
Olgay GÜLER
Edirne Kahveciler ve Gazinocular Esnaf Odası Hakan Gönay, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülerek kabul edilen yeni vergi düzenlemesiyle basit usulde olan esnafın gerçek usule geçmesinin esnafta ciddi sıkıntı yaşatacağına dikkat çekerek, “Çay ocakları başta olmak üzere, kiraları yüksek olan birçok işletme kapanma noktasına gelir dedi. Göney, 17 Ocak’ta gerçekleştirilecek genel kurul öncesi yeniden yönetime aday olduğunu da açıkladı.
Edirne Kahveciler ve Gazinocular Esnaf Odası’nda genel kurul için geri sayım sürüyor. Odanın 17 Ocak’ta yapılacak genel kurulu öncesi, yeniden aday olduğunu açıklayan mevcut başkan Hakan Gönay, kongreyi ‘hesap verme ve sınav’ süreci olarak değerlendirdi. Oda olarak yereldeki sorunların büyük bölümünü çözdüklerini söyleyen Gönay, yeni vergi düzenlemelerinin küçük esnafı zor durumda bırakabileceğine dikkat çekti.

‘KONGRE BİZİM SINAVIMIZ’
Gönay, kongreye yoğun katılım beklediklerini belirterek, “Biliyorsunuz seçimlerimiz dört yılda bir yapılıyor. Biz de seçim günümüzü Ocak ayının 17’si olarak aldık. Şimdiden esnafımız için hayırlı olmasını diliyorum. Kongre, her zaman bizim için bir hesap verme dönemidir. Esnafımızın kongremize ilgi göstermesini özellikle bekliyoruz. Çünkü genelde bu süreçler çok suni geçiyor. Esnafımız gelsin, bizi dinlesin, ekiplerimizi tanısın, bizim yapamadıklarımızı söylesin, yaptıklarımızı söylesin. Biz de bilelim; ne yaptık, ne yapamadık? Bunu gerçekten öğrenmek istiyoruz. Bu bizim sınavımız aslında. Orada bizi sıkıştırsınlar, soru sorsunlar. ‘Bunu yapamadın, şunu yaptın’ desinler. Esnaf, kendisini yönetecek başkanı sınavdan geçirsin. Burada bizim bir sınavımız var ve bu sınavdan geçmek istiyoruz” dedi.
‘BİZE VERİLEN SINIRLAR ÇOK DAR’
Görev süresi boyunca yapmayı planladıkları ancak hayata geçiremedikleri konular olduğunu anlatan Gönay, “Evet, tekrar adayız. Tabii vaatler de konuşuluyor. Şimdiye kadar kafamızda olup da yapamadıklarımız var. Ama biliyorsunuz, bize verilen sınırlar çok dar. Yetkilerimiz belli, imkanlarımız sınırlı. Biz genelde yerelde; belediye, emniyet, zabıta, valilik gibi kurumlarla, esnafın kendi başına çözemediği sorunlarla ilgileniyoruz. Çabalarımız çoğunlukla bu yönde oluyor ve bunların yüzde 90’ını zaten çözüyoruz. Yerelde çözülebilecek bir sorun varsa, burada çözüyoruz” şeklinde konuştu.
‘KÜÇÜK ESNAFI GERÇEK USULE SOKARLARSA, CİDDİ SIKINTILAR YAŞANIR’
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülerek kabul edilen yeni vergi düzenlemelerine de değinen Gönay, “Şimdi mesela yeni bir vergi kanunu var, mecliste görüşüldü ve onaylandı. Basit usulde olan esnafı gerçek usule düşürecek düzenlemeler var. Bununla ilgili federasyonumuzla, konfederasyonumuzla ve üst birliklerimizle görüşmeler yaptık. Taleplerimizi ilettik, Ankara’ya gittik, birebir görüştük. Olumlu yaklaşımlar oldu, belli bir ilerleme sağlandı ama şu an hâlâ çok net bir tablo yok. Küçük esnafı gerçek usule sokarlarsa, özellikle hizmet sektöründe olan esnafımız ciddi sıkıntı yaşar. Çay ocakları başta olmak üzere, kiraları yüksek olan birçok işletme kapanma noktasına gelir. Bu nedenle bu düzenlemeler çok dikkatli yapılmalı” diye konuştu.