DOLAR 32,5748 0.17%
EURO 35,1240 0.42%
ALTIN 2.463,681,17
BIST 10.565,741,14%
BITCOIN 1960593-4,40%
Edirne
32°

PARÇALI AZ BULUTLU

17:13

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

87 okunma

Edirne’de Kırkpınar heyecanı!

Edirne Belediyesi tarafından bu yıl 1-7 Temmuz tarihleri arasında 663'üncüsü gerçekleştirilecek, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ndeki Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Haftası bugün başlıyor… Birbirinden ünlü isimlerin Sarayiçi'nde konser vereceği hafta kapsamında 4 Temmuz Perşembe günü başpehlivanların ön eleme müsabakalarıyla başlayacak güreşler, Pazar günü şampiyonun belirleneceği final karşılaşmasıyla sona erecek… Bu yıl ilk kez lig usulü sistemin uygulandığı, 852 pehlivanın katılmaya hak kazandığı büyük organizasyon kapsamında, kentteki otellerde ise boş yer kalmadı…

ABONE OL
30 Haziran 2024 17:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
EDIRNE’DE BU YIL 662’NCISI DUZENLENECEK TARIHI KIRKPINAR YAGLI GURESLERI’NDE BASPEHLIVAN OLACAK GURESCIYE 1 MILYON LIRA PARA ODULU VERILECEK. (FOTO: DHA, EDIRNE)

Olgay GÜLER
Edirne Belediyesi tarafından bu yıl 1-7 Temmuz tarihleri arasında 663’üncüsü gerçekleştirilecek, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ndeki Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Haftası bugün başlıyor.
Yağlı güreşin olimpiyatı Kırkpınar Yağlı Güreşleri bu yıl 663’üncü kez seyirciyle buluşmak için bugün kapılarını aralıyor. Sarayiçi Er Meydanı’nda Perşembe günü başpehlivanların ön eleme müsabakalarıyla başlayacak yağlı güreşler kapsamında hafta boyu tarihi Sarayiçi yarım adasında birbirinden ünlü isimler konser verecek.


HAFTA KONSERLERLE BAŞLAYACAK
Hafta kapsamında ilk olarak bu akşam Sarayiçi’nde saat 21.00’da Trackyaka Connection’z ile Edirne Belediyesi Kent Orkestrası konseri düzenlenecek. 2 Temmuz Salı günü Popstar Salih Zülüfoğlu ile Edirne Belediyesi Bandosu şarkılarını ziyaretçiler için seslendirecek. Konser programı 3 Temmuz Salı günü saat 21.00’da sanatçı Betül Demir konseriyle devam edecek.


ÖN ELEME GÜREŞLERİ 4 TEMMUZ’DA
Hafta etkinlikleri kapsamında 4 Temmuz günü saat 13.00’da Sarayiçi Er Meydanı’nda başpehlivanların ön eleme karşılaşmaları yapılacak. Aynı gün saat 15.15’te ise yine Sarayiçi’nde Kırkpınar’ın eski ağalarından Alper Yazoğlu’nun fırçasından geçmişe ve geleceğe saygı isimli resim sargısı açılacak. 4 Temmuz akşamı saat 21.00’da ise sevilen sanatçı Mehmet Erdem, Sarayiçi’nde hayranlarıyla buluşup şarkılarını seslendirecek.
MİMAR SİNAN’DA SADECE KURA ÇEKİMİ OLACAK
Öte yandan, Kırkpınar’da önceki yıllarda güreşçilerin kayıtlarının yapıldığı Mimar Sinan Spor Salonu, bu yıl sadece kura çekimlerine ev sahipliği yapılacak. Lig usulü sisteme geçilmesi nedeniyle katılacak pehlivan sayısının belli olduğu organizasyona katılmaya hak kazanan güreşçiler, 4 Temmuz Perşembe günü saat 08.30 ile 12.00 arasında Mimar Sinan Spor Salonu’na gelerek sadece kura çekimi yapacak.
GELENEKSEL AĞA KARŞILAMASI
663’üncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde ana program ise 5 Temmuz Cuma günü Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim’in saat 10.00’da geleneksel karşılama töreniyle başlayacak. Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın ve beraberindekilerle karışlanacak Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim’in de aralarında bulunduğu kortej Atatürk Anıtı’na çelenk sunacak. İstiklal Marşı ve beraberinde Kırkpınar Marşı’nın okunmasının ardından kortej pehlivanlar mezarlığını ziyaret edip, kabirlere çiçek sunarak dua edecek. Saat 12.00’de Eski Cami’de mevlit okutulacak, saat 14.00’da ise Sarayiçi Er Meydanı’nda Minik boyda pehlivanların çayıra salınmasıyla güreşler başlayacak.

EDIRNE’DE BU YIL 662’NCISI DUZENLENECEK TARIHI KIRKPINAR YAGLI GURESLERI’NDE BASPEHLIVAN OLACAK GURESCIYE 1 MILYON LIRA PARA ODULU VERILECEK. (FOTO: DHA, EDIRNE)


AÇILIŞ TÖRENİ
Aynı gün saat 18.00’da yağlı güreşlerin açılış seremonisi yapılacak. Açılış programı kapsamında Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın ve Edirne Valisi Yunus Sezer birer konuşma yapacak. Program sonunda güreşlere katılan pehlivanlar geçiş yapacak. 5 Temmuz Cuma akşamı saat 21.00’da ise ünlü klarnet sanatçısı Hüsnü Şenlendirici Sarayiçi’nde sevenleriyle buluşacak.
AĞALIK İHALESİ VE FİNAL GÜREŞİ SON GÜN
6 Temmuz Cumartesi günü güreşlerin devam edeceği Sarayiçi’nde akşam 21.00’da ünlü sanatçı Bengü, hayranlarıyla buluşup konser verecek. Yağlı güreşlerin son gününde ise 7 Temmuz Pazar günü final karşılaşmaları sabah saat 09.00’da başlayacak. Saat 15.00’da 2025 yılı 664’üncü Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali, Ağalık Koç İhalesi yapılacak ve ardından büyük Türk bayrağı açılıp statta gezdirilecek. Kırkpınar’ın son günü başpehlivanlık final güreşi ve ardından ödül töreni ile sona erecek.
Öte yandan büyük organizasyon öncesi, kentteki otellerde ise doluluk oranının maksimum seviyeye ulaştığı öğrenildi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ