DOLAR 37,9239 -0.06%
EURO 41,2189 0.44%
ALTIN 3.809,620,27
BIST 9.523,31-1,41%
BITCOIN 32804542,10%
Edirne
10°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

72 okunma

Bütçenin binde 5’i canlara

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Edirne’nin Keşan ilçesindeki Trakya’nın en büyük ve en kapsamlı hayvan bakımevini ziyaretinde yeni kanunla, bütçenin binde 5’inin hayvanların rehabilite edilmesi için ayrılmasının zorunlu hale geldiğini, hayvan barınaklarının yapılmasının da yasal bir gereklilik olduğunu söyledi…

ABONE OL
1 Nisan 2025 16:46
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Edirne’nin Keşan ilçesindeki Trakya’nın en büyük ve en kapsamlı hayvan bakımevini ziyaretinde yeni kanunla, bütçenin binde 5’inin hayvanların rehabilite edilmesi için ayrılmasının zorunlu hale geldiğini, hayvan barınaklarının yapılmasının da yasal bir gereklilik olduğunu söyledi.

72 bin metrekarelik alanıyla sokak hayvanlarına yuva olan ve 50 bin metrekarelik yeni doğal yaşam alanı oluşturulan merkezde, incelemelerde bulunan Turan, can dostlarımızın daha iyi koşullarda yaşamalarını sağlamak için yapılan çalışmaları yerinde değerlendirdi.

Keşan Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakım Merkezi’ne yapılan ziyarete; İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan’ın yanı sıra, Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Keşan Belediye Başkanı Op.Dr. Mehmet Özcan, Beyendik Belediye Başkanı Ferat Gülver, il ve ilçe Jandarma Komutanları ve Emniyet Müdürleri ile kamu kurum ve kuruluşları ile siyasi parti temsilcileri katıldı. İlk olarak, söz alan Edirne Valisi Yunus Sezer, şunları söyledi:

VALİ SEZER

“Sayın Bakanımızın sokak hayvanlarıyla ilgili yapmış olduğu çalışmalar doğrultusunda, ilimizi ziyaret etmesi bizler için oldukça önemli bir gelişme olmuştur. Bu ziyaretin ardından yapılan değerlendirmelerle, ilimiz üç bölgeye ayrılmıştır. Keşan, Enez ve İpsala’yı bir bölge, Uzunköprü ve Meriç’i bir bölge, Edirne merkezi ise ayrı bir bölge olarak belirlenmiştir. Bu ayrım, hayvanların daha etkin ve verimli bir şekilde korunabilmesi ve yaşam alanlarının oluşturulabilmesi adına önemli bir adımdır. Orman alanlarından tahsis yapılmasıyla, doğal yaşam alanlarının oluşturulması için çalışmalar başlatılmıştır. Bu kapsamda, Keşan’da mevcut alanla birlikte 120 dönümlük büyük bir yaşam alanı oluşturulması için planlama ve çalışmalar devam etmektedir. Bu alan, sokak hayvanlarının daha sağlıklı bir ortamda yaşamalarını sağlayacak ve onlara daha iyi koşullarda bakım imkânı sunacaktır.Bakanımızın vurguladığı gibi, hayvanların refahı ve daha iyi koşullarda sahiplendirilmesi için de çalışmalar yapıyoruz. Bu çabalarımızla, üzücü olaylarla karşılaşmamak adına tedbirler alıyoruz. Şu an itibariyle herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Valilik, İl Özel İdaresi, belediyeler, birlikler ve hayvansever derneklerimizle yakın bir iş birliği içinde süreci yönetmeye çalışıyoruz.Bu süreçte hep birlikte hareket ederek, sokak hayvanlarının daha güvenli ve huzurlu bir yaşam sürdürebilmeleri için gereken tüm adımları atıyoruz.”

BELEDİYE BAŞKANI ÖZCAN

Keşan Belediye Başkanı Op.Dr. Mehmet Özcan ise, şunları söyledi:

 “Trakya Bölgesi’nde ciddi bir hayvan barınağı inşa etmek üzereyiz. Öncelikle, bu projeye verdikleri destek veren sayın Valimize ve sizlere teşekkür ederim. Bizler, yasa çıkmadan önce gerekli hazırlıkları başlatmış ve bu konuda ciddi bir mesafe kat etmiştik. Şu an geldiğimiz noktada, hayvan barınağımız için belirlediğimiz alanlarda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İşbirliği içerisinde hareket ederek, her bir aşamayı titizlikle planlıyor ve uyguluyoruz. Bu barınak, Trakya Bölgesi’ne örnek olacak bir tesis haline getirilecektir. Desteğiniz için teşekkür ederim.”

MİLLETVEKİLİ AKSAL

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, şöyle konuştu:

“Keşan’da, sokak hayvanlarının güvenliği ve refahı için atılmış önemli bir adımı görmekteyiz. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde sokak köpeği kavramı yoktur. Köpeklerin sokakta başıboş dolaşması, hem vatandaşlarımız için hem de hayvanlarımız için güvenli değildir. Hayvanlarımızın doğal ortamlarında güvenle yaşayabilmelerini sağlamak amacıyla barınaklar inşa ediyoruz. Bugün Keşan’da da, bu amaçla yapılan çalışmaların güzel bir örneğini görmekteyiz. Burada, devletin ve belediyenin el birliğiyle gerçekleştirdiği çalışmalarla, sokak hayvanları için güvenli ve sağlıklı yaşam alanları oluşturulmuştur.Hep birlikte, sokak hayvanlarının refahı için el birliğiyle çalışmaya devam edeceğiz.”

BAKAN YARDIMCISI TURAN

Son olarak, söz alan İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan ise, konuşmasında şunlara yer verdi:

“Edirne’mizin çok önemli bir bölgesi olan Keşan’da olmaktan büyük bir onur duyuyorum. Keşan, vatan sevdalısı insanların yaşadığı, kültürel mirası ve doğasıyla her zaman bizlere ilham veren bir yerdir. Burada, ülkemizin önemli bir sorununa çözüm üretmek amacıyla toplandık. Sokak hayvanları, ülkemizi zaman zaman üzen ve gündemimize gelen önemli bir konu. Bizler, bu sorunu aşmak ve hayvanlarımızın daha güvenli bir yaşam sürmelerini sağlamak için burada toplandık. Geçmişte, dünyadaki gelişmiş ülkelerin uyguladığı yöntemlere baktığımızda, biz de benzer bir yaklaşımı benimsemek gerektiğini gördük. Eski yıllarda ‘yakala, kısırlaştır ve sal’ formülü vardı. Son kanundan sonra ‘yakala, rehabilite et ve sahipleninceye kadar barınakta tut’ formatı başladı. Bu kanun, her kuruma belirli görevler yükledi ve önemli bir adım atıldı.

Yeni kanunla, bütçenin binde 5’inin hayvanlarımızın rehabilite edilmesi için ayrılması zorunlu hale geldi. Ayrıca, belli tarihlerde hayvan barınaklarının yapılması da yasal bir gereklilik oldu. Tüm bu adımlar, Türkiye genelinde sahipsiz hiçbir hayvanın sokaklarda kalmaması gerektiğini ortaya koyuyor. Hepimizin ortak hedefi, çocuklarımızın güvenle sokaklarda gezebilmesi ve hayvanlarımızın huzur içinde yaşamasıdır. Keşan’da, inşa edilen 72 dönümlük alana ilave olarak, 50 dönümlük alanla ilgili çalışmalar başlayacak. Böylece toplamda 120 dönümü aşkın bir alanda devasa bir tesis hayata geçirmiş olacağız. Bu tesisin tamamlanmasıyla, bölgedeki sokak hayvanları sorununa kalıcı bir çözüm sağlanacaktır. Ayrıca, Uzunköprü’de 38 dönüm, Edirne merkezde ise 40 dönüm alan üzerinde benzer çalışmalar yapılacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca, çok kıymetli sivil toplum örgütleri ve hayvanseverlerimiz var. Edirne’deki tüm hayvanseverler Valiliğimizle, belediyelerimizle koordine olsunlar. Toplanması, rehabilite edilmesi ve onlara iyi bakılması için çalışmaya omuz versinler. Bunun yanı sıra; Edirne’mizin hiçbir lokantasında, bir gram yemek ve ekmek çöpe atılmasın. Toplayalım ve onları yem haline getirerek, hayvanlarımıza en kaliteli, güzel yiyecekleri verme imkanı bulalım. Bizim kültürümüzde israf haramdır.”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ