DOLAR 43,8377 0.16%
EURO 51,7041 0.16%
ALTIN 7.182,082,07
BIST 13.934,060,94%
BITCOIN 2977857-0,26%
Edirne

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

88 okunma

Edirne’de ‘taşkın’ kabusu!

Edirne’de son yağışlar ve Bulgaristan’daki barajlardan su bırakılmasıyla taşkına neden olan Tunca Nehri’nde debi yeniden artışa geçerek ‘kırmızı alarm’ verildi, ‘turuncu alarm’ seviyesinde akan Meriç Nehri’ndeyse merkeze bağlı köyler ve ilçelerde taşkın oluştu…Meriç ilçesinde seddenin patlaması sonucu tarım arazilerinin sular altında kalması, dron yardımıyla görüntülendi…

ABONE OL
22 Şubat 2026 14:43
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Geçerli görselin alternatif metni yok. Dosya adı: 8-scaled.jpg

Olgay GÜLER

Edirne’de son yağışlar ve Bulgaristan’daki barajlardan su bırakılmasıyla taşkına neden olan Tunca Nehri’nde debi yeniden artışa geçerek ‘kırmızı alarm’ verildi, ‘turuncu alarm’ seviyesinde akan Meriç Nehri’ndeyse merkeze bağlı köyler ve ilçelerde taşkın oluştu.

Son yağışlar, karların erimesi ve Bulgaristan’daki barajlardan su bırakılması ile birlikte Edirne’deki nehirlerde su seviyesi, 19 Şubat’ta artışa geçti. Turuncu alarm verilen Meriç Nehri’nin debisi 1273 metreküp/saniye, ‘kırmızı alarm’ verilen Tunca Nehri’nin debisi de 201 metreküp/saniyeye çıktı. Arda Nehri’nin Bulgaristan’ın Ivaylovgrad kesiminde ise debi, turuncu seviye olan 544 metreküp/saniyeye yükseldi. Su seviyesinin yükselmesiyle birlikte Tunca Nehri taşarak, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi’nin kısmen su altında kalmasına neden oldu, bölgeye girişler kapatıldı. İki gün boyunca etkili olan taşkının ardından nehir debileri düşüşe geçti.

DEBİLER YENİDEN ARTIŞA GEÇTİ

Son yağışla birlikte kentte dün gece saatlerinden itibaren nehir debileri yeniden artışa geçti. Tunca nehrinde dün 144 metreküp/saniyeye kadar gerileyen debi, Bulgaristan ve Edirne’de etkili olan sağanak sonrası yeniden yükselerek saat 14.00 itibariyle 212 metreküp/saniyeye çıktı, kırmızı alarm verildi. 1042 metreküp/saniyeye gerileyen Meriç Nehri’nde ise debi saat 14.00 itibariyle 1260 metreküp/saniye olarak ölçüldü, turuncu alarm verildi. Arda Nehri’nin Bulgaristan’ın Ivaylovgrad kesiminde ise debi, turuncu seviye olan 537 metreküp/saniyeye yükseldi.

KÖY YOLLARI ULAŞIMA KAPANDI, KÖPRÜLER TRAFİĞE KAPATILDI

Tunca nehrinde yaşanan taşkın, bazı köy yollarının ulaşıma kapanmasına neden oldu. Kent merkezine bağlı Değirmenyeni ve Büyükdöllük köyleri arasındaki yol ulaşıma kapanırken, taşkın sularının yerleşim yerlerine ulaşmaması için DSİ ekipleri tarafından bölgede toprak yığılarak önlem alındı. Tunca Nehri üzerindeki tarihi köprüler de güvenlik gerekçesiyle ulaşıma kapatıldı. Taşkın sularıyla kaplanan, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Er Meydanı’nın bulunduğu Sarayiçi’nde de giriş ve çıkışlar halen sağlanamıyor. Tarihi yarımada halen sular altında bulunuyor.

MERİÇ NEHRİ BAZI KESİMLERDE TAŞTI

Turuncu alarm verilen Meriç Nehri’nde su, bazı bölgelerde yatağından çıkarak taşkına neden oldu. Kent merkezine bağlı Bosnaköy civarında, bağ evlerinin bulunduğu bölgede kısmi taşkınlar yaşandı. Meriç ilçesine bağlı Alibey-Karayusuflu ile Rahmanca-Hasırcı Arnavutköy yolları nehir debisinin yükselmesi nedeniyle trafiğe kapandı. Köylere alternatif güzergahlardan ulaşım sağlanıyor.

SUBAŞI BELDESİNDE SEDDE PATLADI

Meriç ilçesinin Subaşı beldesinde de çeltik sahaları su altında kaldı. Beldede, belediyeye ait iş makineleri taşkın sularının yayılmasını önlemek için gece boyunca çalışmalarını sürdürdü.  Bölgede sabah saatlerinde seddenin patlaması sonucuysa sular geniş alana yayıldı. Subaşı Belediye Başkanı Göksel Tüfekçi, kendisinin de ekiplerle birlikte sahada olduğunu, vatandaşların nehrin geçtiği bölgelerden uzak durması gerektiğini söyledi.

EDİRNE VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA

Edirne Valiliği tarafından taşkın riskine karşı yapılan açıklamada, Devlet Su İşleri ekiplerinin gece gündüz demeden çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü belirtilerek, “DSİ ekiplerimiz, gece gündüz demeden ilimiz genelinde çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Nehir yataklarında temizlik ve güçlendirme çalışmaları titizlikle yürütülürken, su seviyeleri anlık olarak takip edilmekte, riskli bölgelerde gerekli tüm önlemler hızla hayata geçirilmektedir. Meriç İlçesi Küplü, Subaşı ve Kadıdondurma köyleri yerleşim alanlarının taşkın sularından korunması amacıyla pompajlı tahliye çalışmaları yürütülmekte; Tunca Nehri boyunda bulunan yerleşim yerlerine su girişini engellemeye yönelik çalışmalar aralıksız devam etmektedir. Ayrıca Değirmenyeni Köyü Gölbaba mevkiinden köye su girişi, yol üzeri kapatılarak kontrol altına alınmıştır. Muhtemel taşkınlara karşı sahadaki çalışmalar kararlılıkla sürdürülürken, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumak adına tüm ekiplerimiz teyakkuz halinde görev başındadır. Vatandaşlarımızın olası risklere karşı dikkatli ve tedbirli olmaları önemle rica olunur” denildi.

    En az 10 karakter gerekli
    Özhanlar Mobilya