Gökalp TOPYAN
Lüleburgazlı emekli öğretmen anne babanın oğlu olan sporcu Derin Deniz Bınaroğlu, tekneyle 8 ay sürecek 27 bin deniz mili uzunlu-ğunda tam bir dünya turu yarışması için 1500 aday arasından seçildi. Ekipte bugüne kadar yer alan en genç Türk sporcu olan Derin De-niz’in yanısıra ikinci Türk sporcu ise Ezgim Mıstıkoğlu oldu. İki genç, sosyal medyada ayrı ayrı gördükleri ilana başvuru yaparak alanının en prestijli yarışlarından biri olan ‘Ocean Globe Race’ ile 10 Eylül gü-nü dünya turuna başladı.
Lüleburgazlı emekli öğretmen-ler Bahadır Oğuz Bınaroğlu ve Melek Bınaroğlu çiftinin oğulları olan Derin Deniz Bınaroğlu, 2 Türk yarışmacıdan biri olarak 18 kişilik ekibe 1500 başvuru arasın-dan seçildi. 10 Eylül günü İngilte-re’nin güney sahilindeki Sout-hampton limanından başlayan yarış, 4 etap halinde 8 ay sürecek ve 27 bin deniz mili uzunluğunda tam bir dünya turu şeklinde olacak. Etap noktaları Cape Town, Auckland, Punta Del Este, ve son durak ise yine Southampton’da olacak. Atlantik, Hint ve Pasifik okyanusları aşılacak. 2 ayda bir karaya çıkılacak. Yeni Zelanda ve Uruguay’da durulacak. 2-3 haftalık süreçler boyunca sudan uzak, modern hayata yakın olunacak.
DERİN DENİZ YELKEN SPORUNA 6 YAŞINDA BAŞLADI
Lüleburgaz Görünüm Gazetesi’nde yer alan Barış Can Korkmaz imzalı habere göre; Translated 9 adlı tekne ile yarışacak olan sporculardan Derin Deniz Bınaroğlu yelken sporuna 6 yaşında başladı. Farklı ulusal ve uluslararası yarışlarda yer alan Bınaroğlu üniversite süreci ile birlikte yat sınıflarında yarışmalara katılmaya başladı. Teknedeki ikinci Türk sporcu olan Ezgim Mıstıkoğlu ise yelken sporuna 9 yaşında başlamış. Ulusal çapta farklı yarışlarda bulunun Mıstıkoğlu da şimdi okyanuslarda yelken açan ekipte yer alıyor. Yarışmaya tanışmadan ve ayrı ayrı başvuru yapan ikili sürecin başlamasından bu yana iletişimde olduklarını aktardı.
‘RETRO YARIŞ’TA GPS, TELEFON, NAVİGASYON YASAK
‘Ocean Globe Race’ isimli bu yarış, 1973’te yapılan Whitbred Round The World Race’in aynısının günümüze uyarlanmış hali. “Retro” yarış olarak anılan bu yarışı benzerlerinden farklı kılan özelliği, 1973 ile aynı koşul ve şartlarda yapılıyor olması. GPS, telefon, navigasyon gibi pek çok faktör bu yarışta yasak. Ekip, yarışı başka hiçbir yerde karaya çıkmadan ve karadan destek almadan tamamlamak zorunda. Motor açmak da yasak. Durum böyle olunca çok rüzgâr olan fırtınalı günler kadar hiç rüzgâr olmayan günler de yarışmacıları zorlayacak. Lüleburgazlı genç yarışmacı Derin Deniz, bu durumun kendilerini geleneksel olarak göksel navigasyona ve bol bol kitap okumaya yönlendireceğini belirterek, “Yapıldığı ilk yılda 3 yelkencinin suya düşerek bir daha bulunamamaları tehlike ve riski açıklayan bir örnek. Gece yolculukları özellikle Hint ve Pasifik Okyanuslarındaki fırtınalar, dalgalar ve soğukluk gerçekten sınırları zorlayacak seviyede olacak” dedi.