DOLAR 35,5594 0.16%
EURO 36,5618 -0.36%
ALTIN 3.080,73-0,39
BIST 9.977,941,13%
BITCOIN %
Edirne

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

226 okunma

Eğitim-İş’e göre Bakan Tekin’in karnesi!

Eğitim-İş Edirne Şubesi 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı 1.dönem ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin için hazırlanan değerlendirme raporunu paylaştığı basın açıklamasında, eğitimin güncel siyasetin ve hamasetin aracı; iktidarın kendi ideolojisini dayatmanın, istediği biat ve itaat eden toplumu inşa etmenin aygıtı haline getirildiğini belirterek, bunun sonucu olarak önceki dönemlerden devreden sorunlara bu eğitim döneminde yenilerinin eklendiğini bildirdi…

ABONE OL
17 Ocak 2025 13:04
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Eğitim-İş Edirne Şubesi 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı 1.dönem ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin için hazırlanan değerlendirme raporunu paylaştığı basın açıklamasında, yaklaşık bir buçuk milyon öğrencinin örgün eğitim dışında kaldığını vurgulayarak, eğitimde yaşanan sorunların her geçen yıl katlanarak arttığına dikkat çekti.
Şube Başkanı Nedim Zobar, Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte gerçekleştirdiği basın açıklamasında, eğitimin güncel siyasetin ve hamasetin aracı; iktidarın kendi ideolojisini dayatmanın, istediği biat ve itaat eden toplumu inşa etmenin aygıtı haline getirildiğini belirterek, bunun sonucu olarak önceki dönemlerden devreden sorunlara bu eğitim döneminde yenilerinin eklendiğini bildirdi. Yapılan açıklamada, sorunlar “Yaklaşık Bir Buçuk Milyon Öğrenci Örgün Eğitim Dışında Kalmıştır! Okul Ve Derslik İhtiyacı Karşılanmamıştır Bir Öğün Okul Yemeği Sözü Tutulmamıştır!”, “Eğitim Daha Da Piyasalaşmış Ve Ticarileşmiştir!”, “MESEMler Çocuklarımızı Hayattan Koparmakta Ve Çocuk Emeği Sömürüsüne Zemin Hazırlamaktadır!”, “Eğitimde Dinselleştirme Ve Laik Eğitim Karşıtlığı Artmıştır!”, “Eğitime Yine Yeterli Bütçe Ayrılmamıştır!”, “Okulların Temizliği Yapılamamış, Güvenliği Sağlanamamıştır”, “Deprem Bölgesinde Eğitim Sorunları Katlanarak Devam Etmiştir!”, “Eğitim Emekçilerinin Sorunları Katlanarak Artmıştır!” ara başlıklar altında sıralanırken özetle şunlara yer verildi:

Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar


OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN SORUNLARI
“Okul öncesi eğitim, nitelikli kamusal eğitimin temel taşıdır ve her çocuğun bu imkâna erişimi sağlanmalıdır. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, yeterli kurum açma ve öğretmen atama sorumluluğunu yerine getirmemekte, mevcut öğretmenlere yeni angaryalar yükleyerek çalışma koşullarını ağırlaştırmaktadır.
Kalabalık sınıflar, yardımcı personel eksikliği ve ağır iş yükü, öğretmenlerin etkinlik ve gözlem çalışmalarını güçleştirmektedir. E-portfolyo uygulaması da öğret-menlerin mesai dışı çalışmaya zorlanmasına sebep olmaktadır. Bu uygulamanın sürdürülebilir olması için derslik sayıları artırılmalı, sınıf ortamları uygun hale getirilmeli ve teknik destek sağlanmalıdır. Aksi halde, e-portfolyo angarya niteliğindedir.
Eğitim-İş olarak, okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınmasını, yardımcı personel istihdamını, insani çalışma koşullarının sağlanmasını ve öğretmenlere yönelik angaryaların kaldırılmasını talep ediyoruz. 300 dakika kesintisiz çalışmanın yarattığı sorunlara dikkat çekmek için topladığımız imzaları bugün Bakanlığa teslim ediyoruz.
2023/24 eğitim öğretim yılının ilk yarısında eğitim alanında yaşananlar MEB’in eğitimin yapısal sorunlarına yönelik somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmeye niyetinin olmadığını bir kez daha açıkça ortaya koymuştur.
Ancak bizler Eğitim-İş olarak, durum ne kadar karanlık görünse de; Eğitimdeki gericileştirmeye, piyasalaştırmaya karşı; eğitim emekçisinin haklarına ve itibarına kastedenlere karşı; Cumhuriyet’i ve devrimlerini hedef alanlara karşı verdiğimiz aydınlanma mücadelesinden bir adım geri atmayacağız! Her gün biraz daha büyüyen bir aile olan Eğitim-İş olarak Atatürk’ün bize emanet ettiği yeni nesillere kıyılmasına da, onun sınıfta arkasında duracak kadar önem atfettiği eğitimcilere bu ülkenin zindan edilmesine de izin vermeyeceğiz! Laik, bilimsel, adil ve kamusal bir eğitim sistemi kurmak için canla başla mücadele etmeye devam edeceğiz.
YUSUF TEKİN’İN DEĞERLENDİRME RAPORU
Burada bir parantez açarak Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in durumu üzerinden eğitim sistemimizdeki temel sorunlara ışık tutmak istiyoruz. Eğitim sistemimizin başındaki kişinin bu sorunlarla nasıl ilişkilendiğini anlamak, karşı karşıya olduğumuz tabloyu daha iyi kavramamızı sağlayacaktır.
Sosyal ve Duygusal Gelişim ve Değerler
Tarikat ve cemaatlerle ileri düzeyde işbirliği yapar. Tarikatlara, cemaatlere ve liderine itaatkar özellikler sergiler. Sorumlu olduğu kişilerle sağlıklı iletişim kuramamaktadır. Eğitimde laiklik ve bilimi değil, hurafeleri öncelemektedir. Eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunlarıyla ilgili sorulara doğru cevap verememektedir. Başkalarının duygularını anlama konusunda yeterli gelişim gösterememiştir. Öğretmenlerin kendine verdiği çiçeği kabul edecek kadar kibar değil. Kendi istek ve taleplerini, toplumun istek ve duygularının üstünde tutmaktadır. Tarikat ve cemaatlerin etkinliklerine gönüllü olarak sürekli katılım sağlayabiliyor. Cumhuriyet değerleri ile uyumlu davranışlar gösteremiyor. Anayasa, hukuk, kanun bilgisine sahip değildir, anlatıldığında uygulamıyor, kurallara uymuyor. Sorumluluğundaki öğrencilerin nerede olduklarıyla yeterince ilgilenmemektedir.
Dil Gelişimi
Türkçenin dil bilgisi özelliklerine hakim değil. Düzgün cümlelerle kendini ifade edemediği için konuları çarpıtmaktadır. Bir cümledeki doğruları kolaylıkla yalana dönüştürebiliyor. Kavram becerileri yeterli düzeyde değildir; evrensel olarak tek tanımı olan laiklik kavramını anlama ve tanımlama konusunda desteğe ihtiyaç duymaktadır.
Öz Bakım Becerileri
En temel görevlerini yerine getirememekte, okulları temiz ve güvenli yerler haline getirememektedir. Okulların eğitim-öğretime hazırlanması sorumluluğunu becerememektedir. Okullara temizlik malzemesi sağlayamamaktadır. Okulların donanım ve bakımlarının düzenli yapılmasını sağlayamamaktadır. Çocuklarının sağlıklı beslenmesinin öneminin farkında değildir. Çocukların bir öğün yemek hakkını ellerinden almaktadır. Okullarda öğrenci ve eğitim çalışanlarının güvenliğini sağlayamaz. Öğrenciler ve eğitim çalışanlarının sağlığını korumak için gereken önlemleri yapamaz.
Bilişsel Gelişim
Tarikatları sivil toplum örgütü olarak görmekte başarılıdır. Tarikatlardan aldığı tüm talimatları eksiksiz yerine getirebiliyor. Milli Eğitimi partisinin amaç ve ideolojileri doğrultusunda şekillendirmektedir. Öğretmen atamaları konusunda hakkaniyet becerileri gelişmemiştir, yandaş tavırlar sergilemektedir. Camilerin ahır yapıldığı yalanına inanmaktadır.
Yusuf Tekin’in İlgi Alanları,
MEB bütçesini tarikat ve cemaatlerle, sermayenin hizmetine sunmak, Eğitimi diyanet, tarikat, cemaat, vakıf, siyasi yapılara teslim etmek, Keyfi mülakatlar yapmak, Öğretmenleri ücretli köleler haline dönüştürmek, Eğitim fakültelerini yok saymak, Okulları temizlememek, köy okullarını kapatmak, İtaat ve biat eden nesiller yetiştirmek, çocukları ucuz işgücüne çevirmek, Laik, bilimsel, çağdaş, karma eğitime düşmanlık etmek.
Yusuf Tekin’e Ara Tatil Önerilerimiz:
Anayasa, Milli Eğitim Temel Kanunu okunacak; Nutuk okunacak, 3 Mart Devrim yasaları her an görebileceği bir yere asılacak ve anlaşılana kadar her gün okunacak; Atatürk İlke ve İnkılapları okunacak ve bu ilkeler ışığında Türkiye Cumhuriyeti’nin Milli Eğitim Bakanının görev ve sorumlulukları ile ilgili bir kompozisyon yazılacak; Kurtuluş savaşı yıllarında, savaşın tüm şiddetiyle sürdüğü bir dönemde toplanan (16-21 Temmuz 1921) ve Türk eğitim sisteminin temellerinin atıldığı Birinci Maarif Kongresinde Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı açılış konuşmasının analizi yapılacak; *Güvenilir kaynaklardan Cumhuriyet tarihi okunacak, Eğitimle ilgili güncel sözcüklerden oluşan bir Eğitim Sözlüğü hazırlanacak,Bir okul öncesi eğitim kurumunda bir gün 50’şer dakikalık 6 derse ara vermeksizin katılacak. Bir organize sanayi işletmesinde haftada 6 gün sabah 8 akşam 10 işçi olarak çalışacak. Bir gün okula aç gidecek ve günü bir simit bir ayranla geçirecek. Suyu musluktan içecek.”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ