DOLAR 41,7830 0,40%
EURO 48,5895 0,78%
ALTIN 5.634,90-0,58
BIST 10.720,36-0,06%
BITCOIN 4690622-4,83%
Edirne
12°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

107 okunma

10 Ekim’de acı hala taze!

Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015’te, 109 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının 10’uncu yıldönümünde, Edirne Emek Platformu tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi… Edirne Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Utku Okçu’nun okuduğu basın açıklamasında, “Emek, demokrasi ve barış özlemimiz yerine gelinceye kadar, bedeli ne olursa olsun mücadelemiz devam edecektir. Gerçek katiller ortaya çıkarılıncaya ve gerçek adalet yerini buluncaya kadar ant olsun ki durup dinlenmeyeceğiz, geri çekilmeyeceğiz, yılmayacağız. Affetmeyeceğiz, unutmayacağız, unutturmayacağız” denildi…

ABONE OL
10 Ekim 2025 14:38
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015’te, 109 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının 10’uncu yıldönümünde, Edirne Emek Platformu tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.
Ankara Garı önünde 10 yıl önce, Türkiye’nin içinden geçtiği şiddet ve çatışma ortamının sona erdirilmesi için DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısı üzerine; “Savaşa inat, barış hemen şimdi” sloganıyla Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi düzenlendi. Miting alanına düzenlenen saldırıda 109 kişi yaşamını yitirirken 500’ü aşkın kişi yaralandı. Saldırının 10’uncu yıldönümünde Edirne Emek Platformu tarafından Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması gerçekleştirildi. Etkinlikte basın açıklamasını; Edirne Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Utku Okçu okudu.


‘ACIMIZ KADAR ÖFKEMİZ DE TAZELİĞİNİ KORUYOR’
Okçu’nun okuduğu açıklamada, saldırının acısının yürekleri yakmaya ettiği belirtilerek, “Yaşanan bu büyük katliamın acısı yüreklerimizi yakmaya devam ediyor. Acımız kadar öfkemiz de tazeliğini koruyor. Bugün burada, barış karanfillerimize ve ailelerine verdiğimiz sözü, 10. Yıldönümü vesilesiyle bir kez daha yineliyoruz: Emek, Demokrasi ve Barış özlemimiz yerine gelinceye kadar, bedeli ne olursa olsun mücadelemiz devam edecektir. Gerçek katiller ortaya çıkarılıncaya ve gerçek adalet yerini buluncaya kadar, and olsun ki durup dinlenmeyeceğiz, geri çekilmeyeceğiz, yılmayacağız. Affetmeyeceğiz, unutmayacağız, unutturmayacağız” denildi.


‘HİÇBİR ÖNLEM ALINMADI’
Ankara Gar saldırısının, Türkiye Devleti’nin başkentinin ortasında, bütün güvenlik bürokrasinin gözleri önünde, organize ve bilinçli bir şekilde önü açılan tetikçiler tarafından gerçekleştirildiğini dile getiren açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Saldırganlar Antep’ten Ankara’ya 2 araçla geldi. Öndeki aracı kullanan Yakup Şahin, saldırıdan tam 11 gün önce Antep’te amonyum nitrat almaya çalışırken ihbar edilmişti. 1 Ekim’de ise bu ihbar, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığına ulaştırılmıştı. Ancak hiçbir önlem alınmadı. Katliamdan önceki 3 gün boyunca telefonu dinlenen ve fiziki olarak takip edilen Yakup Şahin, saldırganlara Ankara’ya kadar eşlik etti. 9 Ekim’de Antep’ten yola çıkan araçlar Adana’da 2 kez polis çevirmesine yakalanmasına rağmen Ankara’ya sorunsuz bir şekilde ulaşabildiler. EGM İstihbarat ve Terörle Mücadele Daire Başkanlığı, bu saldırıya ilişkin istihbaratı günler öncesinden almıştı. Yapılan idari soruşturmada, IŞİD’in saldırı düzenleyeceğine dair tam 62 ayrı istihbarat notu geçildiği ortaya çıktı.


‘TEK BİR KAMU GÖREVLİSİ DAHİ YARGILANMADI’
Güvenlik önlemleri yetersizdi. Polis, daha önceki benzer mitinglere kıyasla hem sayıca azdı, hem de her Ankara eyleminde daha şehrin girişinden başlayıp eylem alanına kadar didik didik arama yapan polis, bu kadar istihbaratın olduğu bir eylemde arama noktalarını kaldırmıştı. Saldırganlar işte bu şekilde, hiçbir aramaya maruz kalmadan eylem alanına kadar gelebildi. Katliam ile ilgili tek bir kamu görevlisi bile yargılanmadı. Mahkeme, sanık Erman Ekici’nin ‘insanlığa karşı suçtan’ beraatına hükmederken, AYM ise mağdurların bireysel başvurularını ‘usul açısından kabul edilemez’ buldu. Sonuçta, ülke tarihindeki en büyük katliamlardan biri olan Ankara Gar Katliamı’nın ardından istifa eden tek bir kişi bile olmadı. Katliam sonrası anket yapıp oylarının ne kadar arttığını araştıran ve büyük bir aymazlıkla TV’lerde açıklayanlar, halkımıza hesap vermedikçe öfkemiz de, acımız da dinmeyecektir.
‘ER YA DA GEÇ SORUMLULAR CEZALANDIRILACAK’
Söz veriyoruz, katliamın tüm sorumluları yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar öfkemizi diri tutacağız. Katliamın unutturulmak istenmesine izin vermeyeceğiz. Arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız. Onları işçi grevlerinde yaşatacağız. Onları kadın özgürlük mücadelesinde yaşatacağız. Ekoloji ve laiklik savunumuzda, adalet ve demokrasi kavgamızda yaşatacağız onları. Onları barış için ısrarımızda, 10 yıl önce haykırdıkları ‘Savaşa inat, barış hemen şimdi’ şiarında yaşatacağız. Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak; emek kazanacak, demokrasi kazanacak, barış kazanacak!

    En az 10 karakter gerekli