DOLAR 34,3054 0.31%
EURO 37,5445 -0.07%
ALTIN 2.925,561,27
BIST 8.876,22-0,98%
BITCOIN 21447953,10%
Edirne
18°

HAFİF YAĞMUR

12:56

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

24 okunma

‘Çocuklar, haklarıyla çocuktur!’

Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu, çocuklara yönelik her türlü ihmal ve istismara karşı sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları ile çocuğun üstün yararına özen göstererek çalışacaklarını, takipçi olacaklarını bildirdi…

ABONE OL
11 Ekim 2024 17:32
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu, çocuklara yönelik her türlü ihmal ve istismara karşı sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları ile çocuğun üstün yararına özen göstererek çalışacaklarını, takipçi olacaklarını bildirdi.
Edirne Çocuk Hakları Derneği 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü açıklamasında Türkiye, Peru ve Kanada devletlerinin önerisiyle 2012 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen kız çocuklarına dair farkındalık yaratmak için kabul edilen bu günü bir kutlama günü olarak görmediklerini belirterek şunları paylaştı:
“Çünkü ülkemizde kız çocuklarının yaşam hakkı tehlikede. Kız çocukları, sağlığa, eğitime erişimin yanı sıra yeterli beslenme sorunuyla da karşı karşıya. Okula giden çocukların çoğu yeterli beslenemiyor. Evcilik oynayacakları yaşta evin annesi bir yetişkin erkeğin karısı olmak zorunda kalıyor.
Bunlar her yıl söylediğimiz şeyler aslında. Ancak, son zamanlarda cinsel istismara uğrayıp öldürülen, cesedine ulaşılamayan çocuklar ve yanı sıra, devletin tüm gücünü seferber etmesine rağmen bulunamayan bu çocukların failleri olan caniler var. Haftalarca aranırken tek bir kareden hepimizin içine işleyen Narin’in bakışlarını kimse unutmasın! Yakınlarındaki kişilerin istismarına uğrayarak hayata veda eden 2 yaşındaki Sıla bebek, faillerine, ilgililere, yetkililere, ceza indirimi yapanlara, hepimize dert olsun!
Ülkemiz, ne yazık ki, güvenle yaşanır olmaktan çıktı. Komşumuz kim bilmiyoruz. 9 Ekim akşam saatlerinde Şehrimizin, mahallemizin, sokağımızın güvenli olmadığını öğrenmenin şokuyla tüm Edirne sarsıldı.
Yabancı uyruklu bir kaçak, kentte yaşayan çocuklarımıza karşı hem suç hem de kamuoyunu infiale sokacak eylemleri nedeniyle tutuklandı.
Soruşturmada gizlilik kararı olduğu ve Edirne Sulh Ceza mahkemesinin kararıyla hertürlü medyaya yayın yasağı konulduğu için müthiş bir bilgi kirliliği oluştu. Bu tür olaylarda yetkililerin, toplumu infiale sürüklemeyecek doğru bilgileri kamuyla paylaşmaları gerektiğine inanıyoruz. Dernek olarak bununla ilgili bir talepte bulunmaya hazırlanırken farklı makamlardan farklı farklı açıklamalar gelmeye başladı. Ancak ne yazık ki, bu açıklamaların, Edirne Kamuoyunu şeffaf bir biçimde bilgilendirmekten uzak olduğunu görüyoruz.
Edirne Çocuk Hakları Derneği olarak, çocuklara yönelik eylemin faili aleyhine yürütülen soruşturma ve kovuşturma safhalarını hassasiyetle takibi için kamu adına Edirne Baro Başkanlığı’ndan yazılı talepte bulunduk. Baro Yönetim Kurulu da soruşturma ve kovuşturmada müdahil olmaya karar verdi.
Derneğimiz çocuklara yönelik hert ürlü ihmal ve istismara karşı sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları ile çocuğun üstün yararına özen göstererek çalışacak ve takipçi olacaktır.
Yetkililerden, çocuklarımızı istismarcılardan, katillerden, uyuşturucu tacirlerinden koruyacak her önlemi almalarını talep ediyoruz. Çocuklarımız güvenli bir kentte, güvenli bir ülkede yaşasın istiyoruz. Çok şey mi istiyoruz!
Ülkemizin 2011 yılında yürürlüğe koyduğu, Avrupa Konseyi ‘Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin’ Lanzarote Sözleşmesi’nin ivedilikle ve titizlikle uygulanmasını istiyoruz.
Hiçbir çocuk ayrımcılığa uğramasın, eğitim, sağlık hakkından mahrum kalmasın, ama özellikle kız çocuklar ıher tür vahşetten de korunabilsin diye, Kız çocukları çığlık atmayı öğrenmek yerine coşkuyla kahkaha atabilsinler diye, Oğlan çocuklar yetişkinlikte iyi erkekler olsun diye, biz ses vermeyi sürdüreceğiz. Yaşasınlar diye, geleceğimiz olsunlar diye haykıracağız da!
11 Ekim 2025’te yukarıda sıraladığımız sorunların olmayacağı bir Dünya Kız Çocukları Günü kutlamasında bir arada olabilmek dileğiyle! Çocuklar, haklarıyla çocuktur!”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ