Olgay GÜLER
Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mezunu, sektörlerinde yönetici konumundaki 3 makina mühendisi, ‘Enerji Verimliliği Haftası’ kapsamında enerji tasarrufu ile ilgili düzenlenen panelde öğrencilerle buluştu.
Türkiye genelinde 8-14 Ocak tarihleri arasında kutlanan ‘Enerji Verimliliği Haftası’ kapsamında, sektörlerinde yönetici konumunda bulunan Trakya Üniversitesi mezunu SERKON Makina Yönetim Kurulu Başkanı Makina Mühendisi İzzet Savaş, DAİKİN Türkiye yöneticilerinden Makina Mühendisi Onur Ece ve İpragaz A.Ş.’de yöneticisi Makina Mühendisi Mustafa Ertürk, Mühendislik Fakültesi öğrencileriyle buluştu.
Enerji verimliliği ve sürdürülebilir enerji konusunda tecrübe ve deneyimlerini paylaşan üçlü, öğrencilerin sorularını da yanıtladı.
‘ENERJİ TÜKETİMİNDE BİLİNÇ İLKOKUL ÇAĞINDA VERİLMELİ’
Etkinlik öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan SERKON Makina Yönetim Kurulu Başkanı Savaş, enerji tüketiminde en önemli şeyin bilinç sağlamak olduğunun altını çizdi. Savaş, “Enerji tüketiminde en önemlisi bilinç sağlamak. İnsanların tükettiği şeyin sonucunun nereye gideceğini anlatabilmek önemli. Bu konuda biraz bilinçsiziz. Gündüz vakti bir çok yerde elektrik lambaları açık kalabiliyor. Otomasyon önemli. Buna benzer bir çok şeyin yapılması gerekiyor. Bunların hepsi eğitimle oluyor dolayısıyla ilkokul çağından başlaması gerekiyor. Şu son dönemde yeşil enerji ve Güneş Enerjisi Sistemleri ile olan atılımlar ülke adına sevindirici çünkü biz doğal kaynakları olan bir ülkeyiz. Burada en önemli şey insanların tükettiği şeyin sonuçlarının ne olduğunu bilmesi. Maalesef doğayı katleden biziz. Dünyada insani çektiğiniz anda dünyanın kendini yenilemesi çok kolay. Bizim tükettiğimiz her şey dünyaya zarar veriyor. Mümkün olduğunca bu bilinçle hareket etmemiz gerekiyor” dedi.
‘ARTIK ÇEVREYİ DAHA AZ KİRLETEN MAKİNALAR ÜRETİLİYOR’
Trakya’nın kanayan yarası Ergene Nehri’nde geçmişte fabrikaların atıklarının da etkisiyle oluşan kirliliğe dikkat çeken Savaş, “Herkes şu an yaptığı makinaların daha çevreci, daha az su tüketen, daha az çevreyi kirleten makinalar olarak geliştiriyorlar. Ama tabi çevre kirliliği maalesef bundan önce başlayan bir kirlilik. Son dönemlerde artık bu bölgeye boyahane açtığınız zaman önce çok ciddi bir altyapı ruhsatını almanız gerekiyor ve bunun için arıtma tesisi kurmanız gerekiyor. Umarım ilk fırsatta yani bundan sonraki süreçte burası daha temiz hale gelecek. Ama dediğim gibi bu sadece artık insanların değil belediyelerin ve devletin bir sorunu haline geldi çünkü uzun yıllardır bu bölgede ciddi su tüketimi de var. Benim bildiğim en son 200-300 metrelerden su çekiliyordu. Bu gerçekten çevresel faktörler için sıkıntılı bir süreç. Dünyanın farklı bölgelerinde bu farklı üretilmeye başlandı. Kumaş yıkama ve boyama ile ilgili karbonla çalışmalar var. Umarım teknoloji geliştikçe çevreye daha az zarar verecek ürünler ortaya çıkacak” diye konuştu.
‘ENERJİDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İNSANOĞLUNUN DEVAMLILIĞINI SAĞLAYACAK’
DAİKİN Türkiye’de yöneticilik yapan Makina Mühendisi Onur Ece de, küresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşabilmek için enerji verimliliğinin en temel unsur olduğunun altını çizdi. Ece, “Bu kapsamda da enerji verimliliği haftasında tüm bilinçlenme ve hassasiyetin arttırılmasına yönelik de çalışmalar sürdürülüyor. Bu noktada da buradaki öğrenci arkadaşlarımızla sektörel deneyimlerimizi paylaşıyo-ruz. Aslında enerjinin tanı-mının değiştiğini düşünüyo-rum. Enerji artık inovasyon ve gelişimin temel unsuru. Enerji ve ener-jinin kullanılması noktasında sağlanacak sürdürülebilirlik, insan oğlunun devamlılığını sağlayabilecek. Günümüzde hem sektörlerdeki firmaların hem de konuttaki insanların yaşamı için enerjinin kullanımı ve bu kullanımın doğruluğu tüm yaşamı etkiliyor. Bu doğrultuda da hassasiyet gösterilmesi ve gelinmesi gereken belli noktalar bulunmakta, buna dikkat çekmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘EN ÖNEMLİ ENERJİ KAYNAĞI ENERJİ VERİMLİLİĞİDİR’
İpragaz A.Ş.’de yöneticilik yapan Makina Mühendisi Mustafa Ertürk de, çevreye duyarlı ve zarar vermeyecek enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Ertürk, “Bunun en temelinde de enerjinin verimli kullanılması gerekiyor. Bizce en önemli enerji kaynağı enerji verimliliğidir yani mevcut enerjilerin en verimli şekilde kullanılmasıdır. Fakat bu da söylemekle olmuyor. Bununla ilgili bir takım çalışmalar yapmanız gerekiyor. Öncelikle farkındalık oluşturmanız gerekiyor daha sonra eğer kurumsal bir yapıysanız bir enerji yönetim sistemi kurmanız gerekiyor ve bununla ilgili de bu çalışmaları hayata geçirmeniz gerekiyor. Biz dünyamızın, çocuklarımıza sağlıklı ve güzel kalabilmesi için enerjiyi doğru kullanmamız, sürdürülebilirliğini sağlamamız gerekiyor. Bu yüzden de enerji verimliliği çok önemli” şeklinde konuştu.
‘YEŞİL ENERJİ DE DOĞRU PLANLANMALI’
Doğaya zarar vermeyen yeşil enerjinin de doğru planlamayla kurulması gerektiğini dile getiren Ertürk, “Aslında doğru planlama yapmak tüm alanlar için geçerli. Rüzgar enerjisiyle ilgili uzmanlık alanım değil ama yurtdışına gittiğimde İskandinav ülkelerinde denizin üzerine rüzgar santralleri kurularak kullanılan bir enerji kaynağı olduğunu gördüm. Fakat bunun altyapısını oluştururken başka ekosisteme zarar verecek etkiler yaratacak çalışmalar olmaması gereki-yor. Bunun için de temel şey tüm paydaşların katılımının sağlanacağı o planlamanın doğru olarak yapılmasını sağlamak. Burada da iletişim, işbirliği ve koordinasyon gerekiyor. Hem kurumsal hem siyasal hem de kişisel olarak egoların bir kenara bırakılıp bunların doğru çalışmayla yapılması gerekiyor” dedi.