Olgay GÜLER
Bir El Bin Nefes Derneği çağrısıyla bir araya gelen Edirne’deki hayvan severler, Edirne Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edilerek kurulması planlanan Köpek Köyü ve Doğal Yaşam Alanı ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.
Edirne Belediyesi’nde 4 Ekim’de gerçekleştirilen meclis toplantısında, merkeze bağlı Küçükdöllük Köyü’nde 30 dön-ümlük alana köpek köyü ve doğal yaşam alanı kurulması, oy birliğiyle kabul edildi.
Söz konusu kararın ardından, Edirne’deki hayvanseverler konuyla ilgili görüş ve endişelerini dile getirmek üzere dün Bir El Bin Nefes Derneği çağrısıyla bir kafe-teryada bir araya geldi.
‘DOĞAL YAŞAM KİSVESİ ALTINDA HAPİSHANE’
Toplantı öncesi konuşan Dernek Başkanı Yağmur Islattı, toplantıda alacakları kararı önümüzdeki hafta Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın’a da ileteceklerini belirterek, “Yüksek ihtimal şehirde aktif olan dernekler olarak önümüzdeki hafta Filiz başkanla bir görüşme gerçekleştireceğiz. Şehirde aktif olan tüm hayvanseverlerin de fikrini alarak, ortak bir karar alıp Filiz başkana bu kararla beraber; ‘bakın bu bizim derneğimizin dışında, sahada aktif olan tüm yaşam savunucularının fikridir’ diye gitmek için burada toplandık. Dernek yönetim kurulu olarak bizim zaten fikrimiz çok açık. Filiz başkana da daha önce seçim ziyareti için bize geldiğinde de, doğal yaşam dedikleri alanın hayvanlar için asla uygun olmadığını, doğal yaşam kisvesi altında bir hapishane olduğunu, hayvanların burada tecrit edileceğini, hayal ettiklerinin belki de çok güzel bir şey ama Türkiye şartlarında bunun çok ütopik bir fikir olduğunu zaten söyledik” dedi.
‘BAKIMLARI VE BESLENMELERİ MÜMKÜN DEĞİL’
Toplanacak binlerce köpeğin, oluşturulacak alanda sağlıklı bakılamayacağını söyleyen Islattı, “Hepimiz biliyoruz ki bir barınak hastalığı diye bir hastalık var, viral hastalıklar var. Çoklu hayvan sayısı olduğu müddetçe bu hastalıkların yayılmasını önleyemiyoruz. Antibiyotiğin bile işlemediği hastalıklar var ne yazık ki. Kurulacak alanda belki 1000 veya 1500 köpeğin toplanmasından bahsedeceksek, birincisi bu hayvanların bakımı her gün mümkün değil sağlanamaz. İkincisi beslenme problemi ortaya çıkacak, açlıkla burun buruna gelecekler. Üçüncüsü hastalığı önleyemeyecekler. Hastalık önlenmediği için o hayvanlar orada hastalıktan kırılarak ölecek. Biz yaşam hakkından yana olduğumuz için böyle bir projeye onay vermemiz ya da belediyeyi böyle bir konuda destekliyor olmamız zaten mümkün değil” diye konuştu.
‘EDİRNE’DE DE KIYIM BAŞLAMASIN DİYE MÜCADELE EDİYORUZ’
Kent merkezi, ilçeler ve köy merkezleri dahil her noktada kısırlaştırma merkezlerinin kurulması gerektiğini dile getiren Islattı, “İvedilikle köy merkezleri ve bütün ilçeler dahil olmak üzere küçük çaplı kısırlaştırma merkezleri bir an önce kurulmalı. Bu yasayla beraber popülasyon dört misli artacak durumda çünkü kısırlaştırdıkları hayvanı salamayacaklar için şu anda kısırlaştırma durmuş durumda. Aldığı kapasite üstüne alamıyor barınaklar. Böyle olunca da Gebze’de olduğu gibi, bir çok ilde olduğu gibi barınak katliamları başlamış durumda. 2 Ağustos’tan beri her şeyi canlı canlı izliyoruz bu ülkede, çok ciddi bir katliam başladı. Bu kıyım Edirne’de başlamasın diye bir mücadelemiz var, bu mücadelemiz de sürecek. Yola çıkış amacımız belli; ne ölüm, ne hapishane diyoruz. Yaşam hakkından yana olan her fikirde gerek belediye ile gerek valilikle ortak çalışmaya hazırız. Bilimsel her çalışmaya hazırız ama akla, vicdana ve bilime sığmayan bu tarz çalışmaların karşısında, yaşamdan yana tavır alacağız” ifadelerini kullandı.