gerçekleştireceğimiz çeşitli eylem ve etkinliklerle halkımızın sağlığı ve haklarımız için sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi, sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz” ifadelerini kullandı.