Binalar için konu dikey taşıma olduğu zaman asansörler ve bunlarda yer alan asansör motoru son derece büyük bir önem sahiptir. Çünkü bu motor ile beraber yük ya da insan taşıma süreci son derece güvenli ve sorunsuz şekilde gerçekleştirilmiş olur.
Asansörler günümüzde yapılar için olmazsa olmazlar arasında yer almasıyla biliniyor. Asansörün kalbi olarak da tanımlanabilen asansör motoru, karşıdaki ağırlığın ve kabinin hareketini sağlamak adına mekanik enerji üretme özelliğine sahiptir.
Çoğunlukla elektrik enerjisini dönme hareketine çevirir ve bu şekilde çalışmaya devam eder. Tahrik makinesi ile beraber çalışan motor sayesinde kabin yukarı ve aşağı şekilde hareket eder. Asansör motorunun temel görevi ise kabin ile karşıdaki ağırlığı bağlamış olan halatları hareket ettirmesi olarak görülebilir.
Aktif olarak asansörlerin kullanılması ile beraber bunlarda kullanılan motorlar da kendi içlerinde çeşitlere ayrıldı.
Kullanım alanına göre seçilecek asansör motoru ile uzun süreli kullanım işlemi gerçekleştirilir.
Sistemin performansını direkt olarak etkileyen asansör motorlarının özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak, doğru seçimi yapma aşamasında önemlidir. Güç (kW); motorun sahip olduğu kapasiteyi belirler. Asansör motorları genel olarak 220V, 380V ver 50 – 60 Hz sistemleri ile çalışırlar. Motorlardaki tork, kaldırma gücünü tanımlarken verimlilik ise daha çok asansörün yoğun şekilde kullanılmakta olduğu binalarda oldukça önemli konular arasında kendine yer buluyor.
Modern tarzdaki asansörlerde yer alan motorlar çoğunlukla frekans kontrollü sürücüler aracılığı ile çalışmalarını sürdürürler. VFD olarak tanımlanan sistem ile beraber enerji tüketimi optimize edilirken duruş ve kalkışlar çok daha yumuşak hale gelir. Aynı zamanda ani yük değişimlerine karşı asansör çok daha güvenli çalışırken kabinlerin yönleri ve hızları da çok daha güvenli bir şekilde çalışmaya başlar.
Mevcuttaki sistemin uzun zamanlar boyunca hiçbir sorun ortaya çıkmadan çalışabilmesi adına düzenli olarak bakımının yapılması gerekir. Seçilen modelde dişli kutusu varsa periyodik olarak bu kutunun ve yağ seviyesinin kontrol edilmesi önemlidir.
Aynı zamanda motordaki sargılar için izolasyon testleri yapılması, rulmanların yağlanması ve titreşimin kontrolü de ihmal edilmemelidir. Uzun çalışmalardan kaynaklı sesli çalışma ya da aşırı ısınma durumlarında da zaman kaybetmeden uzmanlar ile iletişime geçilerek sorunun büyümeden çözülmesi adına gerekli adımları atmak oldukça önemlidir.