DOLAR 32,2629 0%
EURO 34,6766 -0.12%
ALTIN 2.403,830,16
BIST 10.336,500,68%
BITCOIN 2021422-1,43%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

1356 okunma

Hesaba ‘POS’ ilave!

Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Harun Özen, son zamanlarda Merkez Bankası'nın faizlerini yükseltmesi ile birlikte, bankalar tarafından uygulanan POS komisyon oranlarının kabul edilemez bir seviyeye ulaştığını belirtti… İşletme sahibinin artan komisyon oranını bu yüzden müşterisine yansıtmak zorunda kalmasının fiyat tarife farkı oluşturduğunu kaydeden Özen, bunun vatandaşın alım gücünü etkilemesi nedeniyle esnafın giderek iş yapamaz hale geldiğine dikkat çekti…

ABONE OL
5 Aralık 2023 17:35
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Harun Özen, son zamanlarda Merkez Bankası’nın faizlerini yükseltmesi ile birlikte, bankalar tarafından uygulanan POS komisyon oranlarının kabul edilemez bir seviyeye geldiğini belirtti.
Bunu bir fırsatçılık olarak değerlendirdiklerini belirten Özen, “Bankalar esnafın üzerindeki POS komisyon bedeli yükünü kaldırması gerekiyor.
Orta vadeli enflasyonla mücadele politikasıyla birlikte enflasyonun düşmesi için alınan tedbirler kapsamında kâr marjında ödün veren esnafımız, bankaların iş yerleri için uyguladığı satış bedeli üzerinden POS komisyon oranları esnafımızı sıkıntıya düşürecek oranda artmıştır.


Değişken piyasa koşulları altında günlük sattığını yerine koyamaz duruma gelen esnafımız, POS kesintileri yüzünden kredi kartı ile yapılan ödemeleri kabul edemez duruma gelmiştir.
Nakit sıkıntısı yaşayan vatandaşla karşı karşıya kalmaktadır. Tek başına kredi kartı bir işe yaramaz, tek taraflı kazanç da olmaz. Bankaların tek taraflı kazanç anlayışı ortadan kalkmalı, esnafımız ve bankalar karşılıklı kazanma anlayışı doğrultusunda enflasyonla mücadelede esnafın yükünü ve vatandaşın alım gücünü daha makul seviyeye getirebilmek için bankaların POS komisyonlarını kaldırılmalı” dedi.
Emekli, işçi ve memur maaş ödemelerinde bir gecelik repo karşılığında bankaların promosyon verdiğini söyleyen Özen, “Esnafımız sattığı ürünlerinin yerine yenisini koyamaz duruma gelmiş, bankalar kısa vadede en az bir gün sonra ödemeler için yüksek oranda komisyon kesmektedir.
Komisyon farkını ise esnafımız müşterisine yansıtmak zorunda kalıp fiyat tarife farkı oluşturduğu gibi vatandaşın alım gücünün azalması üzerine iş yapamaz hale gelmiştir.
Bu durumda karşılıklı kazanç politikasının benimsenerek bankaların POS komisyon oranlarını kaldırarak esnafın yanında yer almalıdır” şeklinde konuştu.
Bankaların yüksek komisyon oranları ve 45 gün gibi uzun vadede geri ödemelerinde enflasyonu da tetiklediğini dikkat çeken Başkan Harun Özen, şu görüşlere yer verdi:
“Esnafımız her geçen gün artan girdi maliyetleri karşısında kâr marjından ödün vererek ayakta kalma mücadelesinde zor ayakta kalıyor. Hali hazırda kullanılan POS cihazlarının bakım, onarım ve kurulum gibi maliyetleri var.
Ancak günümüzde tüm esnafın kullanması zorunlu hale gelen yeni nesil yazarkasa POS cihazları esnafın kendi malı olduğu halde, bankalar hiçbir hizmeti olmadığı halde aylık POS hizmet ve işletim ücreti kesmektedir.
Bu uygulamanın da dikkate alınarak, POS komisyon oranlarının kaldırılması gerekmektedir. POS komisyon oranlarının bu denli yükseltilmesi tüm iş yerlerine, maliyetlere ve giderlere yansıyarak enflasyonu olumsuz yönde etkilemektedir.
Günümüzde çağa ayak uydurabilmek, esnaf ile vatandaş arasında rahatça alışveriş yapabilmesi ve piyasanın canlanması için yasal bir düzenleme ile bankaların iş yerlerine uyguladığı POS komisyon oranları kaldırılmalıdır.”
Esnafın bankalardan kredi kullanamamasının da bir çelişki olduğunu ifade eden Özen, esnaflara ait işletmelerinin POS cihazları olmasa banka kartlarının bir anlamı olmayacağını belirterek, “Bu doğrultuda enflasyonla mücadele için bankaların POS işletim ve komisyon oranları için yasal düzenlemelerin yapılmasının şart olmuştur” dedi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ