DOLAR 35,1734 -0.18%
EURO 36,7814 0.19%
ALTIN 2.978,400,53
BIST 9.949,010,33%
BITCOIN 3371421-3,49%
Edirne

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

190 okunma

Edirne’nin görsel hafızasına veda

Edirne kent belleğinin önemli isimlerinden; eğitimci, akademisyen, fotoğraf sanatçısı ve ressam Tayyip Yılmaz, 94 yaşında hayata gözlerini yumdu… Yılmaz, Eski Cami'de düzenlenen cenaze namazıyla sevenleri tarasfından son yolculuğuna uğurlandı…

ABONE OL
2 Aralık 2024 09:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL

(Tayyip Yılmaz fotoğrafı Enver ŞENGÜL)

Olgay GÜLER
Edirne kent belleğinin önemli isimlerinden; eğitimci, akademis-yen, fotoğraf sanatçısı ve ressam Tayyip Yılmaz, 94 yaşında hayata gözlerini yumdu.


Edirne’de fotoğraf makinasının deklanşörüne dokunarak çektiği fotoğraflar, yağlı boya tabloları, kara kalem çizgileri ve kaleme aldığı eserleriyle gelecek kuşaklara miras bırakan önemli isimlerden Tayyip Yılmaz, yaşlılığa bağlı nedenlerden hayatını kaybetti. Vefatıyla derin üzüntü yaratan Yılmaz için Cumartesi günü Eski Cami’de cenaze töreni düzenlendi. Törene Yılmaz’ın eşi Kutsal Yılmaz, çocukları Ahmet ve Alper Yılmaz, CHP Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği Başkanı Serdar İyiiz, fotoğraf sanatçıları ile vatandaşlar katıldı.


Öğle namazından sonra kılınan cenaze namazının ardından Tayyip Yılmaz, Tekirdağ’ın Muratlı ilçesine bağlı Balaban Mahallesi’nde toprağa verildi.


TAYYİP YILMAZ KİMDİR?
Tayyip Yılmaz; 1930 yılında Bulgaristan’da doğdu. 1935 yılında ailesiyle birlikte Tekirdağ’ın Balabanlı Köyü’ne göç etti. 1 Kasım 1940 tarihinde üç yıllık ilkokula başladı. 15 Mayıs 1944 tarihinde ilkokulu bitirdi. 15 Aralık 1944 yılında köyden seçilerek altı arkadaşı ile birlikte Kepirtepe Köy Enstitüsüne kayıt yaptırdı. Köy Enstitüsünü 20 Haziran 1951 tarihinde bitirdi. O dönemde resme olan ilgisini fark eden Selahattin Hüsnü Taran’dan resim dersleri aldı. Bu eğitim sayesinde Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş bölümünü birincilikle kazandı. Buradan 1954 yılında mezun oldu ve Bingöl Ortaokuluna tayin oldu. Bingöl’de iki ders yılı çalıştı. Askerlik görevini Ankara Piyade Yedek Subay Okulu’nda ta-mamladıktan sonra yine kur’a ile Malatya Akçadağ Öğretmen Okulu’na tayin oldu. Gerek Bingöl gerek Malatya’daki görevleri sırasında bu yörelerin kültürel ve coğrafi öğelerine ilişkin çok sayıda resim yaptı.
EĞİTİM HAYATI BOYUNCA ÇOK SAYIDA ÖĞRENCİ YETİŞTİRDİ
Tayyip Yılmaz, 30 Mayıs 1958 yılında Edirne Erkek Öğretmen Okuluna atandı. Kentte yaptığı çalışmalarla, sergilerle dikkatleri çekti. Dönemin Millî Eğitim Müdürü Necip Güngör Kısaparmak tarafından kendisine Edirne Devlet Güzel Sanatlar Galeri Müdürlüğü teklif edildi. 5 Mayıs 1968 tarihinde Galeri’nin ilk kurucu müdürü oldu. 1977 yılında yeni kurulan Edirne Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’nde görevlendirildi. Trakya Üniversitesi’nin kuruluş sürecinde yer aldı. Üniversite kurulduktan sonra Mimarlık Fakültesi kadrosuna katıldı. 1985 yılı Haziran ayında emekli oldu. Görev süreci boyunca kendi alanıyla ilgili birçok öğrenci yetiştirdi. Bunlardan Zafer Gençaydın, Atilla Atar ve Gören Bulut profesörlüğe kadar yükselmiş ve çalıştıkları Güzel Sanatlar Fakültelerinde Dekanlık yapmışlardır.
EFOD KURUCULARINDAN
Resmin yanı sıra henüz Kepir-tepe Köy Enstitüsü’nde iken başla-dığı fotoğrafçılık çalışmalarını Gazi Eğitim Enstitüsü’nde Şinasi Barutçu öğretmeninden aldığı derslerle geliştirdi. Fotoğraf sanatını resim çalışmalarına belgesel bir destek olarak kullandı. Edirne’de geçirdiği sürede kendi çektiği ve derlediği fotoğraf arşivi 20 bin kadar fotoğ-rafa ulaşmıştır. Edirne Fotoğraf Derneği’nin kurucularındandır. Kırkpınar konulu ulusal fotoğraf ya-rışmasında bir kez birinci olmuştur.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ