DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BIST 9.771,16-1,67%
BITCOIN 18380120,57%
Edirne
27°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

197 okunma

Harç bilmecesi?

Bulgar vatandaşları elini kolunu sallayarak günübirliğine alışveriş için Edirne'nin yolunu tutarken, yurt dışı çıkış harcına önemli zam geleceği iddiasıyla başlayan tartışmalar artarak devam ediyor… Kurban Bayramı tatili sonrasında TBMM'ye gelecek olan ve vergi düzenlemelerini içeren pakette yurt dışı çıkış harçlarına zam yapılmasına dair düzenleme de olması bekleniyor…

ABONE OL
21 Haziran 2024 18:18
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Yurt dışı çıkış harcına önemli zam geleceği iddiasıyla başlayan tartışmalar devam ederken, CHP önceki dönem Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, vize sorununa da dikkat çekerek, “Bulgarların kimlikle girdiği ülkemizden pasaportumuza vize parasını ödesek bile çıkamıyoruz” dedi.
Gaytancıoğlu, sosyal medya hesabından gerçekleştirdiği paylaşımında, “Geçen gün bir amcamız beni aradı, kızım Amerika’da doğum yaptı, torunumu görmeye gidemiyorum dedi” diyerek şunları aktardı:
“65 yaşındaki amcaya vize için 1 buçuk yıl sonraya randevu verilmiş. AB ülkelerine gidenlere vize tarihi dahi verilmiyor. Ama Suriyeliler, Afganlar şimdide Ruanda’lılar bize serbestçe gelebiliyorlar.
22 yılda AB tam üyelik hayallerinden bir sürü Ortadoğuluyla yaşamak zorunda kalıp reddedilen vize başvurularımıza itiraz bile edemediğimiz noktaya geldik.
İtibar yerlerde, itiraz dahi edemiyoruz.
Ne demişlerdi. AB ile vize sorunu bitecek, vize kalkacak. Bulgarlar hergün kimliğini göstererek Edirne’ye geliyor, bizim yurttaşlarımız Bulgaristan’a alabilirlerse vize alarak gidiyorlar,, hele şimdi vize bile vermiyorlar. Bu arada, Türkiye ile Ruanda arasında yapılan turizm anlaşmasında amaç İngiltere’deki sığınmacıları Türkiye’ye aktarmak. Yani şimdi birde Ruanda’lılar ile uğraşacağız.”


YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI
Edirneli eğitimci Olcay Dal da yurt dışı çıkış harcıyla ilgili iddialara oldukça esprili bir şekilde yaklaşarak şunları paylaştı:
“Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde yurt dışı çıkış harcı 3.000 lira olmalıdır. Yurt içi giriş harcı diye de bir şey konmalıdır ve herkesten alınmalıdır. 100 avro yeterlidir. Gurbetçi sezonu başladı paraya para demeyiz. Sosyal medyada yurt dışı fotoğrafı paylaşmak da vergiye tabii olsun. Story başına 1.500 lira alınsın. Ben balkona çıkınca Yunanistan’ı görüyorum mesela. Bundan da vergi alınsın. Edirne ve Kırklareli’nde yaşayanlardan da yurt dışına komşuluk vergisi alınsın. Balkanlardan soğuk hava dalgası geldiğinde 81 il de vergisini ödesin. Uçuyoruz. Uçma vergisi de alınsın. Her uçan mutlaka konar, konma vergisi de alınsın. Vergi beka meselesidir vergi vergisi diye de bir şey alınsın derim.”
‘HARÇ, HARACA MI DÖNÜYOR?
Hudut okurlarının köşe yazılarından tanıdığı,Enez Gönüllüler Grubu sayfasının yöneticisi Ulaş Demiray da “Harç, haraca mı dönüyor?” başlıklı köşe yazısında özetle, “7 yıl önce 15 TL olan sonrasında 150 TL ye çıkarılan bu harç için bu defa 1500 TL’ye varan bir ivme yaratılmaya çalışılıyor. Yani bu harç böylece 7 yılda yüz misli artırılmış oluyor. Gümrük kapılarına oturmuşlar Deli Dumrul gibi, hiçbir emekleri, hiçbir hizmetleri olmadan gelenden geçenden para toplamaya çalışıyorlar” ifadelerine yer verdi.
Demiray’ın söz konusu yazısını bugünkü Hudut’ta okuyabilirsiniz.
YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI NE KADAR, KAÇ GÜN GEÇERLİ?
TBMM’ye gelecek olan ve vergi düzenlemelerini içeren pakette yurt dışı çıkış harcı için zam yapılmasına dair düzenleme de yer alıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı Yurt dışı çıkış harcı için 3 bin TL ve her yıl değerleme oranında artış önerisinde bulundu. Yurt dışı çıkış harcı geçerlilik süresi bulunmuyor ancak olası zammın gerçekleşmesinin ardından, alınmış ve kullanılmamış olan yurt dışı çıkış pulları için aradaki fark talep edilecek ya da geçersiz sayılacak.
Sözcü Gazetesi’nde Okan Çalık’ın dünkü haberine göre, Hükümet, şu an 150 TL olan yurt dışı çıkış harcı için bayram sonrasında büyük zam yapmaya hazırlanıyor. Zam düzenlemesinin, bayramdan sonra TBMM’ye gelecek vergi düzenlemesi içinde olması bekleniyor. Zamlı yurt dışı çıkış harcı için Gelir İdaresi Başkanlığı sunumunda 3 bin TL ve her yıl değerleme oranında artış önerisi yer aldı.
YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI NE KADAR?
Yurt dışı çıkış harcı mevcut durumda 150 TL olarak alınıyor.
Temmuz 2019 ile Şubat 2022 döneminde 50 TL olan çıkış harcı, Mart 2022’de 150 TL’ye yükseltilmişti.
Yurtdışı çıkış harçlarından 2023 yılında 1 milyar 311 milyon lira tahsilat yapıldı. 2024 yılının Ocak-Nisan döneminde ise 427 milyon lira gelir sağlandı. Yurtdışı çıkış harçlarının 15 TL’lik bölümü TOKİ’ye aktarılıyor.
YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI NE KADAR GEÇERLİ?
Yurt dışı çıkış harcı için geçerlilik süresi bulunmuyor ancak GİB tarafından yapılan açıklamaya göre yapılacak zam ardından eski ücrette alınan yurt dışı çıkış pulları için aradaki fark tahsil edilecek ya da pullar geçersiz sayılacak.
GİB’in internet sitesinde yayımlanan duyuruda, yurt dışına çıkış harcının yeniden belirlenmesine ilişkin çalışmaların olduğunun basına yansıyan haberlerde yer aldığı belirtildi.
Diğer vergi kanunlarında olduğu gibi yurt dışına çıkış harçlarının da etkililik ve verimlilik yönüyle sürekli değerlendirmeye tabi tutulduğuna işaret edilen duyuruda şunlar kaydedildi:
“Bilindiği üzere bu harç, yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından, çıkış başına maktu olarak alınmaktadır. Yurt dışına çıkış harcının, yurt dışına çıkış tarihinde yürürlükte bulunan tutarlar üzerinden ödenmesi gerekir. Dolayısıyla çıkan haberler nedeniyle bugünden harç pulu satın almak veya diğer yollarla harcı ödemek, çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmez. Vatandaşlarımızın bu tür spekülatif haberler nedeniyle mağdur olmaması için Başkanlığımız açıklamalarını takip etmesi önem arz etmektedir.”
YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI NE KADAR OLACAK?
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) 24 Mayıs 2024 tarihli ‘2024 yılı kanun çalışmaları sunumu’ metninde yeni vergi paketine dair dikkat çeken öneri ve tahminler yer aldı.
Hükümetin yakın zamanda TBMM’ye göndermesi beklenen yeni vergi paketine dair sunumda, mevcut durumda 150 TL olan yurt dışı çıkış harcının, 3 bin TL’ye yükseltilmesi önerildi.
Sunumda “önerilen düzenleme” ara başlığı altında “Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına alınan harç tutarının 3.000 TL olarak belirlenmesi, harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılmasının sağlanması ve Cumhurbaşkanına verilen yetkinin buna göre düzenlemesi önerilmektedir” denildi.
‘RAKAM NETLEŞMEDİ’
Kurban Bayramı tatili sonrasında TBMM’ye gelecek olan ve vergi düzenlemelerini içeren pakette yurt dışı çıkış harçlarına zam yapılmasına dair düzenleme de olması bekleniyor.
Bloomberg’de 14 Haziran’da yayımlanan haberde, çıkış harcının 150 TL’den 1500 TL’ye yükseltileceği aktarılmıştı.
Sözcü’nün ulaştığı Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynakları, çıkış harcına zam hazırlığının doğru olduğunu ancak rakamın henüz netleşmediğini belirtmişti.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ