DOLAR 32,2772 0.04%
EURO 34,7222 -0.05%
ALTIN 2.402,920,12
BIST 10.336,500,68%
BITCOIN 2031098-0,51%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

205 okunma

‘Buğdayda alın terinin karşılığını verin’

CHP Edirne eski Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, TMO'nun açık, kapalı ve lisanslı depolarının geçtiğimiz yılın ürünüyle tamamen dolu olduğuna dikkat çekip bakanlığı uyararak açıklanacak fiyat konusunda çağrıda bulundu…

ABONE OL
12 Nisan 2024 15:40
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne eski Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açık, kapalı ve lisanslı depolarının geçtiğimiz yılın ürünüyle tamamen dolu olduğunu belirtip bakanlığı uyarırken, açıklanacak fiyat konusunda da çağrıda bulunup, “Şimdiden uyarıyorum; dünya fiyatlarının üzerinde bir fiyatla üreticimizin alın terinin karşılığını almamız lazım” dedi.
CHP’li Gaytancıoğlu, hasat zamanının yaklaştığı buğdaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. TMO’nun şu anda ülke genelinde depolarının geçtiğimiz yıl alınan buğdaylarla dolu olduğunu, bu stokun bir an önce eritilmesi gerektiğini dile getiren Gaytancıoğlu, açıklanacak fiyata da ayrı parantez açtı. Üreticinin buğdayı 10-11 liraya mal ettiğini, açıklanacak fiyatın bunun üstünde olması gerektiğini anlatan Gaytancıoğlu, hükümete bu noktada çağrıda bulundu.
‘BU ÜRÜNLER NEREYE KONULACAK?’
TMO’nun deposundan hükümete seslenen Gaytancıoğlu, “Arkamda gördüğünüz tepe aslında bir tepe değil. İçerisinde buğday var. Topraklar kazıldı kepçeler tarafından, içerisine buğday kondu, üzerine brandalar serildi ve kapatıldı. Ne zaman yapıldı bu iş? 2023’ün Temmuz ayında. Toprak Mahsülleri Ofisi’nin bütün depoları şu anda dolu. Açık depo, kapalı depo ve lisanslı depolar dolu. Bunu niye anlatıyorum? 2023 yılında Cumhuriyet tarihinin üretim rekorları kırılması gerekirken, ithalat rekorları kırıldı. Tam 11 buçuk milyon ton, yani Türkiye buğday üretimini yarısından fazla ithalat, 3 buçuk milyar dolar ödenerek, başka ülkelerden yapıldı, bizim buğdayımız da bu şekilde depolandı. 2 ay sonra buğday tarlaları hasat edilecek. Yani Mayıs ayından itibaren Çukurova’dan başlayarak Türkiye’nin tüm genelinde Temmuz’a kadar buğdaylar hasat edilecek. Bu ürünler nereye konulacak?” dedi.
‘ÜRETİCİNİN ALIN TERİNİN KARŞILIĞI ALINMALI’
Hükümetin buğdayda açıklayacağı alım fiyatı konusuna da dikkat çeken Gaytancıoğlu, “İkinci konu; Dünya’da gıda fiyatları düşerken Türkiye’de artıyor. Dünya’da şu anda buğdayın tonu 200 dolarda, yani yaklaşık 6.5 lira. Peki bizim üreticimiz kaç paraya mal etti? Şu anda buğdaya yapılan masraf en az 10 lira. Yani 12-13 lira bir para kazanması lazım kilogram başına. Şimdiden uyarıyorum; dünya fiyatlarının üzerinde bir fiyatla üreticimizin alın terinin karşılığını almamız lazım ama bu depoları da bir an önce eritmemiz lazım. Bu depoları eritemezsek ürünü koyacak yerimiz yok” diye konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ