Olgay GÜLER
Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, kent dışındaki bir bölgede sokak hayvanlarının bakılıp, yaşama tutunmalarını sağlamak amacıyla başlattıkları ‘doğal yaşam alanı’ projesi hakkında bilgi verdi.
Sahipsiz sokak hayvanlarının barınaklarda toplanıp, ötenaziye kadar götürülebildikleri süreci başlatan, ‘Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ Temmuz ayında TBMM’de kabul edilip yasalaştı. Söz konusu yasaya karşı hayvan hakları savunucularının itiraz ve eylemleri sürerken, bazı belediyeler de çeşitli önlemler almaya başladı. Sokak hayvanlarının bakımının yapılıp, yaşama tutunabilmesi adına harekete geçen Edirne Belediyesi ise ‘Doğal Yaşam Alanı’ projesini hayata geçirdi. Söz konusu projeyle, Edirne dışında oluşturulacak bir alanda, sokak hayvanlarının barınağa götürülmesi yerine, bu alanlarda rehabilite edilmesi planlanıyor.
‘DOĞAL YAŞAM ALANINI KURMAK DIŞINDA ELİMİZDE BİR ŞEY YOK’
Konuyla ilgili devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, “Artık bu yasa çıktı, bir şekilde iptali için devam eden süreçler de oldu. Ama bizim Edirne’mizde şöyle bir gerçek var; biz tabii ki yasaya karşı durduk, ‘yaşatmaktan yanayız’ dedik ve hala aynı noktadayız. Netice itibariyle şu anda bir barınağımız var. Bu barınakta da dedik ki; hayvanseverler buraya gelsinler, birlikte burada eş güdümlü olarak çalışalım. Gerçekten orada şu anda da işler devam ediyor. Hani o can dostlarına daha temiz, daha düzenli bir ortam sağlamak için de çalışıyoruz. Geldiğimiz noktada popülasyon inanılmaz derecede artmış vaziyette. Bir taraftan da vatandaşın bu konuda çok ciddi şikayetleri var. Hani yeri geliyor sokakta yürüyemeyecek konuma gelen vatandaşlarımız var. Bizim bu doğal yaşam alanını kurmak dışında aslında şu anda çok da elimizde bir şey yok” dedi.
‘ONLARI DOĞAL YAŞAMINDALARMIŞ GİBİ HİSSETTİRMEK İSTİYORUZ’
Kentte orman vasfını yitirmiş bir bölgede doğal yaşam alanı kurmak istediklerini anlatan Akın, “Yeni bir yönetmelikle orman vasfını kaybetmiş arazilerde doğal yaşam alanı kurulmasıyla ilgili bir düzenleme yapıldı. Biz de arkadaşlarımızla ve müdürlükle beraber baktık Edirne’de bu nereler olabilir? Şimdi iki üç yerimiz var. Bunları gene tabii tek başınıza bu kararı almayacağız. Hayvanseverlerle bir araya zaten zaman zaman geliyoruz. Gene bu yerlerin tespitinden sonra oturacağız, konuşacağız. Bu konuda iyi uygulamalar var, iyi örnekler var. Şehirlerden bunları aldık. Tabii ki hayvanseverlerin doğal yaşam alanına karşı da bir refleksleri var. Onları da çok iyi anlıyorum. Ama bizim burada yapmamız gereken şey, geniş bir arazide en azından onları doğal yaşamdaymış gibi hissettirecek, hayvanseverlerin de rahatlıkla gidip orada hem besleme yapabilecekleri, hem gene bu işi iş birliğiyle yapabileceğimiz bir alanı yaratmak” diye konuştu.
‘BU KADAR KAPASİTEYİ BARINAK KALDIRAMAZ’
Edirne’deki barınağın kapasitesinin, yasayı uygulamaya yeterli olmadığını dile getiren Akın, “Bizim barınağımızın kapasitesi belli. Biz bu yasa gereği uygulamaya devam ettiğimiz takdirde orada tabii ki bir sıkıntı var. Bu kadar kapasiteyi kaldıramaz, en iyi şartları sağlasak da kaldıramaz. O yüzden bizim geniş bir araziye ihtiyacımız var. Bunu da yaparken kırsalı da aynı zamanda bu işin içine çekmemiz lazım. Çünkü bizim buradaki popülasyonumuzu arttıran en önemli şey, kırsaldan şehre gönderilen can dostlarımız oluyor. Dolayısıyla burada bir iş birliğine ihtiyacımız var. Yani bunun içerisine Vali beyle de görüştük, il özel idarenin girdiği, ilçelerimizin girdiği bir oluşumun içine gideceğiz” şeklinde konuştu.
‘HEM CAN DOSTLARINI, HEM HAYVANSEVERLERİ KORUMAK İSTİYORUZ’
Hayvanların sağlıklı koşullarda bakılıp, hayvanseverlerin de rahatlıkla gidip ziyaret edebilecekleri, süreçlere dahil olabilecekleri bir sistem yaratmaya çalıştıklarını dile getiren Akın, “Bunu da inşallah en kısa zamanda yani yerin adını koyduktan sonra açıkçası daha hızlı ilerleyecek süreç. Bir denememiz oldu, orası olmadı. Elimizde dediğim gibi bu orman vasfını kaybetmiş yerlerle ilgili böyle bir şeyimiz var, yeni bir düzenleme var. Biz de bu doğrultuda uygun yeri tespit ederek hayvanseverlerle de fiziki koşullarını değerlendirerek bu işi çözmeye çalışacağız. Hem hayvanseverleri korumak istiyoruz, hem can dostları korumak istiyoruz. Bir taraftan da vatandaşın da şehirde sağlıklı bir şekilde yaşamını devam ettirmesi için çalışıyoruz. Yani bu üç boyutlu bir durum” ifadelerini kullandı.